Πιερρακάκης: «με Πανελλαδικές η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Πιερρακάκης: «με Πανελλαδικές η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τι ανέφερε ο υπουργός για τα δημόσια Πανεπιστήμια 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτό που έχει πει, μεταξύ άλλων είναι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Τι ανέφερε για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Τονίζεται ότι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου.»

Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούσαν να εγγραφούν -με δίδακτρα- μόνο σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.

Πηγή: alfavita.gr

v