Τι είναι η zumba και ποια τα οφέλη της

Τι είναι η zumba και ποια τα οφέλη της

Την δεκαετία του '80 ήταν το αερόμπικ. Ακολούθησε το step, η yoga, το pilates και πολλά άλλα. Η zumba αποτελεί την τελευταία μόδα στη γυμναστική, έχοντας κερδίσει τις καρδιές και τα... σώματα εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Δικαίως;

Η zumba αποτελεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει στοιχεία από αερόμπικ και χορούς. Στις χορογραφίες ενσωματώνονται στοιχεία από: χιπ χοπ, σάμπα, σάλσα, μάμπο, πολεμικές τέχνες, λάτιν ακόμα και χορό της κοιλιάς και Bollywood.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν μαθήματα zumba σε περισσότερες από 150 χώρες.

Το 1986 ο δάσκαλος αερόμπικ Alberto "Beto" Perez είχε ξεχάσει την κασέτα μουσικής για το μάθημά του. Έτσι, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μαθήματος, χρησιμοποίησε τις κασέτες που είχε μαζί του εκείνη την ημέρα, μεταξύ των οποίων σάλσα και meringue και αυτοσχεδίασε, προσαρμόζοντάς το σε αυτή τη μουσική. Η τάξη του το λάτρεψε και έτσι γεννήθηκε το ZumbaRFitness. Στη συνέχεια καθιέρωσε τέτοιου είδους μαθήματα στην Κολομβία και το 2001 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου έκανε γνωστή την μέθοδό του.

Χορός ή γυμναστική;

Το Ζumba δεν είναι μάθημα χορού αλλά πρόγραμμα γυμναστικής, ξεκαθαρίζει η Δήμητρα Σταμούλη, πιστοποιημένη Zumba Instructor, μιλώντας για αυτό που αγαπά περισσότερο στο mama365.gr. «Ωστόσο, ο ασκούμενος αποκτά μια βασική γνώση ρυθμών και χορών, αποκτώντας μια σχετική χορευτική δεινότητα!» 

«Το Zumba Fitness είναι η πιο διασκεδαστική μορφή άσκησης με σλόγκαν "Ditch the workout... Join to the Party" (Αφήστε την προπόνηση και πιάστε το πάρτι), διότι πραγματικά ο ασκούμενος έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα πάρτι: χορεύει και δεν ανυπομονεί να τελειώσει το «μαρτύριό» του, κοιτάζοντας συνεχώς το ρολόι, όπως στα υπόλοιπα είδη γυμναστικής», υπογραμμίζει. 

Αποτελέσματα

Η ευχάριστη φύση του μαθήματος δεν το καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό, επισημαίνει η Δήμητρα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται αργοί και γρήγοροι ρυθμοί, καθιστώντας το ιδιαίτερα δυνατό στην καύση θερμίδων, με πολλαπλά οφέλη: Γυμνάζει ταυτόχρονα όλο το σώμα με έμφαση, λόγω των λάτιν ρυθμών, στους γλουτούς και τους κοιλιακούς. Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αντοχής του μυϊκού συντονισμού, της ευλυγισίας και του κυκλοφορικού, ενδυναμώνοντας την καρδιά και τους πνεύμονες. 

H zumba δεν δρα μόνο στην υγεία του σώματος αλλά και της ψυχής. «Αυτό που καθιστά το ζούμπα τόσο δημοφιλές και απαραίτητο, ειδικά στην εποχή μας, είναι η ικανότητα να δημιουργεί ευχάριστη διάθεση στον ασκούμενο και να μειώνει το στρες, καθιστώντας το ένα είδος ψυχοθεραπείας!», επισημαίνει η Δήμητρα.

Για όσους αναρωτιούνται πόσες θερμίδες "καίγονται" κατά την διάρκεια ενός μαθήματος zumba, αν και κάποιοι "ειδικοί" θα απαντήσουν ότι χάνονται περί τις 400 με 800 θερμίδες ανά ώρα, κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές καθώς εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και την ένταση του προγράμματος.

Παραδείγματα:

  • Αν είστε 58 κιλά και ακολουθείτε πρόγραμμα μέτριας έντασης για μια ώρα θα κάψετε περίπου 457 θερμίδες.
  • Περίπου 444 θερμίδες θα κάψετε αν είστε 65 κιλά και ακολουθείτε πρόγραμμα χαμηλής έντασης για μία ώρα.
  • Αν είστε 65 κιλά και ακολουθείτε έντονο πρόγραμμα για μία ώρα θα κάψετε 580 θερμίδες.

Πού μπορείτε να κάνετε 

Στο Zumba.com οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν όλες τις τάξεις που υπάρχουν στην περιοχή τους, στη χώρα τους καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα. 

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν DVD και να δοκιμάσουν μόνοι τους στο σπίτι, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν την ενέργεια μιας τάξης. 

Το Ζumba απευθύνεται σε όλους καθώς πέρα από το βασικό πρόγραμμα, υπάρχουν διάφορες ειδικότητες όπως:

Zumbatomic = για παιδιά
Ζumba Gold = για ηλικιωμένους και καθηλωμένους σε αναπηρικά καροτσάκια
Aqua Ζumba = Προπόνηση σε νερό
Ζumba Toning = με χρηση toning sticks ή αλτήρων
Ζumba Sentao = με παρτενέρ μια καρέκλα

Διαβάστε επίσης: Pole Dancing: Άσκηση, αισθησιασμός και χορός 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v