Γιατί η δίαιτα δεν αποτελεί τη λύση στο αδυνάτισμα

Γιατί η δίαιτα δεν αποτελεί τη λύση στο αδυνάτισμα

Πολλές από εμάς, σε κάποια στιγμή της ζωής μας και χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, έχουμε υποβάλει τον οργανισμό μας σε αυστηρή - στερητική δίαιτα. Είναι οι στιγμές που ευχόμαστε να χάσουμε βάρος άμεσα. Να προλάβουμε να αδυνατίσουμε για τις διακοπές, το γάμο ή για ένα σημαντικό γεγονός σε μικρό χρονικό διάστημα. Υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μια δίαιτα που μας περιορίζει σε άνοστα φαγητά και σε κάνει να νιώθεις λες και υποφέρεις. Μπροστά στο «όφελος» της απώλειας, δεν υπολογίζουμε τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Δεν υπολογίζουμε τον κίνδυνο να ξαναέρθουν τα κιλά, και μάλιστα διπλά, κατάσταση πολύ συνηθισμένη.

Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η θέλησή μας, στο τέλος θα ενδώσουμε, θα φάμε, μερικές φορές ίσως φτάσουμε και στην κραιπάλη, θα πάρουμε βάρος και θα χάσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Αυτές οι δίαιτες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αφού ναι μεν μπορεί να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά πάντα, μα πάντα τις παρατάμε.

Οι δίαιτες προσφέρουν συνήθως μια γρήγορη λύση, που παραβλέπει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα η απώλεια βάρους πρέπει να ακολουθεί έναν ενδεδειγμένο ρυθμό (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα) και προϋποθέτει ισόβιες αλλαγές όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής.

Ο στόχος δεν είναι να χάσει κάποιος άμεσα βάρος, αλλά να μάθει να τρέφεται σωστά για μια ολόκληρη ζωή και, ταυτόχρονα, με τη φυσική δραστηριότητα, που είναι απαραίτητη, το σώμα χάνει σταδιακά και με αργό ρυθμό το περιττό λίπος.

Μαθαίνοντας πώς να τρώτε, θα καταφέρετε να χάσετε το ανεπιθύμητο λίπος, να βελτιώσετε την υγεία σας και να αυξήσετε την ενέργεια σας. Θα μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Αντί να "πολεμάτε" το φαγητό, αντί να το θεωρείτε "ενοχή", το φαγητό θα γίνει, πραγματικά, ευχαρίστηση. Όποιος ενδιαφέρεται για την υγεία του πρέπει να μάθει πως να τρέφει το σώμα του και όχι πως να το οδηγεί στη λιμοκτονία! Αυτή η τακτική θα φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με τη διατήρησή του και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε και τέλος συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό. Ας θυμόμαστε λοιπόν πως οι στερητικές δίαιτες αποδεικνύονται επιτυχείς μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Τελειώνοντας τη δίαιτα, ο οργανισμός πεινάει από θρεπτικά συστατικά και θέλει να αναπληρώσει αυτά που έχασε. Η εντολή «πεινάω» από τον εγκέφαλο είναι επιτακτική. Τρώει και ξαναπαίρνει ότι έχει χάσει, αποθηκεύοντας πρώτα λίπος, ιδίως στην κοιλιά και την περιφέρεια, χωρίς να αναπληρώνει τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό του.

Επίσης όταν κάνετε δίαιτα μειώνεται και ο ρυθμός μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε λιγότερο για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε - κάτι που φυσικά κανείς δε μπορεί να κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα της δίαιτας δεν περιορίζεται στην ανάκτηση του χαμένου βάρους. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρό. Η πλειονότητα των διαιτών στερεί από το σώμα σας τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και ευεξία. Παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι που κάνουν στερητικές δίαιτες υποφέρουν από τέτοια έλλειψη ενέργειας. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί επίσης στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνεπώς στην αρρώστια.

Οι δίαιτες ξεκινούν με την προϋπόθεση ότι το ίδιο περίπου διατροφικό πρόγραμμα ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζουν τις ατομικές προτιμήσεις, τις γενετικές τάσεις και τον τρόπο ζωής.

Στην πραγματικότητα, η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελεί εξατομικευμένη διαδικασία που πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα και μία δίαιτα που μπορεί όντως να λειτουργεί για κάποιον φίλο μας, πιθανότατα είναι άχρηστη για τον δικό μας οργανισμό.

Τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για την επιλογή της ιδανικής δίαιτας είναι το ιστορικό της οικογένειάς μας, ο μεταβολισμός μας, τα επίπεδα άσκησης που έχουμε, η ηλικία μας, το φύλο και κυρίως οι γευστικές μας προτιμήσεις. Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας φαγητά που μας αρέσουν διαφορετικά στερούμε από τον εαυτό μας την ευχαρίστηση ενός γεύματος και πολύ σύντομα εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια.

Οι δίαιτες δημιουργούν, επίσης, κατηγορίες «καλών» και «κακών» τροφών και μετατρέπουν αυτές τις «κακές» τροφές σε απαγορευμένες, άρα και σε πιο ελκυστικές.

Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά με μέτρο. Αυτό που πρέπει να καταφέρετε είναι το μέτρο. Απαγορευμένα τρόφιμα δεν υπάρχουν.

Τα άτομα που κάνουν δίαιτα προσπαθούν να καταπιέζουν την ιδέα του φαγητού, όμως αυτό έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη ένταση της σκέψης για το φαγητό αλλά και σε αύξηση της κατανάλωσης, μέχρι και σε υπερφαγικές κρίσεις.

