Παιδικές κατασκηνώσεις: Προτάσεις και συμβουλές για την πρώτη φορά

Παιδικές κατασκηνώσεις: Προτάσεις και συμβουλές για την πρώτη φορά

Η απόλυτη ανεμελιά: Δύο εβδομάδες στο ύπαιθρο, με νέους φίλους, απίθανες δραστηριότητες και ολοήμερο παιχνίδι χωρίς την καταπίεση της μαμάς και του μπαμπά. Για τα περισσότερα παιδιά η κατασκήνωση είναι ο ορισμός του παραδείσου, ενώ δεν είναι λίγοι και οι γονείς που, πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρει στα παιδιά, επιλέγουν την κατασκήνωση προκειμένου αυτά να ανεξαρτητοποιηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να απολαύσουν δύο εβδομάδες δωρεάν διακοπών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κατασκήνωσης στην οποία θα στείλετε τα παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μετά από συζήτηση, τόσο με τα παιδιά όσο και με τους υπεύθυνους της εκάστοτε κατασκήνωσης, σχετικά με ζητήματα ασφαλείας αλλά και ημερήσιου προγράμματος.

Παρακάτω θα δείτε συμβουλές για την πρώτη φορά στην κατασκήνωση, καθώς και κάποιες από τις δημοφιλέστερες κατασκηνώσεις, εντός και εκτός Αττικής, οι οποίες «καλύπτονται» από τα ασφαλιστικά ταμεία, και υπόσχονται να χαρίσουν στα παιδιά τις πιο αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές.

Πρώτη φορά στην κατασκήνωση

Οι περισσότερες κατασκηνώσεις δέχονται παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 ετών, ωστόσο το κατά πόσο είναι κατάλληλη η στιγμή για να στείλετε το δικό σας εξαρτάται κυρίως από το πόσο το ίδιο το παιδί το θέλει αλλά και το πόσο κοινωνικό είναι.

Έτσι, αφού έχετε κάνει μία λίστα με τις κατασκηνώσεις που σας ενδιαφέρουν, συζητήστε μαζί με το παιδί πώς φαντάζεται τις διακοπές του εκεί, τι δραστηριότητες θα ήθελε να κάνει (π.χ. αν του αρέσουν πολύ τα σπορ ίσως πρέπει να επιλέξετε μία που να δίνει έμφαση σε αυτά), αν προτιμά να κολυμπά ή αν έχει άλλα χόμπι που κάποια κατασκήνωση μπορεί να καλύψει. Δείτε μαζί με το παιδί το ημερήσιο πρόγραμμα της κάθε κατασκήνωσης για να καταλήξετε σε αυτήν που του ταιριάζει.

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει ανασφάλειες σχετικά με την κατασκήνωση, ειδικά αν είναι η πρώτη του φορά. Μια καλή ιδέα, στην περίπτωση αυτή, είναι να επιλέξετε κάποια στην οποία να πηγαίνουν ήδη φίλοι του ή συμμαθητές του, οπότε να έχει ήδη «έτοιμη» παρέα, πηγαίνοντας εκεί. Και υποσχεθείτε στο παιδί αφενός ότι θα είστε εκεί σε κάθε επισκεπτήριο, αφετέρου ότι αν πραγματικά δεν του αρέσει μπορεί να σας καλέσει και να φύγει.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Άλλωστε, η κατασκήνωση είναι πάνω απ'όλα διασκέδαση –όχι υποχρέωση.

Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης για να συζητήσετε επιμέρους ζητήματα εγκαταστάσεων (καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και οι ίδιοι την κατασκήνωση πριν γράψετε το παιδί για να τις δείτε), ασφαλείας (ρωτήστε τους οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς), διατροφής (ειδικά αν το παιδί σας ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα), αλλά και προσωπικού (π.χ. πόσο έμπειροι και καταρτισμένοι είναι οι ομαδάρχες).

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 τα θέματα ασφαλείας που πρέπει να προσέξετε στην κατασκήνωση.

Όταν έρθει η ώρα του πρώτου μεγάλου αποχωρισμού από το παιδί φροντίστε να είστε τρυφεροί αλλά και ψύχραιμοι. Συγκρατήστε τα δάκρυά σας και τους μελοδραματισμούς και δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί λέγοντάς του όχι μόνο πόσο όμορφα θα περάσει εκεί που θα πάει αλλά και ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά και χωρίς εσάς. Τέλος, φροντίστε να είστε συνεπείς τηρώντας τις υποσχέσεις σας στο παιδί: Να του τηλεφωνείτε και να το επισκέπτεστε όσο συχνά έχετε πει ότι θα κάνετε και να το παραλάβετε από την κατασκήνωση την ημερομηνία που έχετε εξ αρχής ορίσει.

