Οι απαραίτητες πρώτες αγορές για το βρεφικό δωμάτιο

Οι απαραίτητες πρώτες αγορές για το βρεφικό δωμάτιο

Πριν «πελαγώσετε» για όλα αυτά που πιστεύετε ότι χρειάζεται να αγοράσετε εν όψει του ερχομού του πρώτου παιδιού σας, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα και κάντε έξυπνα τις αγορές σας για το βρεφικό δωμάτιο, γλυτώνοντας χρόνο και κόπο!

Τα απαραίτητα για τον ύπνο του μωρού

Το βασικό ερώτημα που θα σας απασχολήσει αναφορικά με τον ύπνο του μωρού είναι: Καλαθούνα, κούνια ή κρεβάτι; Για να απαντήσετε πρέπει καταρχήν να αποφασίσετε αν το μωρό σας θα κοιμάται δίπλα σας, στην κρεβατοκάμαρά σας, για μερικούς μήνες ή αν θα το έχετε από την αρχή στο δωμάτιό του. Στην πρώτη περίπτωση, το σύνηθες είναι να κοιμάται το μωρό σε μία καλαθούνα ή ένα πορτ-μπεμπέ, στο οποίο θα χωρά για τουλάχιστον 4 μήνες, και στην συνέχεια να μεταφέρεται σε κούνια ή κρεβάτι. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μαμάδες συνήθως επιλέγουν μία κούνια, την οποία θα χρησιμοποιήσουν το πολύ για τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα προμηθευτούν για το παιδάκι τους ένα μονό κρεβάτι.

Πρακτικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο έπιπλα είναι ότι στη μεν κούνια ανεβοκατεβαίνουν τα πλαϊνά κάγκελα, στο δε κρεβάτι ανεβοκατεβαίνει το στρώμα (ρυθμίζεται δηλαδή το ύψος του ανάλογα με την ηλικία του μωρού). Στις επί μέρους διαφορές, η κούνια είναι λίγο μικρότερη (κοντύτερη και στενότερη από το κρεβάτι), πράγμα που την καθιστά άβολη για ένα παιδάκι άνω των τριών ετών, αλλά ίσως πιο βολική για ένα μωρό. Αντίθετα, καθώς στο κρεβάτι τα κάγκελα και τα γύρω προστατευτικά αφαιρούνται, και επειδή έχει μήκος που φτάνει συνήθως το 1,5 μέτρο, μπορεί εκεί να κοιμηθεί ένα παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. έως 5 ετών). Επίσης, η κούνια συνήθως έχει ροδάκια ενώ το κρεβάτι όχι, ενώ είναι πιο «ελαφριά» κατασκευαστικά σε αντίθεση με το κρεβάτι που είναι πιο στιβαρό. Τέλος, ανάμεσα στα δύο υπάρχει συνήθως σημαντική διαφορά και στην τιμή, η οποία μπορεί να ξεκινά από τα 100 ευρώ και να φτάνει τα 400 ή και 500 ευρώ, ανάλογα με το έπιπλο που θα διαλέξετε.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά και «πολυμορφικά» έπιπλα, δηλαδή έπιπλα που απευθύνονται σε διάφορες ανάγκες του παιδιού καθώς μεγαλώνει: Βρεφική κούνια που «ανοίγει» και γίνεται προεφηβικό κρεβατάκι και στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί και σε γραφείο. Το κόστος, φυσικά, ενός τέτοιου επίπλου είναι πολύ υψηλότερο, συνήθως ξεκινά από 600 ευρώ και διπλασιάζεται ανάλογα με την πολυπλοκότητά του.

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται η αγορά του στρώματος, το οποίο πρέπει να είναι καλής ποιότητας (να διαθέτει δηλαδή σύνθεση από ελαστικοποιημένο κοκοφοίνικα ή αλογότριχα, βαμβακερή επίστρωση και κάλυμμα, με υποαλλεργικά και ελεγμένα, υγιεινά υλικά στο εσωτερικό του και να μην είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό). Το κόστος για ένα καλό στρώμα ανέρχεται στα 100-120 ευρώ.

Αναφορικά με τον ύπνο του μωρού θα χρειαστείτε ακόμα μία «πάντα», δηλαδή ένα λεπτό παπλωματάκι που προστατεύει το μωρό για να μην χτυπήσει στα κάγκελα της κούνια ή του κρεβατιού (οι καλαθούνες έχουν πάντα σχετική επένδυση). Η πάντα συνήθως πωλείται σε σετ με άλλα αξεσουάρ για το κρεβάτι, τα οποία αποτελούν την λεγόμενη «προίκα» του μωρού. Τα αξεσουάρ αυτά περιλαμβάνουν συνήθως κουνουπιέρα και πάπλωμα. Οι οικονομικότερες τιμές για αυτά τα σετ κυμαίνονται ανάλογα με το τι θα επιλέξετε από 100 έως 200 ευρώ.

Τέλος, απαραίτητα για τον ύπνο του μωρού είναι τα σεντόνια, οι κουβερτούλες και -ειδικά τον χειμώνα- βολεύει πολύ ένας υπνόσακος που το κρατά συνέχεια ζεστό και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ξεσκεπάστηκε. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και ένα αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος, για τα αναπόφευκτα ατυχήματα. Οι τιμές στα είδη αυτά, επίσης, κυμαίνονται ανάλογα με το τι θα επιλέξετε –ενδεικτικά, ένα κατωσέντονο κούνιας (προτιμήστε να έχει λάστιχο για ευκολία) κοστίζει περί τα 10 ευρώ, ενώ ένας υπνόσακος ξεκινά από 30 ευρώ. Όσο για μαξιλάρι-μαξιλαροθήκη, αυτό θα το χρειαστείτε μετά τον πρώτο χρόνο του μωρού.

