Υπερλιπιδαιμία στα παιδιά

Υπερλιπιδαιμία στα παιδιά

Ερώτηση:

Έχω δίδυμα 3,5 χρόνων (αγόρι, κορίτσι), τα οποία απέκτησα με εξωσωματική (με σπέρμα δότη) και γεννήθηκαν πρόωρα (30 εβδομάδων), χωρίς ευτυχώς να έχουν πρόβλημα. Πρόσφατα επιβεβαιώσαμε ότι έχουν και οι δυο παιδική υπερλιπιδαιμία (κάναμε και πριν ένα χρόνο εξετάσεις οι οποίες είχαν δείξει υψηλές τιμές σε χοληστερόλη και LDL, όπως και τώρα).

Η διατροφή τους είναι πολύ προσεγμένη και από δική μας επιλογή αλλά και γιατί είναι πολύ "δύσκολα" στο φαγητό τους. Τηγανιτές πατάτες σπάνια έως καθόλου, αβγό καθόλου (δεν τους αρέσει), γλυκά και σοκολάτες πολύ ελεγχόμενα, γαριδάκια, μπισκότα κ.λ.π. καθόλου, γάλα καθόλου (δεν το πίνουν) κάπου-κάπου κάποιο κακάο πλήρες, γιαούρτι παιδικό το καλοκαίρι (δεν το θέλουν τον χειμώνα), ο μικρός τρώει αρκετό κρέας πάντα άπαχο και κατά 90% κοτόπουλο ψητό, η μικρή ελάχιστο έως καθόλου, και ψάρι ο μικρός τρώει μια φορά την εβδομάδα (ψητό), η μικρή το απεχθάνεται.

Φρούτα τρώνε σε καθημερινή βάση. Η μόνη ίσως "κακή" συνήθεια είναι οι μπάρες μούσλι με επικάλυψη σοκολάτα που ο μικρός τρώει κάθε πρωί και η μικρή όταν θυμηθεί. Ψωμί τρώνε λευκό αλλά λίγο. Όσο για τα όσπρια, το παλεύουμε... πολύ. Ακόμη και τα μακαρόνια ή το ρύζι τα προτιμούν σκέτα, ίσως με λίγη φέτα η μικρή. Βέβαια δεν έχω απόλυτη εικόνα για τη διατροφή τους στον παιδικό σταθμό, αλλά από όσο μπορώ να δω είναι εντάξει. Για την κληρονομικότητα, ο πατέρας μου έπαθε έμφραγμα στα 55. Έκανε όμως πολύ κακή διατροφή και είχε πάρει κιλά. Όταν ήταν νεότερος δεν είχε πρόβλημα χοληστερίνης. Εγώ δυστυχώς δεν έκανα ποτέ εξετάσεις του είδους. Νομίζω ότι τα περιθώρια στις αλλαγές που μπορώ να κάνω στη διατροφή τους είναι λίγα.

Θα πρέπει να προχωρήσω στη στέρηση και αυτών των λίγων "κακών" συνηθειών; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω γενικότερα; Πώς να φερθώ σε κάποιο πάρτι ή γενέθλια που θα πρέπει να πάνε; Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη είμαι σε κατάσταση πανικού, με ένα σωρό ερωτηματικά.

Απάντηση:

Αρχικά θα σταθώ στο γεγονός ότι δεν αναφέρονται οι ακριβείς τιμές της ολικής χοληστερόλης και των επιμέρους λιποπρωτεϊνών. Θεωρώντας ότι είναι ελαφρώς αυξημένες ή οριακές, θα ήθελα να σου πω ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να ξεκινήσεις κάθετες παρεμβάσεις στην διατροφή τους. Το αυγό, για παράδειγμα, δεν περιέχει μόνο χοληστερόλη, μα και άλλα πολύ σημαντικά για την υγεία και καλή ανάπτυξη των παιδιών, θρεπτικά συστατικά.

Από την διατροφική πλευρά λοιπόν, είναι σκόπιμο να προσπαθήσεις να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά, ελέγχοντας προσεκτικά κυρίως το λίπος στο κρέας και τα τηγανιτά. Δεν χρειάζεται να περιορίσεις υπερβολικά τα παιδιά σε ένα πάρτι.

Ο βασικός σου ρόλος είναι να τους μάθεις την έννοια του μέτρου. Έτσι θα μπορέσεις να αναθρέψεις χαρακτήρες που θα μπορούν μεγαλώνοντας, δηλαδή σε λίγα χρόνια, να κάνουν τις σωστές επιλογές. Παράλληλα με την άσκηση και την φυσική δραστηριότητα, θα μπορούν να ελέγχουν τις τιμές. Για πιο λεπτομερείς οδηγίες, θα πρέπει να ληφθεί ένα πολύ πιο συγκεκριμένο ιστορικό, κυρίως διατροφικό.

Επιπλέον, η συμπληρωματική πρόληψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι βοηθητική.

Ο κ. Γιάννης Χρύσου είναι Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v