Γιατί τα κορίτσια στις μέρες μας είναι τόσο επιθετικά

Γιατί τα κορίτσια στις μέρες μας είναι τόσο επιθετικά

Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες θεωρούνταν πιο επιθετικοί και βίαιοι από τις γυναίκες και, ως εκ τούτου, λίγες μελέτες για την επιθετικότητα και τη βία περιλάμβαναν κορίτσια και γυναίκες. Τελευταία, ωστόσο, περισσότερα έφηβα κορίτσια κατηγορούνται για βίαια περιστατικά από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη έρευνα για το φαινόμενο αυτό.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά προχώρησε σε μια μελέτη, όπου διάφοροι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν την αυξημένη επιθετικότητα στα κορίτσια τα τελευταία χρόνια, ενώ όλοι συμφωνούν ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε σ'αυτό το bullying που γίνεται στα σχολεία.

Γιατί τα κορίτσια ασκούν επιθετικότητα και βία;

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κορίτσια καταφεύγουν στην επιθετικότητα και τη βία για διαφορετικούς λόγους από ό,τι τα αγόρια. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ των κοριτσιών περιλαμβάνουν τόσο συστημικές (οικογένεια, κοινότητα και κοινωνικό πλαίσιο) όσο και ατομικές (προσωπικές) μεταβλητές. Μάλιστα, πολλοί παράγοντες δρουν συνδυαστικά.

Οικογενειακή δυναμική και γονικές σχέσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά των παιδιών συνδέεται με οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες όπως:

  • η κοινωνική και οικονομική αποστέρηση,
  • η σκληρή και ασυνεπής γονική μέριμνα
  • τα συζυγικά προβλήματα των γονέων
  • η οικογενειακή βία, είτε μεταξύ των γονέων, είτε από τους γονείς προς τα παιδιά, είτε μεταξύ αδελφών
  • η κακή ψυχική υγεία των γονέων,
  • η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση
  • ο αλκοολισμός, η εξάρτηση από ναρκωτικά ή η κατάχρηση άλλων ουσιών από τους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Επιπλέον, πολλά επιθετικά και βίαια κορίτσια έχουν ανεπαρκώς ανεπτυγμένες σχέσεις με τις μητέρες τους.

Δυσκολίες στο σχολείο

Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, όπως κοινωνική απόρριψη από τους συνομηλίκους είναι συχνά πιο πιθανό να απουσιάζουν και να εγκαταλείψουν τελικά το σχολείο. Αυτά τα κορίτσια είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν πιο επιθετικά! Το ίδιο κι αν αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες!

Θέματα φύλου

Τα επιθετικά και βίαια κορίτσια συχνά βλέπουν τον ανδρικό έλεγχο και την κυριαρχία επί των γυναικών ως φυσιολογική κατάσταση. Μπορεί να έχουν απόψεις παρόμοιες με εκείνες που υποστηρίζουν την ανδρική βία προς τις γυναίκες, καθώς τείνουν να πιστεύουν ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν λιγότερη αξία από τα αγόρια και τους άνδρες. 

Βαρεμάρα και συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής

Τα κορίτσια που εμπλέκονται σε επιθετικότητα σε σχέση και εκφοβισμό υποδηλώνουν ότι συχνά το κάνουν για να ανακουφίσουν την πλήξη, δημιουργώντας ενθουσιασμό, ανακαλύπτοντας κουτσομπολιά, αναζητώντας προσοχή/σημασία και αναζητώντας επιβεβαίωση από μια ομάδα που αποκλείει άλλες.

Συνδέσεις με παραβατικούς συνομηλίκους

Τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε συμμορίες και αυτό γιατί επιδιώκουν να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους, να αυξήσουν το αίσθημα του ανήκειν ή να αναζητήσουν εκδίκηση και προστασία.

Άτυπες φυσιολογικές αντιδράσεις

Τα κορίτσια που εκδηλώνουν ανοιχτά την επιθετικότητα και το θυμό πολύ συχνά έχουν οικογενειακό ιστορικό που περιλάμβανε επανειλημμένη έκθεση σε αρνητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούσαν ούτε να πολεμήσουν ούτε να διαφύγουν (π.χ. κακοποίηση ως παιδί ή έκθεση στην κακοποίηση ενός γονέα ή/και αδελφού). Ως αποτέλεσμα, αυτά τα κορίτσια τείνουν να ανταποκρίνονται λιγότερο από άλλα κορίτσια όταν εκτίθενται σε απειλητικές ή στρεσογόνες καταστάσεις. Τείνουν να μην αποφεύγουν καταστάσεις που οι άλλοι θα θεωρούσαν επικίνδυνες ή ριψοκίνδυνες και έτσι είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε βίαιες καταστάσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς

Με τα περιστατικά βίας να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας ακόμα περισσότερο. Να τους προσφέρουμε αγάπη και ασφάλεια. Καλό είναι να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το σχολείο κι αν το κρίνουμε απαραίτητο να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ώστε να μας καθοδηγήσουν με εγκυρότητα και ευαισθησία.

Πηγή: canadiancrc.com

v