Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ψωμί: 3 συνταγές που θα απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ψωμί: 3 συνταγές που θα απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι 3 απλές συνταγές για γεμιστό ψωμί, μπορούν να απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι; Κι όμως μπορούν! Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα από τα παρακάτω γεμιστά ψωμιά (ή και όλα!) και θα μας θυμηθείτε!

Με ζαμπόν, μπέικον και τυρί

Τι θα χρειαστείτε:

  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml γάλα
  • 2 κρόκους αβγού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 φρατζόλα ψωμί
  • 5 φέτες ζαμπόν
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες και στη μέση
  • 6 φέτες μπέικον, ψημένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 50 γραμμάρια παρμεζάνα
  • Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε:

Bήμα 1ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Το αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι και το μείγμα να πάρει ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τους κρόκους, αρωματίζουμε με πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. Στη συνέχεια, βάζουμε το ψωμί στον πάγκο εργασίας και με ένα μαχαίρι το κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Βγάζουμε την ψίχα από το εσωτερικό του κάτω μέρους του. Το πάνω μέρος (καπάκι) μπορούμε να το κρατήσουμε για κρουτόν ή σαν ψωμί ή να κάνουμε το ίδιο με το κάτω μέρος, υπολογίζοντας τα διπλάσια υλικά για τη γέμιση.

Βήμα 3ο

Απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν, τη ντομάτα, το μισό μπέικον, απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπέικον και τον μαϊντανό, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Με κοτόπουλο

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 μεγάλο ψωμί τύπου Βιέννα ή παρόμοιο
  • 500 γραμμαρία στήθος κοτόπουλο σε κύβους 
  • Καλαμπόκι
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 μικρή φυτική φρέσκια κρέμα
  • Κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Καρότο τριμμένο
  • 1 ζωμό
  • Τυρί τριμμένο μοτσαρέλα

Τι πρέπει να κάνετε:

Βήμα 1ο

Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος από το ψωμί και αφαιρούμε την ψίχα. Σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί και μετά προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά να ψηθούν και στο τέλος βάζουμε την φρέσκια κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.

Βήμα 2ο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 και μόλις δέσει η γέμιση μας, βάζουμε το ψωμί σε ταψί και βάζουμε μέσα την γέμιση, αφήνουμε λίγο χώρο για να ρίξουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.  Αφήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί εντελώς και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: coopad.com

Σαν πίτσα

Τι θα χρειαστείτε:

  • 300 γραμμάρια κίτρινο τυρί τής αρεσκείας σας σε φέτες
  • 250 γραμμάρια γαλοπούλας σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια τριμμένο κασέρι για πασπάλισμα
  • Λίγα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα για πασπάλισμα
  • 1 φρατζόλα ψωμί

Τι πρέπει να κάνετε:

Βήμα 1ο

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες όμως προσέχουμε να μην χωρίσουμε τις φέτες (πρέπει να είναι ενωμένες) και τις γεμίζουμε ενδιάμεσα με τυρί, γαλοπούλα και την πράσινη πιπεριά. 

Βήμα 2ο

Σ' ένα μακρόστενο ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε το ψωμί και ρίχνουμε από πάνω την κόκκινη πιπεριά και την ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Βήμα 3ο

Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα και πασπαλίζουμε στο τέλος με φύλλα βασιλικού.

Πηγή: cookpad.com

v