Κατασκηνώσεις εντός και εκτός Αττικής

Παιδική Εξοχή, Σαρωνίδα, στην Ανάβυσσο

Στις μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής κάθε παιδί έχει δικό του κρεβάτι, ντουλάπα και κομοδίνο, ενώ η κατασκήνωση παρέχει κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρι. Ακόμα, στα 22 στρέμματά της τα παιδιά θα βρουν γήπεδο ποδοσφαίρου (5x5), γήπεδο beach volley και beach soccer, αλλά και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, παιδική χαρά και όλα τα απαραίτητα όργανα για σπορ. Στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνεται καθημερινά θαλάσσια απασχόληση, αλλά και βραδινή ψυχαγωγία.

Η κατασκήνωση δέχεται παιδιά από 6 έως 14 ετών.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 21/6-12/7, 13/7-3/8 και 4/8-25/8
Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Αναγέννηση, στον Κάλαμο

Λίγα μόλις μέτρα πάνω από τον Ευβοϊκό Κόλπο, μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, η κατασκήνωση αυτή με τα πλακόστρωτα σοκάκια θυμίζει λίγο κυκλαδίτικο νησί. Τα παιδιά μένουν σε ξύλινα σπιτάκια, το καθένα στο δικό του κρεβάτι, ενώ το ημερήσιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα, περιπάτους και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στις εγκαταστάσεις θα βρείτε ακόμα τρία μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα 5x5, δύο γήπεδα μπάσκετ και πισίνα με νεροτσουλήθρες.

Η κατασκήνωση δέχεται παιδιά από 6 έως 16 ετών.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 19/6-11/7, 12/7-3/8 και 3/8-25/8.
Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Το Ξέγνοιαστο Μελίσσι, στο Σούνιο

Η κατασκήνωση δημιουργήθηκε από μία ομάδα εκπαιδευτικών με έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στις τέχνες. Έτσι, στον όμορφο ορμίσκο του Πάνορμου, στο Σούνιο, τα παιδιά θα βρουν 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, 5 γήπεδα μπάσκετ, 2 γήπεδα βόλεϊ και 1 γήπεδο τένις. Στο πλαίσιο του προγράμματος της κατασκήνωσης οι μικροί κατασκηνωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, να συμμετέχουν σε πρωτάθλημα σκάκι, σε μαθήματα χορού, θεατρικού παιχνιδιού και ζωγραφικής ή να επιδοθούν στο ψάρεμα.

Η κατασκήνωση δέχεται παιδιά από 6 έως 16 ετών.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 16/6-8/7, 9/7-31/7 και 1/8-23/8.
Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

DelphiCamp, στο Γαλαξίδι

Η DelphiCamp βρίσκεται 2χλμ. έξω από το Γαλαξίδι, με κατεύθυνση προς Ναύπακτο, σε ένα πευκόφυτο μικρό χωριό, πολύ κοντά στην θάλασσα. Τα παιδιά μένουν σε κτιστά σπιτάκια με κεραμοσκεπή, κρεβάτια με ορθοπεδικό στρώμα και αντιαλλεργικό κάλυμμα, ενώ στις καθημερινές τους δραστηριότητες περιλαμβάνεται το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα, το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το χόκεϋ, αλλά και το θέατρο, ο χορός και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στις βραδινές εκδηλώσεις. Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα έμφαση δύνεται στη φύση που περιβάλλει την κατασκήνωση, όπου υπάρχουν πάνω από 20 είδη βοτάνων και μυρωδικών και πάνω από 25 είδη δέντρων και αναρριχόμενων φυτών, τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν να ανακαλύπτουν και να φροντίζουν.

Η κατασκήνωση δέχεται παιδιά από 6 έως 16 ετών.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 21/6-12/7 και 13/7-3/8.
Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Freeland Adventure Camp, στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Οι υπαίθριες δραστηριότητες βρίσκονται στο επίκεντρο της Freeland, η οποία απλώνεται σε ένα πευκοδάσος 6.000 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 400μ., προσφέροντας στους μικρούς κατασκηνωτές βουνίσιες περιπέτειες. Τα παιδιά, λοιπόν, εκεί μπορούν να επιδοθούν στην ποδηλασία, την αναρρίχηση, το ραπέλ, την τοξοβολία, σε οδήγηση atv, αλλά και στο ποδόσφαιρο, τα επιτραπέζια και σε κολύμβηση στην πισίνα. Ακόμα, για μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει η δυνατότητα εκδρομών για εξωτερικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, πεζοπορία, orienteering (παιχνίδια προσανατολισμού), επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και μπάνια στις ακτές του Κορινθιακού.

Η κατασκήνωση δέχεται παιδιά από 5 έως 16 ετών.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 19/6-11/7, 13/7-4/8 και 6/8 ως 28/8.
Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

v