Αξεσουάρ βρεφικού δωματίου

Το πιθανότερο είναι ότι όποιο κατάστημα βρεφικών ειδών κι αν επισκεφθείτε θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι χρειάζεστε πολλά ακόμα αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο, πέρα από το κρεβάτι του μωρού. Η αλήθεια είναι, και τη γνωρίζουν όσες έχουν γίνει ήδη μαμάδες, ότι αν υπάρχει ένα μόνο έπιπλο ακόμα το οποίο μπορεί να χρειάζεστε είναι μία συρταριέρα –και αυτό στην περίπτωση που δεν έχετε διαθέσιμα συρτάρια στο σπίτι για τα ρουχαλάκια του μωρού σας.

Το κόστος της συρταριέρας θα εξαρτηθεί κατά πολύ καταρχήν από την ποιότητά της, αν θα είναι από μασίφ ξύλο ή από MDF, και από το αν θα έχει πάνω της ενσωματωμένη αλλαξιέρα. Η αλλαξιέρα είναι επί της ουσίας ένα επιπλέον πτυσσόμενο κομμάτι ξύλου, το οποίο «ανοίγει» και φαρδαίνει το πάνω μέρος της συρταριέρας, διαθέτει ένα πολύ λεπτό στρωματάκι, και πάνω εκεί μπορείτε να αλλάζετε το μωρό σας. Και είναι απαραίτητη αν δεν έχετε προβλέψει κάποιο άλλο ψηλό μέρος για να αλλάζετε το μωρό σας (π.χ. ένα μπανάκι με αλλαξιέρα στο μπάνιο σας), αν δεν θέλετε να σας «πέφτει η μέση» αλλάζοντάς το π.χ. στο κρεβάτι σας. Αν, πάλι, έχετε αλλαξιέρα στο μπάνιο σας, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι η αλλαξιέρα της συρταριέρας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάζετε πάντα το μωρό στο μπάνιο (όπου θα μπορείτε να το πλένετε κι όλας).

Ενδεικτικά, δύσκολα θα βρείτε στην αγορά συρταριέρα-αλλαξιέρα με λιγότερα από 150-200 ευρώ, ενώ αν θέλετε μόνο μία απλή αλλαξιέρα, την οποία θα τοποθετήσετε σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, υπολογίστε περί τα 20-30 ευρώ.

Αν θέλετε να έχετε εξοπλισμένη τη συρταριέρα του μωρού σας με τα πρώτα του ρουχαλάκια και λευκά είδη, πριν αυτό έρθει στο σπίτι, μπορείτε καταρχήν να πάρετε:

  • Εσώρουχα-κορμάκια που θα φοράει μέσα από τα ρούχα.
  • Ολόσωμα φορμάκια με μακρύ μανίκι και πόδια για τον χειμώνα και με κοντό μανίκι και χωρίς πόδια για το καλοκαίρι (τα δεύτερα μπορεί να τα φοράει σαν εσώρουχα τον χειμώνα).
  • Ζακετάκια, για πάνω από το φορμάκι. Απαραίτητα ειδικά τον χειμώνα.
  • Νυχτικά-φορμάκια ύπνου.
  • Κάλτσες, γαντάκια (για να μην πληγώνεται από τα νύχια του), σκουφάκι.
  • Βαμβακερά πετσετάκια για τα σαλάκια και τις γουλίτσες που θα βγάζει διαρκώς το μωρό (οικονομικότερα θα τα βρείτε στα ΙΚΕΑ και στα Jumbo).
  • Μεγαλύτερες πετσέτες για το μπάνιο του και σελτέδες (δηλαδή πετσέτες που από την μία πλευρά έχουν πλαστική επένδυση για χρησιμοποιούνται στην αλλαξιέρα όταν αλλάζετε ή κάνετε μπάνια το μωρό).

Τέλος, κάποια λιγότερο απαραίτητα αλλά χρήσιμα αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο είναι:

Σύστημα ενδοεπικοινωνίας: Για να έχετε επαφή με το μωρό σας όταν κοιμάται, σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού κι αν βρίσκεστε. Οι τιμές τέτοιων συστημάτων κυμαίνονται σημαντικά γιατί η γκάμα τους είναι μεγάλη, πάντως με 100 ευρώ θα βρείτε σίγουρα μία καλή συσκευή.

Μόμπιλε: Ένα όμορφο μόμπιλε, σε παλ αποχρώσεις, είναι εξαιρετική απασχόληση για ένα μωράκι που μόλις έχει ξυπνήσει. Πόσο μάλλον αν παίζει και απαλή μουσική. Δεν χρειάζεται να σας κοστίσει περισσότερα από 50 ευρώ.

Κουνιστή πολυθρόνα: Για να κάθεστε αγκαλιά με το μωρό σας, να το θηλάζετε και να το νανουρίζετε μέχρι να σας πάρει ...και τους δύο ο ύπνος! Ίσως το έπιπλο αυτό να αποτελεί πολυτέλεια –μία απλή πολυθρόνα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, ενώ μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε μία πολυθρόνα του καθιστικού σας!

Φωτισμός: Αν δεν έχετε ακόμα αποφασίσει για τον φωτισμό του δωματίου του μωρού σας, μία χρήσιμη συμβουλή είναι να έχετε ένα φωτιστικό με ντίμερ. Έτσι, όταν το μωρό σας θα ξυπνά το βράδυ για να το θηλάσετε, δεν θα ξαγρυπνά από το δυνατό φως κάποιας λάμπας –ο χαμηλός φωτισμός θα το βοηθήσει να κοιμηθεί ξανά πιο εύκολα.

v