Αλλά και γιατί, όπου και να κοιτάξουμε - στην τηλεόραση, στο Facebook, στο Instagram- βομβαρδιζόμαστε από τις γνώμες άλλων μαμάδων, οι οποίες μοιράζονται τη δική τους καθημερινότητα, τις δικές τους συμβουλές – χωρίς να είναι απαραίτητα ειδικοί.
Ακόμα και αν κάποιος μοιραστεί καλοπροαίρετα τη γνώμη του σχετικά με την ανατροφή των παιδιών ή αν θέλει να δείξει πόσο τέλεια είναι η δική του ζωή με τα παιδιά του, ένα είναι το μόνο σίγουρο: Ότι στην εποχή των social media δημιουργείται περιττό άγχος και ανταγωνισμός ανάμεσα στις μαμάδες!
«Η μητρότητα προβάλλεται σαν επάγγελμα»
Όπως διαβάζουμε και στην πρόσφατη ανάρτηση του Μάριου Μάζαρη, η μητρότητα προβάλλεται... σαν επάγγελμα στα social media. Κι εμείς ξεχνάμε ότι απλά βλέπουμε στιγμιότυπα από τη ζωή των μαμάδων, όχι την πραγματική τους ζωή με τα παιδιά!
Όπως έγραψε κι ο αγαπημένος εκπαιδευτικός στην ανάρτησή του:
«Εσένα τι σε κάνει ευτυχισμένη; Εμένα να ακούω ιστορίες ανθρώπων, και να τις μοιράζομαι, μου γεννούν αμέτρητες σκέψεις και εκδοχές κόσμων που αναρωτιέμαι αν είναι όμορφοι, εύκολοι ή απλοί. Δεν υπάρχει ένας μόνο κόσμος. Είναι αμέτρητοι. Γι’ αυτό νομίζω ποτέ (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν πρόβαλα κάτι ως μοναδική αλήθεια. Υπάρχουν αμέτρητες εκεί έξω. Δεν έκανα αναρτήσεις "τα 5 κόλπα που πρέπει να εφαρμόσεις για να …", "δες τι να κάνεις για να αποκτήσεις …" και όλα αυτά που θεωρώ μάταια. Γιατί είμαστε διαφορετικοί. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε τίποτα να το κάνουμε ίδιο και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Κι ας νομίζουμε ότι μοιάζουμε. Κάπως, λίγο, κάπου κάπου συμβαίνει κι αυτό. Μια φίλη μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις της ανάρτησης, τις άκουσα σαν παράπονο και σαν εξομολόγηση, σαν ανάσα από έναν κόσμο που φτιάξαμε διαδικτυακό να μας δίνει χαρά και τελικά κι αυτός κατέληξε να μας είναι αφόρητος πότε πότε. Κρίνει, συγκρίνει , επικρίνει.
Εσύ πώς νιώθεις τη μητρότητα στα social media; Τι σου προκαλεί και πόσο σε βοηθούν οι εμπειρίες των άλλων μαμάδων; Πόσο μπορείς να συνδεθείς ή να ακολουθήσεις; Μην ξεχνάς ότι μεταφέρουν απλώς στιγμιότυπα, όχι όλη την εικόνα. Όλη η εικόνα είσαι εσύ και την έχεις στα χέρια σου. Αυτή έχει σημασία».
«Ένας ποταμός πληροφοριών και κριτικής για τα πάντα»
Όπως άλλωστε του έγραψε και μία μαμά: «Η μητρότητα στο διαδίκτυο προβάλλεται με ένα φοβερά παράδοξο και αντικρουόμενο τρόπο... Και πραγματικά πολλές φορές νιώθω σαν να την προβάλλουν σαν επάγγελμα. Ακόμα και σαν ένα ανταγωνιστικό άθλημα... Από την αρχή... Πώς γέννησες... Αν θήλασες... Πότε περπάτησε το παιδί σου, γιατί ακόμα δεν μιλάει, αν μιλάει, γιατί δεν μιλάει πιο καθαρά... Γιατί έχει πιπίλα, γιατί έχει πάμπερς, σε πόσες δραστηριότητες το πας... Μια μέρα θυμάμαι στις κούνιες, μια μαμά επέμενε πάρα πολύ για την πιπίλα της κόρης μας και δεν άντεξα και της είπα: "οκ, δεν θα το βάλω στο βιογραφικό της!" Για αυτό είμαστε όλο μέσα σε φοβερά burnout, όχι από τα παιδιά, όχι από τις δυσκολίες της μητρότητας, αλλά από έναν ποταμό πληροφοριών -που δεν ξέρω καν αν ευσταθούν- και κριτικής για τα πάντα!»
Διαβάστε την ανάρτηση του Μάριου Μάζαρη για τη μητρότητα:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.