Υπογονιμότητα λόγω «κακής» βλέννας

Υπογονιμότητα λόγω «κακής» βλέννας

Ερώτηση:

Γιατρέ σας χαιρετώ! Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε με τον άνδρα μου για παιδί. Έχω κάνει όλες τις δυνατές εξετάσεις (σαλπιγγογραφία, ορμονικές, 2 φορές σπερμοδιάγραμμα, βιοψία ενδομητρίου) και όλες είναι καλές. Το πρόβλημα είναι ότι διαπιστώθηκε, ύστερα από εξέταση της τραχηλικής βλέννας, ότι έχω κακή βλέννα, γιατί όλα τα σπερματοζωάρια ήταν ακίνητα όταν ήρθα σε επαφή. Ο γιατρός μου σύστησε να προχωρήσω σε σπερματέγχυση. Έχει ποσοστά επιτυχίας; Υπάρχει κάποια άλλη επιλογή; Η κακή βλέννα θεραπεύεται ή δεν θα μπορέσω ποτέ να μείνω έγκυος φυσικά;

Απάντηση:

Μου γράφετε ότι έχετε κάνει όλες τις εξετάσεις αλλά οι εξετάσεις που μου στέλνετε δεν είναι όλες ή δεν μας τις γράφετε. Μία βασική εξέταση η οποία θα μας δείξει τί γίνεται είναι η προγεστερόνη την 21η με 23η μέρα του κύκλου, η οποία μας δείχνει αν προηγήθηκε καλή ωορρηξία. Αν προηγήθηκε καλή ωορρηξία τότε πιθανότατα και η τραχηλική βλέννα θα είναι πολύ καλή, αντίθετα  μία κακή τραχηλική  βλέννα σημαίνει κακή ωορρηξία ή κακό timing στην λήψη της, έπρεπε δηλαδή να ελεγχθεί σε άλλη μέρα του κύκλου.

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι η καλή τραχηλική βλέννα τον μήνα Ιανουάριο δεν σημαίνει ότι θα είναι και τον Φεβρουάριο, και τον Μάρτιο και κάποιον άλλο μήνα εξίσου καλή. Άρα είναι μία εξέταση που φωτογραφίζει μόνο την στιγμή την συγκεκριμένη και δεν μπορούμε να πούμε ότι  δείχνει δια παντός και όλο το  χρόνο την κατάστασή σας. Η σπερματέγχυση όταν έχουμε προβλήματα τραχηλικής βλέννας είναι μια λογική λύση και εφόσον γίνεται καλή ωορρηξία και εφόσον όλα τα άλλα δουλεύουν σωστά.

Τα ποσοστά επιτυχίας ανά κύκλο είναι γύρω στο 15 με 20%, από εκεί και ύστερα θα πρέπει νομίζω να παρακολουθήσετε την ωορρηξία σας και ορμονικά και υπερηχογραφικά και να αποκλείσετε και άλλα προβλήματα όπως ενδομητρίωση, που μπορεί να επηρεάζουν την πιθανότητα της σύλληψης.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v