5 συνταγές για χαλβάδες που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο

5 συνταγές για χαλβάδες που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο

Είτε με σιμιγδάλι, είτε με ταχίνι ή με... νεσιστέ (σημ. ο νεσιστές είναι το άμυλο του σιταριού, από το οποίο φτιάχνεται ο χαλβάς φαρσάλων), ο χαλβάς αποτελεί τον βασιλιά των νηστίσιμων γλυκών και, αν έχετε μεράκι και φαντασία, μπορεί να γίνει αγαπημένο γλυκό όλου του έτους.

Δείτε πέντε κλασικές και μη συνταγές για χαλβάδες όλων των ειδών:

Ο κλασικός: Χαλβάς με σιμιγδάλι

(φωτο: kurma.net)

Υλικά:

1 ποτήρι νερού σπορέλαιο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1κ.σούπας κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι βάζετε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι με το λάδι να καβουρντιστεί. Μόλις ροδίσει το μείγμα ρίχνετε το ξύσμα, την κανέλα και τα καρύδια ανακατεύετε και αποσύρετε από την φωτιά. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσει για 4-5 λεπτά.

Ρίχνετε το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 5 λεπτά, έως ότου πήξει ο χαλβάς. Βάζετε τον χαλβά σε μια φόρμα. Ξεφορμάρετε και τον αφήνετε να κρυώσει.

(Συνταγή: Syntagesapospiti)

Ο εξωτικός: Χαλβάς με καρύδα

(φωτο: yumsiliciousbakes)

Υλικά:

1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι καρύδα
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Φτιάχνετε το σιρόπι βράζοντας για 5'-10' σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα και τη βανίλια.
Βάζετε το λάδι σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα. Όταν κάψει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και το ανακατεύετε συνέχεια με μία κουτάλα ξύλινη, έως ότου να καβουρδιστεί. Στη συνέχεια προσθέτετε την καρύδα, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει ο χαλβάς και όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και από το πίσω μέρος ενός κουταλιού είναι έτοιμος.
Τον βάζετε σε φόρμα και σερβίρετε, αφού κρυώσει.

(Συνταγή: Syntagesmefantasia)

Ο αρωματικός: Χαλβάς με ταχίνι και πορτοκάλι

(φωτο: inadvertentlydomesticated)

Υλικά:

1/2 φλ. σησαμέλαιο
1/2 φλ ταχίνι,
1 φλ. καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1 φλ. σιρόπι από φλούδες πορτοκαλιού
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. πολέντα
4 φλ. νερό
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
μια μύτη από το κουταλάκι γαρύφαλλα τριμμένα,
1 φλ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού
για την διακόσμηση: 70gr κουβερτούρα 60% και λίγη κανέλλα

Εκτέλεση:

Βάλτε το σησαμέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι και την πολέντα. Με υπομονή και προσοχή, καβουρντίστε το μίγμα σιμιγδαλιού-πολέντας, μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα.

Προσθέστε το ταχίνι και την ζάχαρη και αναμείξτε τα υλικά για 2-3 λεπτά, ώστε να καραμελώσει ελαφρά η ζάχαρη. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέστε το σιρόπι πορτοκαλιού και το νερό. Ξαναβάλτε την πίσω στη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένετε μέχρι ο χαλβάς να δέσει.

Προσθέστε τις φλούδες των πορτοκαλιών, κομμένες σε μικρά κομματάκια, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Αναμείξτε, και βάλτε τον χαλβά αμέσως, πριν σφίξει, σε μια φόρμα με σχέδιο της αρεσκείας σας. Ισιώστε την επιφάνειά του και σκεπάστε τον με μια πετσέτα.

Αφήστε τον να σταθεί, μέχρι να κρυώσει. Αναποδογυρίστε την φόρμα μέσα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και αφήνοντάς την να τρέξει από ένα κουταλάκι, σχηματίστε γραμμές επάνω στον χαλβά. Πασπαλίστε με κανέλλα και σερβίρετε!

(Συνταγή: illaboratoriodimmskg.blogspot)

Ο τοπικός: Χαλβάς Φαρσάλων

(φωτο: kurma.net)

Υλικά:

1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα

Εκτέλεση:

Βάζετε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τη λιώνετε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Στο μεταξύ ανακατεύετε το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη, και μισή κουταλιά κανέλλας, καλά.
Ρίχνετε στο μίγμα τα ποτήρια νερού, τα ανακατεύετε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνετε στην καραμελωμένη ζάχαρη. Αρχίζετε να ανακατεύετε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε ένα διπλανό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, το καίτε ελαφρά, βάζοντας και τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς που δεν πάψατε να ανακατεύετε, ρίχνετε το βούτυρο κι ανακατεύετε μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Απλώνετε τον χαλβά όσο είναι ζεστός σε ταψί, πασπαλίζετε με ζάχαρη και τον βάζετε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Όταν σερβίρετε, πασπαλίζετε με κανέλλα.

(Συνταγή: Elliniko-panorama)

Ο αμαρτωλός: Κορμός χαλβά

(φωτο: kurma.net)

Υλικά:

500 gr κουβερτούρα
450 gr μακεδονικό ταχίνι
50 gr παρθένο σησαμέλαιο
100 gr ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
200 gr μακεδονικό χαλβά βανίλια κομμένο σε μικρούς κύβους
φλούδα από 1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη

Εκτέλεση:

Λειώνετε την κουβερτούρα και τη δουλεύετε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπαιν-μαρί. Προσθέτετε και τη φλούδα πορτοκάλι.

Σε φόρμα κορμού στρώνετε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνετε λίγη σοκολάτα. Βάζετε κύβους χαλβά και φιστίκι, προσθέτετε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι μέχρι να γεμίσει η φόρμα.

Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβετε σε φέτες. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε τις φέτες του κορμού καριοκάκια.

(Συνταγή: macedonianhalva)

v