Με το παιδί στην ταβέρνα: Κανόνες συμπεριφοράς και διατροφικές επιλογές

Με το παιδί στην ταβέρνα: Κανόνες συμπεριφοράς και διατροφικές επιλογές

Όταν βρίσκεστε με τα παιδιά για φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο, σας δίνεται η ιδανική ευκαιρία εξάσκησης κοινωνικών δεξιοτήτων, κανόνων συμπεριφοράς αλλά και σωστών διατροφικών επιλογών. Αρκεί να έχετε υπομονή και να μην ενοχλείτε τους γύρω σας.

Το φαγητό με τα παιδιά σε δημόσιο χώρο, διαφέρει εντελώς από τα γεύματα στο σπίτι, όπου μπορεί οι γονείς να είναι πιο ελαστικοί με τους «τρόπους» (π.χ. να φτύνει το παιδί κάτι που δεν του αρέσει), αλλά είναι πολύ πιο ασφαλείς αναφορικά με την ποιότητα του φαγητού. Ειδικά αν αυτό ετοιμάζεται από τους ίδιους, το πιθανότερο είναι ότι έχουν φροντίσει να αποτελείται από φρέσκα υλικά, τα οποία έχουν μαγειρευτεί με τον πιο υγιεινό τρόπο, κάτι που στην ταβέρνα είναι αμφίβολο.

Όλα αυτά, φυσικά, δε σημαίνουν ότι δεν θα βγείτε ποτέ με τα παιδιά έξω για φαγητό. Αντίθετα, αποδεικνύουν κατά πόσο ένα παιδί έχει πάρει μαθήματα καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι, τα οποία θα αποδειχτούν πολύτιμα στην υπόλοιπη ζωή του, αλλά και αν έχει συνηθίσει να τρέφεται υγιεινά.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Σωστή συμπεριφορά στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο

-Προετοιμάστε το παιδί: Πριν επισκεφθείτε την ταβέρνα, ενημερώστε το παιδί πού θα πάτε, τι θα φάτε εκεί και πώς περιμένετε από αυτό να συμπεριφερθεί, π.χ. να κάθεται σωστά στην καρέκλα του, να ακουμπήσει την πετσέτα στα πόδια του (αν πρόκειται για κάποιο εστιατόριο), να χρησιμοποιεί πιρούνι και μαχαίρι (αν η ηλικία του το επιτρέπει), να μιλά χαμηλόφωνα κ.λ.π.

-Επιλέξτε προσεκτικά την ταβέρνα: Θα είναι καλύτερα για όλους να επιλέξετε κάποια που να ταιριάζει στην ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας. Για παιδιά κάτω των 4 ετών (ή γενικώς για «ζουζούνια») είναι προτιμότερο να επιλέγετε πιο απλές, οικογενειακές ταβέρνες που πιθανώς διαθέτουν μέσα για να απασχοληθεί το παιδί (π.χ. μαρκαδόρους και χαρτιά ζωγραφικής) ή έστω υπομονετικό προσωπικό.

-Τονίστε ότι δεν πρέπει να ενοχλούν: Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο υπόλοιπος κόσμος που τρώει στην ταβέρνα δεν θέλει να ακούει δυνατές φωνές και φασαρία.

-Υπερκινητικότητα: Το ξέρετε πολύ καλά πως για ένα νήπιο είναι σχεδόν αδύνατο να κάτσει σε μία καρέκλα για αρκετή ώρα (έχει υπολογιστεί ότι για ένα 5χρονο ο μέγιστος χρόνος «ακινησίας» σε μία καρέκλα είναι 45 λεπτά). Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάρει μαζί από το σπίτι τα απαραίτητα «όπλα» για να απασχοληθεί το παιδί όσο εσείς θα τρώτε, π.χ. παιχνιδάκια ή μαρκαδόρους και, αν αρχίσει να ενοχλεί τους γύρω, πηγαίνετέ το μία βόλτα έξω από την ταβέρνα.

-Αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, φύγετε: Χωρίς όμως να αρχίσετε να φωνάζετε στο παιδί. Απλά ζητήστε τον λογαριασμό, εν ανάγκη ζητήστε τα φαγητά που έχουν περισσέψει σε πακέτο και συνεχίστε το γεύμα σας είτε στο σπίτι είτε σε κάποιον υπαίθριο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε τους υπόλοιπους πελάτες της ταβέρνας που θέλουν να απολαύσουν το γεύμα τους.

Παραγγέλνοντας για το παιδί στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο

-Παραγγείλετε εγκαίρως: Δηλαδή με το που θα καθίσετε, ζητήστε να σας πάρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται παραγγελία για να μην κουραστούν τα παιδιά περιμένοντας. Επίσης, παραγγείλετε έτσι ώστε να έρθουν όλα τα πιάτα και ποτά μαζί.

-Πρώτο το πιάτο του παιδιού: Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε το πιάτο του παιδιού να έρθει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα, αφενός για να το βοηθήσετε, αν χρειάζεται, να φάει πριν έρθουν τα δικά σας πιάτα και να κερδίσετε χρόνο, καθώς τα παιδιά τρώνε πιο αργά από τους μεγάλους.

-Ζητήστε πλαστικό ποτήρι: ...αν δεν θέλετε να κινδυνεύσει να σπάσει το γυάλινο ή ζητήστε καλαμάκι, αν το παιδί δεν έχει μάθει να πίνει από κανονικό ποτήρι.

-Αποφύγετε τα αναψυκτικά: Προτιμήστε να παραγγείλετε στο παιδί κάποιον χυμό, αν υπάρχει, διαφορετικά το νερό αρκεί. Οι παιδο-διατροφολόγοι λένε ότι, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αποδεκτό είναι το αναψυκτικό μετά τα 7-8 χρόνια του παιδιού.

-Προτιμήστε απλά πιάτα: Φροντίστε αυτά να είναι όσο πιο κοντινά γίνεται στις γεύσεις που έχει συνηθίσει το παιδί, να είναι αρκετά μαλακά (ειδικά αν πρόκειται για κρέας) και να περιλαμβάνουν έστω ένα τρόφιμο που ξέρετε ότι θα φάει σίγουρα (π.χ. πουρές πατάτας ή μακαρόνια).

-Αποφύγετε τις σάλτσες και τις γαρνιτούρες: Το πιθανότερο είναι ότι τα παιδί θα προτιμήσει να φάει σκέτα μπιφτέκια, παρά μπιφτέκια α λα κρεμ.

-Προσοχή με τις σαλάτες: Μία σαλάτα είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι, αλλά προτιμήστε αυτή να είναι από τις κλασικές, π.χ. χωριάτικη ή ντοματοσαλάτα αντί για μαρουλοσαλάτα, αφενός για να αυξηθούν οι πιθανότητες να τη φάει το παιδί (ανεξήγητη η αντιπάθεια των παιδιών προς το μαρούλι!) και αφετέρου γιατί μία μαρουλοσαλάτα πιθανώς να μην έχει πλυθεί τέλεια.

-Νέες γεύσεις: Στο εστιατόριο έχετε τη δυνατότητα να συστήσετε νέες γεύσεις στα παιδιά, από πιάτα που έχετε παραγγείλει για εσάς –προσοχή, όχι για εκείνα. Αν, για παράδειγμα, δουν εσάς να τρώτε ψάρι ή ένα ιδιαίτερο λαχανικό, είναι πιθανό να θέλουν να δοκιμάσουν από το πιάτο σας, παρά να παραγγείλετε κάτι αντίστοιχο και για εκείνα.

v