11 μικρές αλλαγές για πιο fit ζωή

11 μικρές αλλαγές για πιο fit ζωή

Θυμάστε τις new-year resolutions σας; Ξέρετε αυτές τις μεγαλόπνοες αποφάσεις για τη νέα χρονιά, που είχατε ορκιστεί που θα φέρετε εις πέρας μέχρι το τέλος του 2013; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τη ζυγαριά που δε λέει να κατέβει και εκείνο το τζιν που ακόμα δεν κουμπώνει. Μεταξύ μας, ποτέ δεν πήγατε να ανανεώσετε τη συνδρομή στο γυμναστήριο και συνεχίζετε να τρώτε σοκολατένια δημητριακά για πρωινό.

Πώς θα καταφέρετε, όμως, με αυτή την τακτική να φτάσετε στα επιθυμητά κιλά και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση (καθώς και τις αιματολογικές σας εξετάσεις); Θα σας βοηθήσουμε. Πώς; Με έντεκα νέες και κυρίως απλές αποφάσεις που συνιστούμε να πάρετε σήμερα και να εφαρμόζετε συστηματικά πρωί-βράδυ αν θέλετε πραγματικά να ωφελήσετε την υγεία σας.

Και θυμηθείτε: Ο δρόμος για καλή φυσική κατάσταση δεν είναι στρωμένος με χιλιάδες χιλιόμετρα στον διάδρομο, αλλά με έξυπνα tips για να «ξεκολλάτε» από τον καναπέ όταν μοιάζει ανθρωπίνως αδύνατο και να ξεκλέβετε χρόνο για το σώμα και το μυαλό σας.

Κλείστε την τηλεόραση

Η τηλεόραση αποτελεί, σύμφωνα με έρευνες, το χειρότερο κίνητρο για άσκηση, καθώς όχι μόνο «κολλάτε» σε αυτήν και δε λέτε να σηκωθείτε για να πάτε στο μάθημα γυμναστικής, αλλά επηρεάζεστε και από όλες αυτές τις εκπομπές μαγειρικής, οι οποίες αντί για το ποδήλατο σας οδηγούν στην κουζίνα. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μπροστά στην τηλεόραση τρώμε περισσότερο και χειρότερης ποιότητας φαγητό.

Προσέξτε τι πίνετε

Αντί για ροφήματα από μείγματα καφέ και ζάχαρης, αναψυκτικά και σούπερ-παχυντικά κοκτέιλ προτιμήστε να πίνετε πράσινο τσάι, φρεσκοστυμμένους χυμούς και νερό. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι όσο λιγότερο νερό πίνετε τόσο λιγότερη ζάχαρη πρέπει να καταναλώνετε. Αν θέλετε κάτι αλκοολούχο όταν έχετε βγει για βράδυ προτιμήστε κρασί και δη κόκκινο.

Φτιάξτε σώμα (χωρίς βάρη)

Το φορτωμένο πρόγραμμα είναι ο βασικός λόγος που δεν προλαβαίνετε να γυμναστείτε και μάλιστα σε τακτική βάση. Δεν έχετε άδικο. Όμως, υπάρχει λύση. Δείτε εδώ μερικές εξαιρετικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε πάντα και παντού. Όταν έχουν κοιμηθεί τα παιδιά είναι μία πολύ καλή στιγμή.

Ξεχάστε την δίαιτα

Από το να δοκιμάζετε τη μία δίαιτα μετά την άλλη προκειμένου να βρείτε εκείνη που θα σας βοηθήσει αντί για 100 γραμμάρια τον μήνα να χάσετε 150, δεν αφήνετε καλύτερα τις δίαιτες για να προσπαθήσετε απλά να τρώτε φυσιολογικά, αλλά με μέτρο και προσοχή; Δηλαδή, αντικαταστήστε τις τροφές με πλήρη λιπαρά σε light, μην τρώτε αν δεν πεινάτε και αποφύγετε όσο μπορείτε τα γλυκά.

Ηλιο-βιταμίνες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πάρει ο οργανισμός σας πολύτιμη βιταμίνη D είναι με την έκθεση στον ήλιο. Δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά οφελούν την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, πολεμούν την κατάθλιψη, το άσθμα, τον διαβήτη και τα αρθριτικά. (Προσοχή: Αυτό δε σημαίνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα ξεχάσετε το αντηλιακό!)

Μοναχικά αθλήματα

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα μοναχικά ή ανταγωνιστικά αθλήματα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση από το να πηγαίνει κανείς π.χ. για τζόγκινγκ με τους κολλητούς. Δοκιμάστε, λοιπόν, αθλήματα όπως το τένις ή το μποξ και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα στο σώμα σας.

