Το καλοκαίρι τα παιδιά χρειάζονται διακοπές, όχι προετοιμασία για την επόμενη τάξη

Το καλοκαίρι τα παιδιά χρειάζονται διακοπές, όχι προετοιμασία για την επόμενη τάξη

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για τα παιδιά:  χωρίς σχολείο και υποχρεώσεις περνούν λίγες εβδομάδες ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς. Είναι η περίοδος που επιτέλους δεν έχουν πρωινό ξύπνημα, δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα και κάνουν ό,τι θέλουν!

Καλό είναι, λοιπόν, να τα αφήσουμε να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τις διακοπές τους, χωρίς να τα φορτώνουμε με μαθήματα για να είναι προετοιμασμένα στην επόμενη τάξη. Αυτό εξηγεί και η παρακάτω μαμά 4 παιδιών που εξηγεί ότι φέτος το καλοκαίρι, το πρόγραμμα υπαγορεύει καθόλου πρόγραμμα:

«Όλο το χρόνο, έχουμε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα: σχολείο, διάβασμα, αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες, παιδικά πάρτυ κι ένα κάρο υποχρεώσεις. Γενικά, μου αρέσει να κρατάω τα παιδιά μου απασχολημένα με ενδιαφέροντα που αγαπούν. Τους κάνει καλό και είμαι περήφανη για τα επιτεύγματά τους. 

Μόλις τελειώνει το σχολείο, όμως, αρνούμαι να τα τρέχω σε κατασκηνώσεις, εκπαιδευτικά camp και μαθήματα για να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά. Θέλω το καλοκαίρι τους να είναι ξέγνοιαστο - μη σας πω και βαρετό! Όταν τα παιδιά βαριούνται, γίνονται πιο δημιουργικά και βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει. 

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, η σκέψη πως για τρεις μήνες δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτα απολύτως παρά μόνο να παίζω, να βλέπω τηλεόραση και να βλέπω τους φίλους μου, με ενθουσίαζε. Το ότι δεν θα έπρεπε να ξυπνάω το νωρίς το πρωί και πως θα μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω, ήταν το καλύτερό μου! Η ελευθερία του καλοκαιριού είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μου και δεν θέλω να τη στερήσω από τα παιδιά μου. 

Εξάλλου, τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση, να γεμίσουν μπαταρίες. Το να τα πιέσω για να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά, μάλλον κακό θα τους κάνει παρά καλό και απορώ με τους γονείς που τα τραβολογάνε σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για να καλύψουν γνώσεις που, έτσι κι αλλιώς, θα τις μάθουν τον χειμώνα. 

Ξέρω πως τα καλοκαίρια που μου απομένουν με τα παιδιά μου είναι μετρημένα. Σε λίγο θα μεγαλώσουν και θα περνούν τον χρόνο τους με τους φίλους τους, θα ασχολούνται με τις σπουδές τους ή θα πρέπει να δουλεύουν. Τα καλοκαίρια μας, λοιπόν, δεν θα έχουν ούτε διάβασμα, ούτε πρόγραμμα, ούτε δραστηριότητες. Τα παιδιά χρειάζονται διακοπές, όχι προετοιμασία για την επόμενη τάξη».

Ελεύθερη μετάφραση από herviewfromhome

v