Έρευνα: Η επιστροφή της μαμάς στην εργασία δεν επηρεάζει τη σταδιοδρομία του παιδιού

Έρευνα: Η επιστροφή της μαμάς στην εργασία δεν επηρεάζει τη σταδιοδρομία του παιδιού

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολλές εργαζόμενες μαμάδες να ξεπεράσουν τις ενοχές τους: Η επιστροφή στην εργασία, μετά το μωρό, δεν θα επηρεάσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είτε επιστρέψατε στην δουλειά σας μετά την άδεια λοχείας λόγω οικονομικών αναγκών, είτε επειδή απλά σας έλειψε η καριέρα σας, να είστε βέβαιες ότι η απόφασή σας αυτή δεν θα επηρεάσει τις σπουδές των παιδιών σας.

Αφορμή για την έρευνα αυτή έδωσαν παλαιότερες μελέτες, οι οποίες είχαν δημιουργήσει φόβους ότι τα παιδιά των μαμάδων, οι οποίες επιστρέφουν νωρίς μετά τον τοκετό στην εργασία τους, δεν είναι καλοί μαθητές. Κάτι τέτοιο, όμως, αποδεικνύεται πλέον εντελώς αβάσιμο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρατήρησαν την πορεία 40.000 παιδιών σε διάστημα 40 ετών, βρήκαν μικρή σχέση ανάμεσα στις κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και την επιστροφή της μητέρας στην εργασία της κατά τις δεκαετίες 1970 και 1990. Από την δεκαετία του 1990 και μετά, όμως, δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση –η εργαζόμενη μαμά, δηλαδή, δεν επηρεάζει καθόλου τις σπουδές των παιδιών της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τα παραπάνω ευρήματα έχουν βοηθήσει πολύ η άδεια τοκετού-λοχείας που από την δεκαετία του 1990 και μετά στη Μ. Βρετανία είναι 52 εβδομάδες, καθώς και η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών που μπορούν να αναλάβουν την φροντίδα του παιδιού όταν η μαμά επιστρέφει στη δουλειά.

Πηγή: Askamum

v