10 μικρές αλλαγές για καλύτερη υγεία

10 μικρές αλλαγές για καλύτερη υγεία

Η γυμναστική και η καλή διατροφή παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σωματικής σας κατάστασης και στην προστασία της υγείας σας. Αρκούν όμως; Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικές ακόμα μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Χρησιμοποιείτε πιο συχνά το νήμα

Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν πως αυτό το μικρό κομματάκι νάϋλον κλωστής μπορεί να βελτιώσει τρομερά τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Χρησιμοποιώντας το νήμα απομακρύνετε αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό βακτηρίων από το σώμα σας, τα οποία δεν φεύγουν απλά με το βούρτσισμα των δοντιών. Τα βακτήρια του στόματος, μάλιστα, μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος, να επιδεινώσουν προβλήματα διαβήτη και υπέρτασης, ακόμα και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, αν η γυναίκα είναι έγκυος.

Επιπλέον, με το νήμα προστατεύετε τα δόντια σας και από την πλάκα, η οποία έχει την ιδιότητα να «τρώει» το κόκαλο που κρατά τα δόντια στη θέση τους.

Τρώτε ανά δύο με τρεις ώρες μέσα στη μέρα

Θεωρείτε τον εαυτό σας ήρωα που δεν τρώτε απολύτως τίποτα όλη την ημέρα στο γραφείο; Αν πιστεύετε ότι με τον τρόπο αυτό θα αδυνατίσετε, κάνετε λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι θα τρελάνετε τον μεταβολισμό σας, λένε οι ειδικοί, και θα φάτε ακατάσχετα αργότερα. Οι διατροφολόγοι συνιστούν, ειδικά στις γυναίκες, να τρώνε όταν πεινάνε, κάτι που συνήθως μεταφράζεται σε τρία υγιεινά γεύματα και δύο σνακ, ανά δύο με τρεις ώρες.

Φτιάχνετε καφέ στο σπίτι

Προτιμήστε να φτιάχνετε τον πρωινό σας καφέ στο σπίτι, πριν πάτε στη δουλειά, αντί να τον παραγγέλνετε απ'έξω ή να παραγγέλνετε σκευάσματα καφέ, τύπου freddoccino, τα οποία έχουν εκατοντάδες θερμίδες. Άλλωστε, όταν παίρνετε καφέ απ'έξω πολύ συχνά μπαίνετε στον πειρασμό να τον συνοδεύσετε και με ένα γλύκισμα. Και τότε είναι που οι θερμίδες εκτινάσσονται.

Φοράτε βηματόμετρο

Πρόκειται για αυτή τη συσκευή που μετρά πόσο έχετε περπατήσει καθημερινά, η οποία σας δίνει κίνητρο να περπατήσετε ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, μπορείτε να πάρετε ένα βηματόμετρο για όλη την οικογένεια, για να συγκρίνετε ποιος περπατά περισσότερο και να συναγωνίζεστε για καλύτερο αποτέλεσμα.

Φοράτε ρούχα γυμναστικής

Κάποιοι personal trainers συνιστούν σε όσους έχουν ανάγκη από περισσότερα κίνητρα για να κάνουν γυμναστική, τις ώρες που δεν βρίσκονται στη δουλειά να φορούν ρούχα γυμναστικής, ώστε να είναι πάντα σε «ετοιμότητα». Μπορείτε, λοιπόν, επιστρέφοντας από το γραφείο, να βγάζετε τις γόβες και το πουκάμισο και να φοράτε απευθείας το αθλητικό μπουστάκι και τη φόρμα σας, ώστε να είστε έτοιμη για το απογευματινό τζόκινγκ. Με τα ρούχα αυτά, μάλιστα, μπορείτε και να κοιμάστε, ώστε να είστε έτοιμη για γυμναστική το πρωί που θα ξυπνήσετε.

Κάνετε Κέγκελ

Για τις ασκήσεις Κέγκελ έχουμε μιλήσει και σε παλαιότερο άρθρο του Mama365, όμως αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι ότι δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες που έχουν γεννήσει, αλλά και πολύ νεώτερες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ήδη από τα 18 έτη, μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζει προβλήματα ακράτειας, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν αν οι πυελικοί μύες είναι αρκετά σφιχτοί. Μην τις ξεχνάτε, λοιπόν, για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα τώρα και στο μέλλον.

Κάνετε κομπλιμέντα στον εαυτό σας

Το μυστικό για να νιώθετε χαρά, αυτοπεποίθηση και περηφάνια για την εικόνα σας -με τα καλά της και τα κακά της- είναι να μάθετε να θαυμάζετε το σώμα σας. Οι ψυχολόγοι συνιστούν να επικεντρώνεστε σε όλα αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα σας, και όχι στο πώς δείχνει. Μπορείτε να χορεύετε και να κολυμπάτε; Μπορείτε να φτιάχνετε με τα παιδιά σας κάστρα στην άμμο; Αναγνωρίστε την αξία του σώματός σας και ξεχωρίστε όλα αυτά που σας αρέσουν σε αυτό, είτε είναι η λάμψη των ματιών σας, είτε τα δυνατά σας πόδια, είτε τα όμορφα μαλλιά σας.

Ελέγχετε τα επίπεδα βιταμίνης D του οργανισμού σας

Την επόμενη φορά που θα πάτε για εξετάσεις αίματος, ζητήστε να ελέγξουν και τη βιταμίνη D. Οι ειδικοί λένε ότι πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για πολλές πτυχές της υγείας, καθώς προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και από Alzheimer. Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη βιταμίνης D σε χάπια μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προτιμάτε την ακατέργαστη βρώμη

Αν έτσι κι αλλιώς επιλέγετε τη βρώμη ως δημητριακό για το πρωινό σας, κάντε ένα παραπάνω καλό στον οργανισμό σας και προτιμήστε την στην ακατέργαστη μορφή της, η οποία έχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και είναι πολύ πιο χορταστική. Θα χρειαστεί απλά να την βράσετε για λίγη ώρα, για να είναι πιο μαλακή.

Βάλτε κλασική μουσική

Ειδικά την ώρα του φαγητού στο σπίτι, η κλασική μουσική είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να δίνει ρυθμό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αν, για παράδειγμα, ακούτε απαλή, κλασική μουσική την ώρα του γεύματος, θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο αργά. Έρευνα, μάλιστα, έχει δείξει ότι τα άτομα που ακούν μουσική με γρήγορο ρυθμό την ώρα του φαγητού τρώνε πέντε μπουκιές το λεπτό, άτομα που δεν ακούν καθόλου μουσική τρώνε τέσσερις μπουκιές το λεπτό, ενώ όσοι ακούν κλασική μουσική τρώνε μόλις τρεις μπουκιές το λεπτό.

Πηγή: Webmd

v