Πρόβλημα μακρογλωσσίας

Πρόβλημα μακρογλωσσίας

Ερώτηση:
Έχουμε ένα μωρό 50 ημερών με μακρογλωσσία. Έχουμε κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις μέχρι τώρα και δεν έχει βρεθεί κάποιο σύνδρομο. Περιμένουμε απαντήσεις από τον Μοριακό Καρυότυπο, τέλος Γενάρη. Θα ήθελα να μάθω σε πόσο καιρό περίπου η γλώσσα θα επανέλθει στα φυσιολογικά ή αν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση κα πού μπορεί να γίνει αυτή. Ευχαριστώ!
Απάντηση:

Ο όρος μακρογλωσσία αναφέρεται σε παθολογική αύξηση του μεγέθους της γλώσσας. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ανωμαλία αυτή είναι εμφανής από την γέννηση. Στην περίπτωση της συγγενούς μακρογλωσίας το εύρημα αυτό μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με διάφορες παθολογικές καταστάσεις( όπως ανωμαλίες του μεταβολισμού ) και σύνδρομα (όπως το σύνδρομο Down ,το Wiedermann Beckwith).

Από τα τοπικά αίτια θα πρέπει να αποκλειστούν αγγειακές ή λεμφικές συγγενείς διαμαρτίες όπως λεμφαγγειώματα ή αιμαγγειώματα ή η ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδούς ή κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου με εντόπιση της ρίζα της γλώσσας Ακόμη η γλώσσα μπορεί να εξέχει από το στόμα και να φαίνεται σχετικά μεγάλη σε σύνδρομα με ανωμαλίες στην κάτω γνάθο όπως το Pierre Robin.Σπάνια η μακρογλωσσία κληρονομείται με αυτοσωματικο επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας.

Το εύρημα είναι γενικά πιο έκδηλο στα βρέφη και βελτιώνεται με την ηλικία.

Σε περιπτώσεις που προκαλείται αναπνευστική δυσχέρεια έντονη ή προοδευτικά επιδεινούμενη στον ύπνο ή διαταραχές στην σίτιση που οδηγούν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του βρέφους ή αντιμετώπιση είναι πιο άμεση χειρουργικά με μερική γλωσσεκτομή.

Προηγείται ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος που στην περίπτωση που το αίτιο είναι τοπικό θα είναι και απεικονιστικός με αξονική ή με μαγνητική τομογραφία ανάλογα με την φύση της βλάβης. Σε περιπτώσεις πιο ήπιων καταστάσεων μπορεί με τον χρόνο να δημιουργηθούν γναθοπροσωπικές ανωμαλίες ή προβλήματα στην οδοντοφυΐα ακόμη και στον λόγο που αντιμετωπίζονται με την ανάλογη παρέμβαση.

H Δήμητρα Ντινοπούλου είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ω.Ρ.Λ Τμήματος στην Ευρωκλινική Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v