5 σημάδια ότι ο γάμος σας μπορεί να σωθεί, ακόμα κι αν βρίσκεται 1 βήμα πριν το διαζύγιο

5 σημάδια ότι ο γάμος σας μπορεί να σωθεί, ακόμα κι αν βρίσκεται 1 βήμα πριν το διαζύγιο

Πολλές φορές, η επιθυμία μας να χωρίσουμε προκύπτει από πολύ συγκεκριμένες εκφάνσεις του έγγαμου βίου που μπορεί και να μην είναι όσο σημαντικές μοιάζουν κάτω από τη δεδομένη συναισθηματική φόρτιση. Άλλωστε, τείνουμε να θεωρούμε ως δεδομένα όσα πάνε καλά και δεν τους δίνουμε πάντα τη σημασία που πρέπει. Πριν πάρεις μια τελική απόφαση, δες αν η σχέση σου διέπεται από αγάπη, καλή επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

Νοιάζεστε πολύ ο ένας για τον άλλον

Ακόμα κι αν η μεταξύ σας σχέση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η ερωτική φλόγα έχει σβήσει, δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να λήξει ο γάμος σας. Αν η αγάπη που σας δένει παραμένει δυνατή κι αν νοιάζεστε ακόμα ο ένας για τον άλλον, ίσως αξίζει να κάνετε ακόμα μια προσπάθεια. Παρατηρήστε πώς αντιδράτε στις επιτυχίες ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύντροφός σας κι αν διαπιστώσετε πως είστε ακόμα δίπλα του τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες, τότε ίσως σας στοιχίσει να τον αποχωριστείτε.  

Είναι σημαντικό, βέβαια, αυτά τα συναισθήματα να είναι αμοιβαία και να γνωρίζετε βαθιά μέσα σας πως, όταν είστε μαζί, είστε πιο δυνατοί. Δυστυχώς η ευτυχώς, δ εν είναι πάντα εύκολο να βρεις έναν άνθρωπο που θα σε νοιάζεται και θα σε στηρίζει πάντα και παντού. 

Υπάρχει θαυμασμός

Ο θαυμασμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αφροδισιακά σε ένα ζευγάρι. Μπορεί να περνάτε μια δύσκολη φάση με καβγάδες και ασυνεννοησία, αλλά αν συνεχίζετε να θαυμάζετε ο ένας τον άλλον, έχετε ελπίδες να τα ξαναβρείτε. Όταν θαυμάζεις τον σύντροφό σου, σημαίνει πως τον έχεις αποδεχτεί για αυτό που είναι και δεν θες να τον αλλάξεις. Παραμένει «ψηλά στα μάτια» σου και θες να είναι δίπλα σου. 

Φυσικό ο θαυμασμός από μόνος του δεν αρκεί, ωστόσο είναι μια καλή αρχή για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να κάνετε τον γάμο σας βιώσιμο. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος για να ανανεώσετε την φλόγα μεταξύ σας και να θυμηθείτε τους λόγους που σας έκαναν να ερωτευτείτε και ανταλλάξετε όρκους αιώνιας αγάπης. 

Καταλαβαινόσαστε 

Υπάρχουν ζευγάρια που διαφωνούν έντονα για πολλά θέματα και, συχνά, φτάνουν ένα βήμα πριν το διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αρκετά ζευγάρια που, παρόλο που διαφωνούν έντονα σε πολλά θέματα, μπορούν να ακούσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον, να τον κατανοήσουν και τελικά να βρουν έναν αρμονικό τρόπο να συνυπάρχουν. 

Με λίγα λόγια, αν υπάρχει καλή επικοινωνία, ενσυναίσθηση και κατανόηση, όλα γίνονται πιο εύκολα. Συμφωνήστε ότι διαφωνείτε και εξερευνήστε τη σχέση σας πέρα από τις συγκρούσεις σας. Με τον διάλογο ίσως μπορέσετε να βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας και να σώσετε τον γάμο σας.  

Υπάρχει (ακόμα) αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ένας βασικός παράγοντας στη σχέση σας, και ειδικά όταν μεγαλώνετε μαζί κι ένα παιδί. Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη οικοδομείται, τόσο πιο εύκολο είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να συμβιβαστείτε μεταξύ σας. Ωστόσο, σύμφωνα έρευνες, το 32% των παντρεμένων δεν εμπιστεύονται τους συντρόφους τους κι αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πολύ τη σχέση δύο ανθρώπων. 

Αν εσείς ανήκετε στο υπόλοιπο 68%, μην πετάξετε στα σκουπίδια αυτό που με τόσο κόπο χτίσατε - τουλάχιστον όχι πριν το σκεφτείτε δεύτερη και τρίτη φορά! Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εμπιστευτείς 100% τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεσαι τη ζωή σου. Πιάστε το νήμα από την αρχή και δείτε πού θα σας βγάλει. Ακόμα κι αν τελικά καταλήξετε στο διαζύγιο, τουλάχιστον θα ξέρετε ότι το παλέψατε μέχρι τέλους. 

Νιώθετε πως θα είστε δυστυχισμένοι χώρια

Πολλές φορές, η ρουτίνα της καθημερινότητας, η κούραση και το άγχος επηρεάζουν τη σχέση μας χωρίς να το καταλάβουμε. Οι συγκρούσεις και η αποξένωση συχνά είναι μια φυσική απόρροια του χρόνου, και νομίζουμε πως το διαζύγιο είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο της καθημερινότητας. Όλα αυτά, όμως, στη θεωρεία. 

Αν η σκέψη του διαζυγίου σας φαίνεται μεν λογική, αλλά νιώθετε συντετριμμένη όταν φαντάζεστε τη ζωή σας χωρίς εκείνον (και το αντίστροφο φυσικά), τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πριν πάρετε μια οριστική απόφαση, δοκιμάστε να βρεθείτε οι δυο σας μακριά από υποχρεώσεις και μιλήστε για όλα αυτά που σας ένωσαν. Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι ο άλλος αλλά η παγίδα της καθημερινότητας που, πολλές φορές, μπορεί να γίνει αμείλικτη. 

 

v