Αλαλούμ με τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία: οι 3 άστοχες ερωτήσεις 

Αλαλούμ με τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία: οι 3 άστοχες ερωτήσεις

Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, γίνεται μέσω εξετάσεων με παιδιά της 6ης δημοτικού να χρειάζεται να διαγωνισθούν για μία από τις περιζήτητες θέσεις.

Φέτος ωστόσο διαπιστώθηκαν αρκετές αστοχίες στην εξεταστέα ύλη και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, γονείς ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά με το υπουργείο Παιδείας να παραδέχεται λάθη στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση 9, «Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη “εισαχθεί”; Α. Αγωγή, Β. Εισακτέος, Γ. Αγωνία, Δ. Αγέλη».

Η επιτροπή των εξετάσεων έδωσε ως σωστή απάντηση το Γ, δηλαδή την «Αγωνία». Τελικά μετά τις αντιδράσεις έγιναν δεκτές όλες οι απαντήσεις, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η επιτροπή εξετάσεων εκ παραδρομής συμπεριέλαβε στις απαντήσεις την Αγωνία, ενώ ήθελε να βάλει την Αγνοια.

Στην ερώτηση 15, η επιτροπή εξετάσεων παραδέχεται ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθησαν, μεταξύ των τεσσάρων επιλογών, δύο σωστές επιλογές. Ως εκ τούτου θα γίνουν δεκτές και οι δύο, δηλαδή και η Α και η Δ. Στον αρχικό κατάλογο με τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είχε γίνει δεκτή μόνο η απάντηση Δ.

Στην ερώτηση 23, η επιτροπή εξετάσεων ανέφερε ότι οι επιλογές Β, Γ, Δ είναι λανθασμένες σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής του δημοτικού. Η επιλογή Α δεν ισχύει σύμφωνα με τον κανόνα της γραμματικής του δημοτικού.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η επιτροπή για να ορίσει τη σωστή απάντηση (που ήταν η Α) έλαβε υπόψη της τη γραμματική των αρχαίων ελληνικών και όχι αυτή που διδάσκονται οι μαθητές στο δημοτικό. Ως εκ τούτου, όπως παραδέχεται η επιτροπή εξετάσεων, δεν δόθηκε σωστή επιλογή και θα δοθούν οι μονάδες της ερώτησης σε όλους τους υποψηφίους, ανεξάρτητα από το τι απάντησαν.

Αυξημένη ζήτηση

Πάντως, ο θεσμός των Πρότυπων Σχολείων αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχημένος, καθώς κάθε χρόνο η ζήτηση αυξάνεται. Το 2021 για τις 1.494 θέσεις στα Πρότυπα είχαν κατατεθεί 6.231 αιτήσεις, ενώ το 2023 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 9.276 για 1.696 θέσεις. Και οι λόγοι για την επιλογή του Προτύπου «δείχνουν» τα προβλήματα των δημόσιων σχολείων.

Πληροφορίες από newsbomb.gr

v