15 τροφές κατάλληλες για καλοκαιρινή δίαιτα

15 τροφές κατάλληλες για καλοκαιρινή δίαιτα

Το καλοκαίρι (ή όσο πλησιάζει το καλοκαίρι) είναι η καλύτερη περίοδος για να χάσετε κιλά: Ο ζεστός καιρός σας θυμίζει ότι θα αρχίσουν τα... σορτσάκια και οι εμφανίσεις με το μαγιό, η όρεξή σας κόβεται ενώ το σώμα σας αναζητά περισσότερο δροσερά φρούτα παρά λιπαρά τηγανητά! Επιλέξτε θρεπτικές, δροσιστικές αλλά και πεντανόστιμες τροφές που δεν θα σας βοηθήσουν να χωρέσετε στα περσινά σας ρούχα.

Καρπούζι

Τα καρπούζια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην «παχαίνει» όσο άλλα φρούτα αλλά και να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο έντερο. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλλά με λίγες θερμίδες. Μια φέτα καρπούζι θα σας δροσίσει και θα προσφέρει βιταμίνες που θα κρατήσουν το δέρμα σας υγιές και λαμπερό.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Φλαβονοειδή, που βοηθούν στη διαδικασία καύσης του λίπους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή συμπεριλάβετε τα πορτοκάλια στις φρουτοσαλάτες σας.

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια έχουν τόσο λίγες θερμίδες, που θα τις κάψετε απλώς και μόνο με τη διαδικασία της πέψης. Σε αυτή τη θεωρία βασίζονται οι δίαιτες «αρνητικών θερμίδων», που αποτελούνται από τροφές όπως: χόρτα, φρούτα και λαχανικά όπως: αγγούρια, αγκινάρες, καρότα, μούρα, κεράσια, λεμόνια, κουνουπίδια, βλίτα, παντζάρια, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι, ακτινίδια, ανανά κ.α. Προσθέστε τα κολοκυθάκια στην καθημερινή σας διατροφή για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πολύ «ευπροσάρμοστα» φρούτα και μπορούν να καταναλωθούν ως χυμός, σε φρουτοσαλάτα ή και στο μαγείρεμα! Φτιάξτε μια σαλάτα κοτόπουλο και στη σάλτσα προσθέστε μέλι και βότανα για να προσθέστε μια εξωτική νότα στη σαλάτα σας.

Αχλάδια

Αυτά τα ζουμερά αλλά και τραγανά φρούτα είναι τέλεια για μια καλοκαίρι δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Μπορείτε να το βάλετε για λίγο στο ψυγείο για ακόμη περισσότερη δροσιά και να τα φάτε σε φέτες. Θα διώξουν το αίσθημα της πείνας για αρκετή ώρα.

Μούρα και φράουλες

Μούρα, όπως τα βατόμουρα ή οι φράουλες πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο διατροφής σας. Τα υψηλή επίπεδα σε αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς και στην πρόληψη προβλημάτων στο δέρμα το καλοκαίρι. Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες και βιταμίνες Α και C.

Λάχανο

Λάχανο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά λαχανικά για την απώλεια βάρους. Αυτό γιατί έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες σε συνδυασμό με χαμηλή θερμιδική αξία. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Προσθέστε μια μεγάλη μερίδα σαλάτα στα καθημερινά σας γεύματα.

Αγγούρια

Ακόμα και να μην συμπαθείτε τα αγγούρια, το καλοκαίρι τα... ζητά ο οργανισμός σας. Ένα αγγούρι με τη φλούδα του περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο ενώ ταυτόχρονα έχει ελάχιστες θερμίδες. Προσθέστε μερικές φέτες αγγουριού στο νερό

Καρότα

Τα καρότα μπορούν εύκολα να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, λαχανικά ή ακόμη και γλυκά. Μπορείτε να φάτε ένα μεγάλο μπολ παχιάς σούπας καρότου πριν από το γεύμα σας για να «κοπεί» η πείνα και να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας. Τα οφέλη από την κατανάλωση καρότων είναι τεράστια: αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών και βήτα καροτίνης. Συμβάλλει στην προστασία της όρασης, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη του καρκίνου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο θα πρέπει να μπει στη διατροφή σας για τα καλά το καλοκαίρι. Περιέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, έχει μια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι επίσης γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ενώ βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τον ήλιο. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Γιαούρτι

Υπάρχει λόγος που το γιαούρτι περιλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις δίαιτες. Το χαμηλό σε λιπαρά –ελληνικό- γιαούρτι έχει υψηλή θρεπτική αξία, περιλαμβάνει πρωτεΐνες και ασβέστιο ενώ είναι συμβάλει στην απώλεια βάρους. Καταναλώστε το για πρωινό ή βραδινό ή φτιάξτε δροσερά smoothies με φρούτα!

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι ένα από τα μόνα φρούτα που παρά το μικρό τους μέγεθος προσφέρουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών, κάλιο, το μαγνήσιο, Ω-3 λιπαρά και πολλά άλλα ενώ ένα ακτινίδιο έχει μόλις 45 θερμίδες.

Δροσιστικά βότανα

Ο δυόσμος, η μέντα, το λεμονόχορτο αποτελούν βότανα που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα δροσιστικό ποτό. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Ένα φλιτζάνι την ημέρα θα σας δροσίσει και θα σας ανανεώσει.

Αυγά

Η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί θα σας κρατήσει περισσότερο χορτάτους από οποιονδήποτε υδατάνθρακα. Ένα αυγό έχει 75 θερμίδες και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Καταναλώστε το ποσέ ή βραστό.
Χυμός λεμόνι

Ο χυμός λεμονιού είναι μία από τις πιο κοινές και αποτελεσματικές τροφές για καλοκαιρινές δίαιτες. Δύο ποτήρια φρέσκου χυμού λεμόνι σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσουν όλο το καλοκαίρι. Το λεμόνι βοηθά τον οργανισμό να κάψει το περιττό λίπος και διατηρεί το δέρμα σας υγιές.

v