Η υπερβολική τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Η υπερβολική τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Είστε online όλη την ημέρα στην δουλειά, ελέγχοντας το smartphone με το ένα χέρι και γράφοντας στον υπολογιστή με το άλλο. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σερφάρετε στο διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα βλέπετε τηλεόραση. Αυτό το ζογκλερικό «παιχνίδι» από συσκευή σε συσκευή, ονομάζεται από τους ερευνητές «media multitasking», κι όσο ικανούς μας κάνει να αισθανόμαστε άλλο τόσο πιθανό είναι να μας εξαντλήσει.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερφόρτωση πληροφοριών -που προκαλείται όταν πολλές συσκευές προκαλούν συνεχώς ερεθίσματα- με την κατάθλιψη και το κοινωνικό άγχος.

Σε νέα μελέτη επιστήμονες του Πανεπιστημίου Michigan State προσπάθησαν να αποκαλύψουν τον ρόλο που η υπερβολική χρήση των μέσων μπορεί να παίζει στην ενίσχυση αυτού του συσχετισμού. Για να το ανακαλύψουν ζήτησαν από 319 άτομα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με το ψυχολογικό τους προφίλ και την χρήση που κάνουν στα σύγχρονα μέσα, περιλαμβανομένης της τηλεόρασης, της μουσικής, των e-mail, των γραπτών μηνυμάτων και του διαδικτύου.

Μέσω των απαντήσεών τους οι ερευνητές βρήκαν σημαντική και συστηματική σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των μέσων και της κατάθλιψης ή του υπερβολικού άγχους. Μάλιστα, όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερο τα στοιχεία, βρήκαν ότι οι πιο ικανοί και πολυτάλαντοι χρήστες ανάφεραν σχεδόν διπλάσια συμπτώματα θλίψης από αυτούς που σπάνια χρησιμοποιούν κάποιο gadget.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η υπερφόρτωση πληροφοριών από τα μέσα μπορεί να μειώσει την ικανότητα του μυαλού να φιλτράρει άσχετες πληροφορίες και να αγνοήσει τους περισπασμούς. Αυτή η ανεπαρκής «διαχείριση προσοχής» συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη και το κοινωνικό άγχος.

Σημαίνουν, λοιπόν, όλα αυτά πως θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε Sudoku στο iPad ενώ παρακολουθούμε Game of Thrones; "Όχι ακόμα", λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως τα συμπεράσματα των παραπάνω ερευνών βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δείχνουν μόνο μία σύνδεση μεταξύ της χρήσης πολυμέσων και της κατάθλιψης. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι μπορεί να είναι η κατάθλιψη και το άγχος που οδηγούν πολλούς στο να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά τα μέσα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε μέχρι να αποφασίσουν οι επιστήμονες; Συγκεκριμένες συμβουλές δε μπορεί να υπάρξουν, λένε οι ειδικοί, μέχρι να προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία. Αλλά το να κάνει κανείς τακτικά διαλείμματα από την καθημερινή πλημμύρα πληροφοριών, σίγουρα δεν βλάπτει. Οπότε αν κρατάτε ήδη ένα iPad στα χέρια σας... αφήστε κάτω το smartphone.

v