Τα 6 πιο συνηθισμένα άγχη των εφήβων και πώς να τα προλάβετε

Τα 6 πιο συνηθισμένα άγχη των εφήβων και πώς να τα προλάβετε

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για τους γονείς, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους εφήβους. Οι ορμόνες, οι φίλοι, οι γονείς που ξαφνικά γίνονται οι νούμερο ένα εχθροί τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούν έντονο στρες στα εφηβάκια μας και συχνά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα πλησιάσουμε και να τα ανακουφίσουμε από το άγχος τους, αρκεί να γνωρίζουμε τις αιτίες που το προκαλούν. 

Τα πιο συνηθισμένα άγχη των εφήβων

Το άγχος της αποτυχίας

Αρκετοί έφηβοι φορτώνονται με περιττό άγχος κάθε φορά που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των άλλων. Οι καλοί βαθμοί, η επιτυχία σε ένα άθλημα ή η εισαγωγή τους σε ένα καλό σχολείο ή πανεπιστήμιο, συχνά τους επιβαρύνει ψυχολογικά και δυσκολεύονται να διαχειριστούν όλη αυτή την πίεση. 

Το άγχος των ορμονικών αλλαγών

Στην εφηβεία, συντελούνται πολλές σωματικές αλλαγές, ενώ η έκρηξη περισσότερων ορμονών συνεπάγεται και συναισθηματική αστάθεια. Κατά καιρούς, οι έφηβοι μπορεί να φαίνονται ανήσυχοι, θυμωμένοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί χωρίς λόγο, επειδή δεν είναι αρκετά ώριμοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά στα συναισθήματα και τις ορμονικές τους αλλαγές.

Το άγχος της αποδοχής

Η ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα και να είμαστε αποδεκτοί δεν σταματά ποτέ. Στην εφηβεία, όμως, αποτελεί τον βασικό μοχλό πίεσης και άγχους, καθώς το να έχεις φίλους και να είσαι μέρος μια παρέας σ' αυτή την ηλικία είναι το Α και το Ω. Συχνά, μάλιστα, οι έφηβοι κάνουν πράγματα που δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητα ή το αξιακό τους σύστημα μόνο και μόνο για να «ταιριάξουν», κι αυτό τους δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος. 

Το άγχος για τη σχέση τους με τους γονείς

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς είναι η ηλικία που απορρίπτουν τα πρότυπά τους, επαναστατούν και αντιδρούν σε ό,τι κι αν τους λέει η μαμά και ο μπαμπάς. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν ανάγκη την αποδοχή και την αγάπη τους  αλλά δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν. Είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά να εμπνέουν εμπιστοσύνη και περηφάνια στους γονείς τους.  

Το άγχος των social media

Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να καταλάβουμε το άγχος που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη νέα γενιά. Αν ζήσεις όμως δίπλα σε εφηβάκια, παρατηρείς την αγωνία και το στρες που περνούν κάθε φορά που δημοσιοποιείται μια φωτογραφία τους, τους κάνουν μπλοκ ή δεν λαμβάνουν ικανοποιητικό αριθμό από likes στις αναρτήσεις τους. Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο ανησυχώντας για την εμφάνισή τους, ενώ μερικοί μπορεί να είναι ακόμα και θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. 

Τα κύρια συμπτώματα ενός αγχωμένου εφήβου

  • Έχει διαρκή ταραχή, ένταση ή ανησυχία
  • Είναι πολύ ευαίσθητο στην κριτική
  • Ανησυχεί για πράγματα που δεν είναι πιθανό να συμβούν
  • Αποφεύγει τις καταστάσεις που του προκαλούν άγχος
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να ολοκληρώσει μια σχολική εργασία
  • Αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες 

Πώς να βοηθήσουμε έναν έφηβο που έχει άγχος

Με καλή διατροφή και σωστό ύπνου

Όταν οι έφηβοι δεν τρέφονται υγιεινά και δεν κοιμούνται σωστά, έχουν εκνευρισμό, υπερένταση και περισσότερο άγχος στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να τους βοηθάμε να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται σωστά, μια και βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη (όσο κι αν επιμένουν ότι είναι μεγάλοι και θα κάνουν ό,τι θέλουν!). 

Με κατανόηση και αγάπη

Συχνά οι αντιδράσεις τους είναι απρόβλεπτες, ή ακόμα και προσβλητικές. Αντί να θυμώσουμε και να αρχίσουμε τις τιμωρίες, είναι προτιμότερο να κάνουμε μια προσπάθεια να τους κατανοήσουμε και να τους δείξουμε την αγάπη και την αποδοχή μας, ακόμα και στις αποτυχίες τους. Μένουμε δίπλα τους από απόσταση και διακριτικά, δίνοντάς τους τον χώρο και τον χρόνο που ζητάνε. 

Με όρια και πρόγραμμα

Όπως τα μικρά παιδιά χρειάζονται όρια για να νιώθουν ασφάλεια, έτσι χρειάζονται και οι έφηβοι. Όσο κι αν αντιδρούν στο πρόγραμμα και τους κανόνες μας, κατά βάθος αισθάνονται ότι τους φροντίζουμε, τους νοιαζόμαστε και τους κρατάμε ασφαλείς. 

Με ψυχολογική υποστήριξη (εάν είναι απαραίτητο)

Δεν είναι κακό να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός επαγγελματία για να βοηθήσουμε το αγχωμένο εφηβάκι μας. Η ψυχοθεραπεία, εάν αυτή κρίνεται απαραίτητη, μπορεί να κάνει θαύματα και να βοηθήσει το παιδί μας να βρει τις ισορροπίες του. 

Με πολλή κουβέντα

Είναι σχεδόν σίγουρο πως διαφωνούν σε ό,τι κι αν τους λέμε, αλλά στην πραγματικότητα ακούν τις συμβουλές μας και τις επεξεργάζονται με προσοχή. Είναι σημαντικό να μείνουν πιστοί στις αρχές τους, να μην επηρεαστούν από παραβατικές συμπεριφορές, να μην δίνουν μεγάλη σημασία στα socila media και τελικά να βγουν αλώβητοι από την περίοδο της εφηβείας, έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους και να κατακτήσουν τον κόσμο. 

Πληροφορίες από Health Direct και Destinations For Teens

v