Life & Style Magazine

7 βρεφικά γεύματα που θα λατρέψετε και εσείς!

Μπορεί το αλεσμένο κρέας με λαχανικά να μην αποτελεί αυτό που θα χαρακτηρίζατε ως... λαχταριστό γεύμα, όμως υπάρχουν αμέτρητα άλλα βρεφικά γεύματα, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στο οικογενειακό τραπέζι! Ξεχωρίσαμε επτά αμιγώς βρεφικά «πιάτα», τα οποία θα απολαύσετε εξίσου εσείς αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας (ενώ θα σας γλυτώσουν από τον κόπο του έξτρα μαγειρέματος!).

Πρωινό με καρύδα και κινόα! (Μετά τον 1ο χρόνο)

7 βρεφικά γεύματα που θα λατρέψετε και εσείς!

Για τα οφέλη της κινόα, τόσο στην δική μας όσο και στην διατροφή των μωρών, έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Δείτε πώς μπορείτε να την μαγειρέψετε, ώστε να προκύψει ένα πεντανόστιμο πρωινό για όλη την οικογένεια!

Υλικά:

1 κούπα οργανική κινόα
3 κούπες γάλα αμυγδάλου
¼ της κούπας οργανικό σιτάρι
¼ της κούπας τριμμένα αμύγδαλα
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά, η κινόα και το γάλα αμυγδάλου –θα χρειαστούν περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό γάλα. Στο συνέχεια προσθέστε το σιτάρι, τη μαύρη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αμύγδαλα και όση καρύδα θέλετε και συνεχίστε να βράζετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς η κινόα. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου. Σερβίρετε με φρεσκοκομμένα φρούτα. Αν θέλετε, στο δικό σας πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και κανέλα.

Πηγή: onehungrymama

Πουρές με κολοκύθι και πατάτα (Από τον 4ο μήνα)

Ένα υγιεινό γεύμα για το μωρό και ένα νόστιμο συνοδευτικό για κοκκινιστό κρέας! Για να το ετοιμάσετε, βράστε μερικές πατάτες, σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι τα κολοκύθια, αναμείξτε στην κατσαρόλα όπου βράσατε (και στραγγίξατε) τις πατάτες τα δύο λαχανικά και πολτοποιήστε τα ώστε να πάρουν μορφή πουρέ. Λίγο ελαιόλαδο θα κάνει το μείγμα λιγότερο στυφό. Αν θέλετε, στο δικό σας πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε αλατοπίπερο.

Υγιεινό ξυλάκι παγωτό (Από τον 6ο μήνα)

 

Αντί να πολτοποιείτε τα φρούτα του μωρού σας και να του τα προσφέρετε σε μορφή πουρέ, δοκιμάστε να μετατρέψετε σε ξυλάκι παγωτό! Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα όχι μόνο θα ενθουσιάσει γευστικά το μωρό, αλλά και θα ανακουφίσει τους πόνους από τα πρώτα του δοντάκια.

Μία νόστιμη ιδέα για υγιεινό ξυλάκι παγωτό είναι να πολτοποιήσετε 2 avocado και 2 αχλάδια, τα οποία θα έχετε πρώτα καθαρίσει, και να τα βάλετε σε θήκες για παγωτό με ένα ξυλάκι σε κάθε θήκη. Αφήστε τα στην κατάψυξη για μερικές ώρες και όταν θα έχουν παγώσει αρκετά προσφέρετε ένα ξυλάκι στο μωρό! Υπέροχη καλοκαιρινή λιχουδιά!

Την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε αναμειγνύοντας και πολτοποιώντας μανταρίνι, ακτινίδιο και μπανάνα!

Σπιτικές μπάρες με σύκο! (Μετά τον 1ο χρόνο)

Νόστιμες και μαλακές, οι μπάρες αυτές αποτελούν ιδανικό σνακ για όλη την οικογένεια.

