Πώς μπορεί ο μπαμπάς να βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού;

Πώς μπορεί ο μπαμπάς να βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού;

Αναφορικά με τις δουλειές του σπιτιού, το κάθε ζευγάρι οφείλει να βρίσκει τις δικές του ισορροπίες, ανάλογα με τους χρόνους, τις ικανότητες και την διάθεση που έχει ο καθένας. Γεγονός, όμως, είναι ότι αυτό δεν γίνεται πάντα στην πράξη, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παραπονούνται ότι, παρόλο που εργάζονται εξίσου σκληρά με τους άνδρες τους, καταλήγουν εκείνες να κάνουν πάντα τις περισσότερες δουλειές. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση ανδρών που δεν εργάζονται καν.

Όχι, για να είμαστε ειλικρινείς, δε θα μας γοήτευε η εικόνα του συντρόφου μας με το ξεσκονόπανο. Όμως, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά, η βοήθεια του μπαμπά στο νοικοκυριό είναι πολύτιμη. Το ιδανικό σενάριο είναι κάθε μπαμπάς να μπορεί να κάνει ό,τι ακριβώς κάνει και κάθε μαμά («μάθε τέχνη κι ασ'τηνε» που λέει και η παροιμία) και να διανέμονται οι δουλειές μετά από συνεννόηση. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα ιδανικά: Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι οι άνδρες που απέχουν από τις δουλειές του σπιτιού κάνουν τις γυναίκες τους να δυσανασχετούν και οι άλλες που υποστηρίζουν ότι όταν οι δουλειές μοιράζονται στη μέση, το ζευγάρι έχει περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει (δείτε εδώ).

Πού κρύβεται η λύση; Πιθανώς στην πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που λέει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που μοιράζουν τις δουλειές στο σπίτι με τον παραδοσιακό τρόπο αναφέρουν πως κάνουν σεξ συχνότερα από τα ζευγάρια που μοιράζουν τις δουλειές στη μέση.

Δουλειές σπιτιού για μπαμπάδες

Μην επιμένετε, λοιπόν, να σφουγγαρίσει ή να ξεσκονίσει αν δεν έχει καμία διάθεση να το κάνει, ενώ μπορείτε να κάνετε εσείς αυτή τη δουλειά, αλλά προτείνετέ του άλλες, παραδοσιακά πιο «ανδρικές» δουλειές του σπιτιού, όπως:

-να καθαρίζει εκείνος ψηλά σημεία του σπιτιού που χρειάζονται σκάλα (π.χ. πολυελαίους).
-να επιδιορθώνει σημεία του σπιτιού που χρειάζονται εργαλεία (π.χ. βρύσες, καζανάκια, λάμπες κ.λ.π).
-να τοποθετεί ράφια, να κρεμά πίνακες και κορνίζες (και να τρυπά τον τοίχο με τo τρυπάνι).
-να σηκώνει βαριά έπιπλα για να καθαρίσετε από κάτω ή για να στρώσετε χαλιά.
-να πετά τα σκουπίδια.
-να ασχολείται με τον κήπο, τη βεράντα και την αποθήκη.
-να τακτοποιεί τα πράγματά του (τα ρούχα και το γραφείο του).
-να αναλαμβάνει το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου ή την ψησταριά (και το καθάρισμα).

Περιμένουμε παρακάτω τις απόψες σας σχετικά με το αν και ποιες δουλειές πρέπει να κάνει ο μπαμπάς στο σπίτι!

v