Οι δίαιτες δεν εστιάζονται στις ψυχολογικές ανάγκες που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν με το φαγητό, αλλά τους καλούν σε μια προσωρινή άσκηση εγκράτειας.

Αργά ή γρήγορα θα υποκύψουμε στον πειρασμό, γιατί η ανθρώπινη φύση υπαγορεύει την επιθυμία για ποικιλία, όσον αφορά το φαγητό.

Ακόμη, η άρνηση του φαγητού είναι πολύ μεγάλη τιμωρία, αφού είναι φυσική ανάγκη των ανθρώπων να θέλουμε να γεμίσουμε την κοιλιά μας.

Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο να καταλάβει το άτομο που ακολουθεί μια δίαιτα είναι η διάκριση ανάμεσα στη βιολογική και τη συναισθηματική πείνα. Είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη γνώση προκειμένου όχι μόνο να χάσει κιλά, αλλά να αλλάζει τον τρόπο σκέψης του γύρω από το φαγητό.

Όταν το φαγητό καλύπτει βασικές συναισθηματικές ανάγκες, όταν αποτελεί ένα «μέσο» για να γίνεται η ζωή πιο ευχάριστη ή ίσως και πιο ανεκτή, δεν σταματά και δεν ελέγχεται έτσι απλά, μόνο με μια δίαιτα.

Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιηθούν οι συναισθηματικές ανάγκες και να ελεγχθούν προκειμένου το άτομο να πειθαρχηθεί διατροφικά. Η εκλογίκευση και η πληροφόρηση δεν αρκούν καθώς το συναίσθημα είναι πιο ισχυρό από τη λογική και το άτομο θα καταφύγει και πάλι στο φαγητό όταν νιώσει άσχημα και επιδιώξει να καταπραΰνει τα δυσάρεστα συναισθήματά του.

Οι δίαιτες συνήθως δε συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής (γενέθλια, επετείους, γιορτές κ.α.).

Μια δίαιτα αδυνατίσματος που μας αποξενώνει από την κοινωνική μας ζωή, μας απαγορεύει παντελώς και για μακρύ χρονικό διάστημα κάθε τροφή – τρόφιμο που αποτελεί την «απαγορευμένη» μας αγάπη και που μας βάζει σε μια διαδικασία να «κυνηγάμε» με τη ζυγαριά κουζίνας τα γραμμάρια και τις θερμίδες, ουσιαστικά αποτελεί καμένο χαρτί ή αλλιώς τρόπο για να διαιωνίζουμε και να διογκώνουμε το πρόβλημα βάρους που έχουμε...

Συμβουλές

Για να επιτύχετε μια μόνιμη απώλεια βάρους με ασφάλεια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και να αποδεχθείτε ότι οι στόχοι σας για το αδυνάτισμα απλά δεν θα είναι άμεσοι.

Για να έχουμε απόλυτη επιτυχία πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να κάνουμε πλέον υγιεινές διατροφικές επιλογές και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης σχεδόν καθημερινό για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όλα είναι θέμα μυαλού.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας για το φαγητό και να μην το πολεμάμε. Πιστεύω ότι όταν σταματήσουμε να εναντιωνόμαστε και "ακούσουμε" τι πραγματικά θέλει το σώμα μας, τι χρειάζεται, τι λαχταρά, και το "ταΐσουμε" αντί να το πολεμάμε, τότε είναι που θα ανακαλύψουμε ότι το φαγητό και η υγεία μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Οι δίαιτες δεν είναι λοιπόν η απάντηση. Η απάντηση είναι να μάθουμε να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας με ένα τρόπο που να ωφελεί και το σώμα μας και το μυαλό μας. Έναν τρόπο που να τρέφει τους μυς, να καταπολεμά το λίπος και να μας τροφοδοτεί με ενέργεια.
Παρόλο που σε κάθε άνθρωπο ταιριάζει διαφορετική διατροφή, αναλόγως τις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής, η υγιεινή διατροφή είναι από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους για να αδυνατίσετε. Όχι μόνο βοηθά να μην ξαναπάρετε τα περιττά κιλά, σας επιτρέπει επίσης να αγαπάτε αυτό που κάνετε.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή – δεν χρειάζεται να κόψετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα εντελώς για να επιτύχετε στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, στις κατάλληλες ποσότητες, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων.

Μην κάνετε δίαιτα – αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας σε πιο υγιεινό. Αυτό σημαίνει να κάνετε αλλαγές που μπορείτε να κρατήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε, πως αν δεν θέλουμε να παχύνουμε κάνοντας δίαιτες αδυνατίσματος, πρέπει να κατανοήσουμε πως το «Γοργόν ΔΕΝ έχει Χάριν» και πως κάθε δίαιτα αδυνατίσματος που είναι συνώνυμη της ακρότητας και της στέρησης, όντως μπορεί τελικά να μας παχύνει... Tο γρήγορο αδυνάτισμα είναι μια ψευδαίσθηση, που μας δίνει πρόσκαιρη ικανοποίηση, αλλά σχεδόν πάντα καταλήγει σε μεγαλύτερο τελικό βάρος.

Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι να χάσουμε βάρος. Aυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε νέες καλύτερες διατροφικές συνήθειες, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό και τέλος να μην ξεκινάμε δίαιτα από Δευτέρα αφού η διατροφή μας πρέπει να είναι τρόπος ζωής.


 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v