Εσωτερική διακόσμηση: Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι

Εσωτερική διακόσμηση: Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι

Ποιος διαφωνεί στο ότι το χρώμα μπορεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, να επηρεάσει την ψυχολογία κάποιου; Φανταστείτε, για παράδειγμα, τον εαυτό σας σε ένα μαύρο δωμάτιο. Έπειτα φανταστείτε τον σε ένα ροζ. Πόσο διαφορετικά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε;

Οι ψυχολόγοι λένε πως οι αποχρώσεις των χρωμάτων δε μένουν μόνο στο μάτι που τις κοιτάζει, παρά προχωρούν σε βάθος, μέχρι τον εγκέφαλο και την ψυχή μας. Γι'αυτό, άλλωστε, πολλοί μιλούν για την ψυχολογία των χρωμάτων. Πώς, όμως, θα την εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας; Ενσωματώνοντάς την στον χώρο όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας: Στο σπίτι σας.

Πώς να βάψετε το σπίτι σας

Τα χρώματα διαχωρίζονται σε «ψυχρά» (πράσινο, μπλε, μωβ) και «θερμά» (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο). Τα δεύτερα είναι αυτά που κατά κανόνα «εμπνέουν» συναισθήματα όπως άνεση και ζεστασιά ή θυμό, ενώ τα ψυχρά χρώματα συνδέονται με ηρεμία ή και θλίψη. Με αυτόν τον διαχωρισμό ως μπούσουλα μπορούμε να αποφασίσουμε πιο εύκολα για το κατάλληλο χρώμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει το χρώμα της ένωσης του ουρανού με τη γη, του μπλε με το κίτρινο, εκφράζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ ενός ψυχρού και ενός θερμού χρώματος. Είναι ξεκούραστο για το μάτι, ενώ δίνει μία αίσθηση συγκέντρωσης (γι'αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται και στους σχολικούς πίνακες. Είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια.

Μπλε: Αν πρόκειται για το βαθύ μπλε της θάλασσας, αυτό εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώ ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν πρόκειται για το γαλάζιο, το ήρεμο και απαλό μπλε, αυτό αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ παράλληλα ευνοεί τη γνώση. Προτιμήστε το πρώτο για υπνοδωμάτια ή για το μπάνιο και το δεύτερο για υπνοδωμάτια και χώρους γραφείου –εκεί μπορείτε να το συνδυάσετε και με το κίτρινο.

Μωβ: Το μωβ αξιοποιεί τις αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε για να προσφέρει ευχάριστη ισορροπία μεταξύ ηρεμίας αλλά και ερεθισμού της αδρεναλίνης. Όσο πιο «ανοιχτό» είναι το μωβ, τόσο περισσότερο ευνοεί την ανακούφιση από την ένταση, κάτι που το καθιστά ιδανικό για το γραφείο στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Κόκκινο: Το ισχυρότερο χρώμα έχει την ιδιότητα να αιχμαλωτίζει την προσοχή και το συναίσθημα του παρατηρητή. Είναι το πρώτο χρώμα που ο άνθρωπος αναγνωρίζει από βρέφος και οι περισσότεροι το θέλουν, έστω και ως διακοσμητική πινελιά, στον χώρο τους. Λόγω της σκληρότητάς του, όμως, μπορεί εύκολα να κουράσει γι'αυτό καλό είναι αν αποφεύγεται να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Συνιστάται, λοιπόν, για χώρους έντονης κίνησης, όπως η κουζίνα, το χωλ ή κάποιο δωμάτιο γυμναστικής, ενώ αν θέλετε μία πιο «ήρεμη» απόχρωσή του προτιμήστε την τερακότα.

Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη (αν, λοιπόν, προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα, μη βάψετε έτσι την κουζίνα σας). Επίσης, είναι ένα χρώμα με θετικές ιδιότητες: Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα –αποτελεί, επομένως, ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο ή για το γραφείο. Αν το αγαπάτε και το θέλετε και στην κρεβατοκάμαρά σας, προτιμήστε μία πιο απαλή απόχρωσή του, όπως το ροδακινί, που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης.

Κίτρινο: Χρώμα ηλιακό, φωτεινό και κυρίως «κινητικό», το κίτρινο είναι ένα ακόμα τονωτικό και διεγερτικό χρώμα. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, ότι είναι περισσότερο πιθανό να τσακωθεί κανείς σε ένα κίτρινο δωμάτιο ή να κλαίει περισσότερο το μωρό σας. Το χρώμα αυτό ενισχύει την καλή διάθεση, την οργανωτικότητα, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία. Γι'αυτό πολλοί το προτιμούν για χώρους εργασίας ή για την κουζίνα. Ωστόσο, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

Καφέ και γήινες αποχρώσεις: Στιβαρό και σοβαρό χρώμα, το βασικό χρώμα της γης και οι αποχρώσεις του δημιουργούν αισθήματα χαλάρωσης και σταθερότητας σε έναν χώρο. Προτιμήστε τις για το σαλόνι/καθιστικό σας, σε συνδυασμό με κόκκινο και πορτοκαλί, για προκλητική αλλά και προσγειωμένη εικόνα. Για πιο σοφιστικέ στιλ, συνδυάστε το καφέ με πράσινο ή μπλε. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πρόκειται για έπιπλα, προτιμήστε ανοιχτές αποχρώσεις του καφέ.

Μαύρο, λευκό, γκρι: Τα χρώματα αυτά συνήθως βοηθούν στην εύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το γκρι συμβολίζει ουδετερότητα και πρακτικότητα, το λευκό αγνότητα και καθαρότητα και το μαύρο εξουσία, θρήνο αλλά και νοημοσύνη. Τα χρώματα αυτά ταιριάζουν με όλα τα υπόλοιπα και σε όλους τους χώρους. Το γκρι συνιστάται για επαγγελματικούς χώρους, το λευκό για όλους τους χώρους αλλά όχι μόνο του, καθώς μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ψυχρότητας και μοναξιάς. Το δε μαύρο μεγιστοποιεί τις επιδράσεις των άλλων χρωμάτων, μικραίνει τους χώρους και εμποδίζει την ανάπτυξη, οπότε συνιστάται για μικρά επιμέρους στοιχεία ή έπιπλα. Μάλιστα, λευκό και μαύρο στα έπιπλα δημιουργούν σοφιστικές ύφος.

v