Όταν το παιδί ζηλεύει το σκυλάκι

Όταν το παιδί ζηλεύει το σκυλάκι

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε αλλά έχω ένα πρόβλημα και έχω πελαγώσει. Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Σκεφτήκαμε να πάρουμε ένα σκυλάκι, ρωτήσαμε και τον παιδίατρο και μας είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πήραμε, λοιπόν, αλλά ο μικρός μου δεν το θέλει καθόλου. Το χτυπάει, το κλωτσάει και το πετάει στον αέρα. Τι πρέπει να κάνω; Το σκυλάκι νιώθω πως κινδυνεύει αλλά αργότερα που θα μεγαλώσει ίσως να υπάρχει και ο κίνδυνος μήπως δαγκώσει το μωρό. Επίσης όταν ασχοληθούμε με το σκυλάκι ζηλεύει αφάνταστα και κλαίει πολύ και τότε είναι που το χτυπάει ακόμα πιο πολύ... Τι να κάνω;
Απάντηση:

Οι συμπεριφορές που περιγράφετε δεν είναι απαραίτητο να ερμηνευτούν σαν ζήλεια του παιδιού προς το κατοικίδιο. Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι αδέξια στις κινήσεις τους, δεν ξέρουν πως να προσεγγίσουν ένα ζωάκι και κυρίως δεν μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου -ανθρώπου ή ζώου- και να σκεφτούν ότι πονάει όταν το χτυπάει.

Στην θέση σας θα φρόντιζα να δείξω στο παιδί συμπεριφορές επιθυμητές παιχνιδιού με το σκυλάκι: π.χ. θα του έδειχνα πως να το χαϊδεύει. Πιθανά θα έχετε παρατηρήσει ότι στην αρχή η συμπεριφορά του παιδιού είναι κατάλληλη και μετά από λίγη ώρα αρχίζει να κάνει πιο άγριο παιχνίδι. Όταν το παιδί θα «ανεβάζει» τους τόνους, θα απομάκρυνα το παιδί από το ζωάκι εξηγώντας ότι αυτό κάνει το σκυλάκι να πονάει. Ουσιαστικά, αυτό που προτείνω είναι να περιορίσετε το χρόνο που το παιδί σας περνάει μαζί με το κατοικίδιο.

Γονείς με ανάλογη εμπειρία προτείνουν να εξασφαλίζεται χώρος όπου το κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να μπορεί να το πλησιάσει το παιδί (π.χ. ένα δωμάτιο που θα είναι η είσοδος του περιφραγμένη έτσι ώστε ο σκύλος να μπαίνει αλλά το παιδί να μην μπορεί).

Πάνω από όλα όμως να θυμάστε ότι προτεραιότητα έχει το παιδάκι σας και αν νιώσετε ότι ενοχλείται ιδιαίτερα ή κινδυνεύει από το κατοικίδιο τότε θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε την απομάκρυνση του ζώου από την οικογένεια.

Η κ. Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v