Επιταχύνετε

Καλό το περπάτημα και το ποδήλατο, πολύ καλά κάνετε που πλέον χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου για να πάτε στην δουλειά, αλλά αν θέλετε πραγματικά να τονώσετε το κυκλοφορικό σας σύστημα θα χρειαστεί να... επιταχύνετε. Περπατήστε λίγο πιο γρήγορα ή κάντε λίγο πιο δυνατά πετάλι και θα κάψετε πολύ περισσότερες θερμίδες. Θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσες κάποιο από αυτά τα ρολόγια-καρδιοσυχνόμετρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπολογίζουν πόσες θερμίδες καίτε ανάλογα με τους παλμούς που ανεβάζετε (δείτε εδώ). Αν αναγκαστικά χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο, δοκιμάστε να παρκάρετε λίγο πιο μακριά απ'ό,τι συνήθως.

Χαλαρώστε

Εντάξει, έχουμε μάθει να λειτουργούμε σε τρελούς ρυθμούς με μότο «αν προσπαθήσεις μπορείς» και με το πνεύμα «αν δεν το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ποτέ». Χρειαζόμαστε, όμως και πνευματική ηρεμία, σωματική ξεκούραση και στιγμές χαλάρωσης. Μπορείτε να τα πετύχετε με δύο μικρές αλλαγές: Να αρχίσετε να τρώτε πιο αργά και αντί να τρέχετε sprints στον διάδρομο να προτιμήσετε να πάτε για χαλαρό τζόκινγκ σε ένα πάρκο.

Διάλειμμα για «τσιγάρο»

Σε πολλά εισαγωγικά, καθώς σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε να ξεκινήσετε το κάπνισμα, αλλά να ακολουθείτε τους καπνιστές συναδέλφους σας κάθε φορά που βγαίνουν διάλειμμα για τσιγάρο εκτός κτιρίου, με την διαφορά ότι εσείς θα συνεχίζετε με μία ολιγόλεπτη βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Επιστρέφοντας στο γραφείο σας θα νιώθετε εξίσου χαλαρωμένοι με τους συναδέλφους σας, ενώ θα έχετε κάψει και περί τις 60 θερμίδες (υπολογίστε ακριβώς τις θερμίδες που θα έχετε κάψει εδώ). Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για τόνωση στο γραφείο; Να επισκέπτεστε τις τουαλέτες ενός άλλου ορόφου (χρησιμοποιώντας τις σκάλες) και να πίνετε πολύ νερό (για να επισκέπτεστε ακόμα πιο συχνά τις τουαλέτες του άλλου ορόφου).

Επαρκής ύπνος

Ακούμε διαρκώς ότι το μυστικό για να διατηρείται κάποιος λεπτός και υγιής είναι η δίαιτα και η άσκηση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι έρευνες που προσθέτουν έναν ακόμα παράγοντα στα μυστικά για καλύτερη ζωή: Τον ύπνο. Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν ο ύπνος κυμαίνεται στις 4 με 5 ώρες ημερησίως ο εγκέφαλος ξυπνά πολύ πιο «πεινασμένος». Δηλαδή, οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη απορρυθμίζονται όταν από τον οργανισμό λείπει ύπνος, με αποτέλεσμα να μην στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού μετά από ένα κανονικό γεύμα, με αποτέλεσμα το άτομο να τρώει περισσότερο. Επιπλέον, επειδή ο οργανισμός έχει ανάγκη από ικανοποίηση, το άτομο στρέφεται κυρίως σε τροφές με πολύ ζάχαρη και αλάτι προσθέτοντας στον οργανισμό όχι μόνο περισσότερες αλλά και χειρότερες θερμίδες. Πού θέλουμε να καταλήξουμε: Επιδιώξτε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε μισή ώρα αργότερα.

Διακοπές και... αποσύνδεση

Στις διακοπές σας, αντί να βρίσκετε ευκαιρία να «χαζέψετε» ακόμα περισσότερο στο Facebook, προτιμήστε να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας, τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με την πεζοπορία επιδεικνύουν κατά 50% υψηλότερα σκορ στα τεστ δημιουργικότητας, μετά από τέσσερις ημέρες στη φύση, χωρίς την παραμικρή ηλεκτρονική συσκευή.

Τα διαλείμματα από την τεχνολογία, γενικότερα, δίνουν στον εγκέφαλο χώρο να συλλογιστεί, να αναλύσει και να διερωτηθεί για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς τις συνεχείς παρεμβολές από posts και tweets. Αν και φαντάζει τρομακτικό (ποιος δεν αισθάνεται λίγο «γυμνός» χωρίς κινητό τηλέφωνο;), δίνετε συχνά χρόνο στον εαυτό σας να αποδεσμεύεται από τα gadgets και να έρχεται σε επαφή με τη φύση. Μπορεί να εμπνευστείτε με τρόπους που το κοινωνικό σας δίκτυο δε μπορεί να σας προσφέρει.

Πηγή: Refinery29

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v