Πώς να βοηθήσεις μια άγνωστη μαμά που το νήπιό της είναι σε υστερία

Πώς να βοηθήσεις μια άγνωστη μαμά που το νήπιό της είναι σε υστερία

Όταν ήρθα πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα δημόσιο ξέσπασα της 3χρονης κόρης μου, ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί. Ήμασταν σε ένα παιχνιδάδικο και ξαφνικά αποφάσισε πως δεν θα φύγει από κει μέσα χωρίς την τεράστια ξύλινη κουζίνα που κέρδισε την καρδιά της. 

Ήταν μια άβολη στιγμή με την κόρη μου να ουρλιάζει ξαπλωμένη στο πάτωμα και τους πελάτες του καταστήματος να με κοιτούν όπως η Μαρινέλλα (ή αλλιώς συμπεθέρα) τη Ζουμπουλία του «παρά πέντε». 

Ωστόσο, δεν είμαι η μόνη που έζησα κάτι αντίστοιχο. Όλοι οι γονείς μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα συναντήσεις μαμά που αντιμετωπίζει ένα δημόσιο ξέσπασμα του παιδιού της, κάνε τα παρακάτω: 

Πρώτον, μην κρίνεις!

Τα καλά παιδιά έχουν και κακές μέρες - το ίδιο και οι καλοί γονείς. Επίσης, οι καλοί γονείς έχουν παιδιά που μπορεί να ξεσπάσουν και να κάνουν σαματά δημόσια επειδή είναι κουρασμένα, θυμωμένα ή άρρωστα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να κρατάς την κριτική σου για τον εαυτό σου. Ένα παιδί που κλαίει στη μέση ενός πολυκαταστήματος δεν σημαίνει πως έχει μια αδιάφορη και άβουλη μαμά που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να κάνει καλά τοι παιδί της. Όλοι έχουμε τις κακές μας στιγμές - ακόμα κι εσύ!

Μην την κοιτάξεις υποτιμητικά

Αν δεν μπορείς ή δεν έχεις διάθεση να βοηθήσεις, τουλάχιστον μην την κοιτάξεις υποτιμητικά. Όταν μια μαμά βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, έχει ήδη τεράστιες ενοχές και νιώθει πως τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα πάνω της. Νομίζει πως όλοι όσοι την κοιτούν σκέφτονται πόσο κακή μαμά είναι η ίδια και πόσο κακομαθημένο το νηπιάκι της. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. 

Ένα παιδί μπορεί να ξεσπάσει δημόσια με μια ασήμαντη αφορμή. Μπορεί, ας πούμε, να αρχίσει να ουρλιάζει επειδή η μαμά του δεν του αγοράζει ένα παιχνίδι ή επειδή φοράει την κόκκινη μπλούζα ενώ προτιμούσε την μπλε. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα εκνευρισμένο παιδί που χρειάζεται αγάπη κι αγκαλιά. 

Κράτα τις συμβουλές για τον εαυτό σου

Αν και είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα παιδιά σου δεν είχαν ποτέ ένα δημόσιο tantrum και έχεις πολλές συμβουλές για το φοβερό σου αυτό επίτευγμα, δεν είναι πάντα  κατάλληλη η στιγμή για... μεταλαμπάδευση των γνώσεών σου. Υπάρχουν πολύ λίγα που μπορεί να κάνει μια μαμά όταν το παιδί της ξεσπά στη μέση του κόσμου, αλλά μόνο ένα που θα κάνει την κατάσταση χειρότερη: να την πλησιάζουν άγνωστοι με επικριτικό βλέμμα και άστοχες συμβουλές.

Ένα χαμόγελο κάνει θαύματα!

Αντί, λοιπόν, να την κοιτάξεις λες και είναι ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου, χαμογέλασέ της. Εξάλλου, αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί σε όλες μας και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπαραστεκόμαστε η μία στην άλλη. Αν νιώθεις αμήχανα ή ντρέπεσαι να την πλησιάσεις για να την παρηγορήσεις, να θυμάσαι πως ένα τρυφερό βλέμμα κι ένα γλυκό χαμόγελο είναι βάλσαμο.

Σκέψου μόνο πως το μόνο που θέλει εκείνη η μητέρα είναι να ανοίξει η γη και να την καταπιεί. Ένα χαμόγελό σας θα της δώσει δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσει το μωρό της που κλαίει και χτυπιέται (πιθανότατα χωρίς ουσιαστικό λόγο), ενώ παράλληλα θα αισθανθεί πως δεν είναι μόνη της.

Πες μια γλυκιά κουβέντα

Αν, πάλι, δεν θες να μείνει μόνο στο χαμόγελο, πλησίασέ την και πες της μια γλυκιά κουβέντα. «Έχει συμβεί και σε μένα», «δεν είναι τίποτα, θα περάσει», «μην στεναχωριέσαι, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες» είναι μερικές φράσεις που εκείνη τη στιγμή θα μπορούσαν να την ανακουφίσουν.

Αν θες να το πας ένα βήμα παρακάτω, προσφέρσου να την βοηθήσεις - πάντα με κατανόηση και συμπάθεια. Μπορεί να μην χρειαστεί πρακτικά τη βοήθειά σου αλλά σίγουρα θα νιώσει καλύτερα που έχει δίπλα της μια μαμά που την καταλαβαίνει και την συμπονά. 

v