Παγωτό: Τι να προσέξετε στη διατροφή του παιδιού

Παγωτό: Τι να προσέξετε στη διατροφή του παιδιού

Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά που το πρώτο παγωτό της σεζόν σήμαινε επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού; Θυμάστε που ήταν τέτοια η χαρά μας κάθε φορά που τρώγαμε από ένα, ώστε τα μετρούσαμε; Και ότι η τέλεια ημέρα διακοπών ήταν αυτή που περιλάμβανε οπωσδήποτε ένα; -Κατά προτίμηση μηχανής, σε χωνάκι, με κρέμα και σοκολάτα! Τώρα, βέβαια, στο μυαλό μας το παγωτό αποτελεί διατροφική αμαρτία, καθώς ισοδυναμεί με εκατοντάδες θερμίδες, άρα με παραπανίσια κιλά, τα οποία καθόλου δεν θέλουμε τώρα, το καλοκαίρι.

Τι γίνεται, όμως, με το παγωτό στην διατροφή των παιδιών; Πόσο «κακό» είναι το παγωτό; Πόσο συχνά μπορεί να καταναλώνεται και τι είδους παγωτό θα πρέπει να προτιμάμε για τα παιδιά; Ο διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου απαντά:

Τι ρόλο παίζει το παγωτό στην διατροφή του παιδιού;

Το παγωτό είναι μία τροφή που εντάσσεται στην κατηγορία των γλυκών, προσφέροντας στα παιδιά καταρχήν απόλαυση και μικρή θρέψη. Πρόκειται, λοιπόν, για μία τροφή στην οποία λέμε «ναι», προσέχοντας πολύ όμως την ποιότητα και την ποσότητά του.

Από ποια ηλικία να δίνουμε παγωτό στο παιδί;

Καλό είναι παγωτό, όπως και γλυκά γενικότερα, να δίνονται στα παιδιά μετά το 3ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο και να δοκιμάσουν λίγο, σε μικρότερη ηλικία, δεν είναι δραματικό. Απλά όσο καθυστερεί το παιδί να δοκιμάσει το παγωτό, τόσο καλύτερα είναι γιατί δεν μαθαίνει να το ζητάει.

Πόσο συχνά να τρώνε τα παιδιά παγωτό;

Στο πλαίσιο της κατανάλωσης γλυκού, όχι πιο συχνά από 2 με 3 φορές την εβδομάδα και όχι σε μεγάλες ποσότητες. Δηλαδή, μία μπάλα την φορά, η οποία περιέχει περίπου 80-100 θερμίδες αρκεί.

Έχει διατροφικά οφέλη το παγωτό; Ποιο είδος παγωτού να προτιμάμε;

Όταν φτιάχνεται από γάλα, το παγωτό αποτελεί πηγή ασβεστίου. Και όταν δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών δεν είναι τόσο επιβαρυντικό για την διατροφή. Ορισμένοι τύποι παγωτών, όμως, όπως το παρφέ ή το καϊμάκι, που έχουν πιο πολλά λιπαρά καλό είναι να αποφεύγονται. Ενώ και το σορμπέ, το οποίο θεωρούμε πιο αθώο, μπορεί μεν να μην έχει λιπαρά, αλλά στο σύνολό του είναι ζάχαρη.

Συνεπώς, προτιμότερο είναι για τα παιδιά να επιλέγουμε παγωτό με φρέσκο γάλα, όσο γίνεται πιο «σπιτικού τύπου» και όχι συσκευασμένο ή παγωμένο γιαούρτι, δίνοντας προσοχή στα toppings και αποφεύγοντας αυτά με τη σοκολάτα και τη ζάχαρη.

Να δίνουμε παγωτά τύπου 0% στα παιδιά;

Τα παγωτά με 0% ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικά που δεν συνιστώνται για παιδιά. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, το παιδί να φάει ένα κανονικό παγωτό, σε μικρή ποσότητα και συχνότητα.

v