Αλλάξτε συνήθειες και ζήστε περισσότερο

Αλλάξτε συνήθειες και ζήστε περισσότερο

Ένας πεσιμιστής θα έλεγε ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, όσο ζούμε ταυτόχρονα πεθαίνουμε. Αν, όμως, προσέχαμε λίγο παραπάνω ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες θα μπορούσαμε να κερδίσουμε λίγη παραπάνω ζωή (καθυστερώντας έτσι το αναπόφευκτο). Όχι, δεν γίνεται να διακόψουμε εντελώς τις συνήθειες αυτές. Όμως αν βάλουμε ένα μέτρο οι έρευνες, τουλάχιστον, λένε ότι αυξάνουμε τις ελπίδες για μακροζωία.

Δυσκολεύεστε να βρείτε τον έρωτα;

Το να δυσκολεύεστε να βρείτε κατάλληλο σύντροφο μπορεί να «κόψει» μήνες από την ζωή σας, ενώ το να μένετε single για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας κοστίσει ακόμα και ολόκληρη δεκαετία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Harvard, η οποία βρήκε ότι σε κοινότητες που ζουν περισσότεροι άνδρες ή περισσότερες γυναίκες, τα ποσοστά θνησιμότητας του πολυπληθέστερου φύλου είναι πολύ μεγαλύτερα, σε αντίθεση με τα άτομα που ζουν σε ζευγάρια.

Επιπλέον, άλλη έρευνα βρήκε ότι τα άτομα που δεν παντρεύονται ποτέ έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα. Παρ'όλα αυτά τα ποσοστά των ορκισμένων εργένηδων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι;

Αν είστε καθισμένοι για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε μέρα μπορεί να χάνετε έως και δύο ολόκληρα χρόνια από τη ζωή σας. Έρευνες που έγιναν στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal έδειξαν ότι ακόμα και η τακτική άσκηση δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τις επιπτώσεις του να κάθεται κανείς για μεγάλες χρονικές περιόδους. Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό JAMA Internal Medicine έδειξε ότι το καθισιό για περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, συγκριτικά με το καθισιό λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα. Ώρα να σηκωθείτε για περπάτημα, λοιπόν.

Παραμελείτε τους φίλους σας;

Άτομα με αδύναμο κοινωνικό δίκτυο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με άτομα που έχουν πολλούς στενούς φίλους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της North Carolina. Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν ότι η παρατεταμένη μοναξιά είναι τόσο βλαβερή για την υγεία όσο το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα. Στον αντίποδα, ηλικιωμένα άτομα με μεγάλο κύκλο φίλων έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ εμφανίζουν και πολύ καλύτερη πνευματική υγεία.

Πόσες ώρες βλέπετε τηλεόραση;

Το να κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ερευνητές από το Harvard. Οι επιπτώσεις της πολύωρης τηλεθέασης όχι μόνο είναι κοινές με αυτές του πολύωρου καθισιού, αλλά και χειρότερες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times «κάθε ώρα που περνά κανείς μπροστά στην τηλεόραση, μετά την ηλικία των 25 ετών, μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του κατά 21,8 λεπτά».

Πόσο junk τρώτε;

Ποιος δεν γνωρίζει ότι το junk food είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας μας; Κι όμως, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν. Έρευνες συνδέουν το junk food με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και διαβήτη και ως εκ τούτου με μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το μεγάλο πρόβλημα με το junk food είναι τα τηγανιτά, τα κακής ποιότητας κρέατα, τα χημικά συντηρητικά που περιέχουν τα ψωμιά και οι τεράστιες ποσότητες ζάχαρης στα αναψυκτικά και τα γλυκά τους.

Ψάχνετε ακόμα για δουλειά;

Η ανεργία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου για πρόωρο θάνατο κατά 63%, σύμφωνα με καναδικές έρευνες που ανέλυσαν στοιχεία των τελευταίων 40 ετών, από 20 εκατομμύρια άτομα σε 15 χώρες. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι δύο ακόμα παράγοντες που συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου είναι η ανεργία σε συνδυασμό με το κάπνισμα, αλλά και ότι μεσήλικες που έχασαν τη δουλειά τους κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν από κατά τρία χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Πόση ώρα περνάτε στα μεταφορικά μέσα;

H διαδρομή άνω της μίας ώρας με μεταφορικά μέσα έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα του στρες και συνδέεται με τις ίδιες επιπτώσεις όπως το να κάθεται κανείς για πολλή ώρα. Άλλωστε, οι πολύωρες μεταφορές με λεωφορεία, μετρό, τρένα και τρόλεϊ μειώνουν την πιθανότητα να συμμετέχουν τα άτομα σε δραστηριότητες που προωθούν την καλή υγεία. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το προσδόκιμο της ζωής τους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι οποίες περνούν πολλές ώρες στα μεταφορικά μέσα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό.

Κάνετε συχνά σεξ;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες έδειξε ότι το να μην έρχονται σε οργασμό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 50%, συγκριτικά με όσους έχουν τακτικούς οργασμούς. Στον αντίποδα, άτομα που έρχονται συχνά σε οργασμό φαίνεται πως έχουν γενικότερα καλύτερη υγεία.

Αναγκάζεστε να ανέχεστε ενοχλητικούς συναδέλφους;

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Tel Aviv, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας, οι οποίες συμβολίζουν πόσο καλά εντάσσεστε στο εργασιακό πλαίσιο, μπορούν πιθανώς να δώσουν μία εικόνα για το προσδόκιμο της ζωής σας. Παρόλο που το να δέχεστε συχνά εγκωμιαστικά σχόλια από το αφεντικό σας δεν έχει βρεθεί να επηρεάζει κάπως το προσδόκιμο ζωής σας, άτομα που αναφέρουν ότι δεν στηρίζονται από τους συναδέλφους τους έχουν 2,4 φορές παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Κοιμάστε πάρα πολύ ή πολύ λίγο;

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Harvard πραγματοποίησε έρευνα σύμφωνα με την οποία το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σημαντικά αν κάποιος κοιμάται λιγότερο από πέντε ή περισσότερο από 9 ώρες ημερησίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα κοιμούνται συνήθως λιγότερο από όσο χρειάζεται, με κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια καρδιοπάθεια, διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου, άνοια, προβλήματα αντίληψης και μνήμης, αύξηση βάρους και πρόωρο θάνατο. Από την άλλη, και οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται έναν μέσο όσο 8 ωρών ύπνου κάθε βράδυ, προκειμένου να λειτουργούν φυσιολογικά.

Φοβάστε τον θάνατο;

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα άτομα που φοβούνται ότι θα πεθάνουν νωρίς, φαίνεται πως πράγματι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Έρευνα του 2012 σε ασθενείς με καρκίνο έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής όσων είχαν διαρκώς τον φόβο του θανάτου ήταν μικρότερο. Ανεξάρτητα από τους καρκινοπαθείς, ο υπερβολικός φόβος του θανάτου μπορεί να οδηγήσει σε κατά τρεις με πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις του μυοκαρδίου, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, σύμφωνα με έρευνα του 2001.

Πηγή: huffingtonpost.com

v