Υλικά:

1 κούπα ψιλοκομμένα, αποξηραμένα σύκα (χωρίς κοτσάνια)
1 κ.σ. μέλι
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
½ κούπα ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάλτε τα σύκα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με ζεστό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το νερό με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα στο δοχείο του μπλέντερ. Προσθέστε το μέλι και 1 κουταλιά της σούπας νερό, από αυτό που είχατε χρησιμοποιήσει για τα σύκα. Πολτοποιήστε τα καλά.

Σε ένα άλλο μπολ «χτυπήστε» με μίξερ χειρός την ζάχαρη και το βούτυρο για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέστε το αυγό και την βανίλια και συνεχίστε το «χτύπημα». Προσθέστε έπειτα το αλεύρι και «χτυπήστε» ξανά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

Χωρίστε την ζύμη στα δύο και απλώστε την σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος, έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο ορθογώνια, 30 x 10 εκατοστών.

Απλώστε το μείγμα του σύκου στο μισό του κάθε ορθογωνίου, αφήνοντας στις άκρες γύρω από το μείγμα 1-2 εκατοστά ακάλυπτης ζύμης. Διπλώστε το κάθε ορθογώνιο στα δύο, ώστε να σχηματίσετε δύο φακέλους με το μείγμα σύκου στο κέντρο. Κόψτε τους δύο φακέλους σε 10 κομμάτια και μεταφέρετε τα χαρτιά ψησίματος στον φούρνο. Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει απ'έξω η ζύμη. Πεντανόστιμο!

Πηγή: Weelicious

Μεξικάνικο ριζότο (Από τον 6ο μήνα)

Δείτε πώς θα ετοιμάστε ένα νόστιμο χορτοφαγικό πιάτο για όλη την οικογένεια!

Υλικά (για 2-3 μερίδες):

1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κούπα οργανικά μαύρα φασόλια (από κονσέρβα αν δεν βρείτε φρέσκα)
1 κούπα οργανικό καλαμπόκι (από κονσέρβα αν δεν βρείτε φρέσκο)
1 κούπα φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
2-3 κούπες καστανό ρύζι (καλά βρασμένο) ή βρασμένη κινόα
3 κούπες νερό

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το νερό, μαζί με τα φασόλια, το καλαμπόκι τις ντομάτες και το ρύζι ή την κινόα και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, τουλάχιστον για 40 λεπτά.

Όταν θα είναι έτοιμα μπορείτε να «χτυπήσετε» στο μπλέντερ τη μερίδα του μωρού, αλλά να σερβίρετε κανονικά τις δικές σας.

Παγωμένες φράουλες σε γιαούρτι (Από τον 10ο μήνα)

Μια ακόμα γλυκιά, παγωμένη ιδέα για όλους! Πώς θα το κάνετε; Απλά βουτήξτε ολόκληρες φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες, σε πλήρες γιαούρτι και στη συνέχεια τοποθετήστε τις σε δίσκο με χαρτί ζαχαροπλαστικής και απευθείας στην κατάψυξη! Όταν το γιαούρτι θα έχει παγώσει... δεν θα τις προλαβαίνετε!

Πουρές γλυκοπατάτας (Από τον 4ο μήνα)

Αν η συνταγή αυτή σας ακούγεται βαρετή, το μυστικό της κρύβεται στον τρόπο που θα την ετοιμάσετε, έτσι ώστε να την απολαύσετε και εσείς! Τις γλυκοπατάτες, λοιπόν, αφού τις πλύνετε και τις σκουπίσετε καλά, θα τις τρυπήσετε γύρω-γύρω με ένα πιρούνι και έπειτα θα τις βάλετε σε αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 45-60 λεπτά. Στη συνέχεια, όταν θα έχουν κρυώσει αρκετά, αφαιρέστε τη φλούδα τους. Το εσωτερικό τους θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά.

Για την μερίδα του μωρού μπορείτε να αλέσετε το εσωτερικό της γλυκοπατάτας στο μπλέντερ με λίγο ζεστό νερό, για να μαλακώσει περισσότερο. Για την δίκη σας μερίδα μπορείτε είτε να φτιάξετε πουρέ με τον ίδιο τρόπο είτε να την απολαύσετε ψητή, με αλατοπίπερο και τριμμένη γραβιέρα!