Μαμά, φαίνομαι χοντρή;

Μαμά, φαίνομαι χοντρή;

Το άγχος για την εμφάνιση και την εικόνα του σώματος είναι συνηθισμένο στην εφηβεία. Όμως, όλο και περισσότερα παιδιά (πολύ) μικρότερης ηλικίας ανησυχούν για το βάρος τους, λένε οι ειδικοί που σημειώνουν ότι ακόμη και παιδιά 5, 6 και 7 ετών μπορεί να αισθάνονται ανασφαλή για το πώς φαίνονται. Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να του δώσετε να καταλάβει ότι σημασία δεν έχουν τα κιλά αλλά να αισθανόμαστε καλά με αυτό που είμαστε;

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της κακής εικόνας για το σώμα

Μερικές φορές, οι ενδείξεις ότι το παιδί έχει αρνητική εικόνα για το σώμα του μπορεί να είναι απολύτως ξεκάθαρες, εξηγεί η Eileen Stone, ψυχολόγος παιδιών και εφήβων στο Sanford Health του Fargo. Τα παιδιά μπορεί να ρωτήσουν «Φαίνομαι χοντρός/ή;» ή να χτυπάνε επιδεικτικά την κοιλιά τους. Μπορεί να σταματήσουν να τρώνε φαγητά που ξέρετε ότι τους αρέσουν, ειδικά αν είναι μαζί με τους φίλους τους. «Μερικές φορές, θα σχολιάσουν αυτό που τρώνε τα άλλα παιδιά με φράσεις όπως “Δεν σου κάνει καλό αυτό”», προσθέτει η Stone.

Λιγότερο εμφανή σημάδια ότι τα παιδιά ανησυχούν για το βάρος τους είναι:

  • Έχουν άγχος
  • Αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με άλλα παιδιά
  • Χρησιμοποιούν αρνητικές λέξεις για να περιγράψουν το σώμα τους
  • Δεν θέλουν να κάνουν δραστηριότητες όπου οι άλλοι μπορούν να δουν το σώμα τους, π.χ. κολύμπι
  • Κάνουν σχόλια όπως «δεν αρέσω σε κανέναν»

 

Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Είτε το παιδί σας είναι υπέρβαρο είτε όχι, μπορείτε να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και ταυτόχρονα να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες. Πώς;

Εστιάστε στην υγεία
Μην κάνετε θέμα την εμφάνιση ή το μέγεθος του παιδιού. «Προσπαθήστε να εστιάσετε στην υγεία», λέει ο παιδίατρος Chris Tiongson. Βοηθήστε τα μικρά παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει να είναι κανείς υγιής, με όρους που μπορούν να κατανοήσουν. Έτσι, ενώ τα παιδιά ηλικίας 5-7 δεν μπορούν να αντιληφθούν το νόημα των μελλοντικών προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή πίεση, μπορούν να δουν πώς ένα υγιές σώμα μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη εδώ και τώρα. Για παράδειγμα, μπορούν να παίζουν περισσότερο ή να έχουν περισσότερη ενέργεια στην προπόνηση.

Μετρήστε την επιτυχία με τις υγιεινές αλλαγές, όχι με τους αριθμούς της ζυγαριάς
Με τα πολύ νεαρά παιδιά, είναι σημαντικό να εστιάσετε στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου για να κάνετε τα πράγματα και όχι στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί και υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανεβαίνουν στη ζυγαριά. Ωστόσο, αν μετά την ηλικία των 10, το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό το σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για το βοηθήσετε.

«Ο στόχος πρέπει να είναι οι υγιεινές συνήθειες», λέει ο Tiongson. Στις θετικές αλλαγές ανήκουν η λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση, το περισσότερο παιχνίδι, τα λιγότερα αναψυκτικά ή τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τέτοιες συνήθειες ωφελούν τη γενική υγεία και αποδεικνύονται σημεία αναφοράς σε βάθος χρόνου.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα μικρά παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα γύρω τους, εξηγεί η διατροφολόγος Elizabeth Ward. Γι’ αυτό, «σταματήστε να μιλάτε μπροστά τους για το πώς είναι το σώμα σας και πώς σας φαίνονται οι άλλοι!», τονίζει. Όταν οι γονείς έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και αρχίζουν να αμφιβάλλουν και για το δικό τους.

Μπορείτε, επίσης, να δώσετε το καλό παράδειγμα τρώγοντας καλύτερα και κάνοντας περισσότερη γυμναστική. Αν και μπορεί να μην κάνουν τις ίδιες δραστηριότητες με τις δικές σας, τους δείχνετε τον δρόμο να βρουν τις δικές τους καλές συνήθειες τις οποίες απολαμβάνουν. Για παράδειγμα, ενώ εσείς κάνετε τζόκινγκ, το παιδί μπορεί να προτιμήσει να κάνει ποδήλατο.

Προσέξτε την επιρροή της τηλεόρασης
Δώστε προσοχή στα μηνύματα που παίρνει το παιδί από την τηλεόραση ή το internet, και βοηθήστε το να μάθει να αναγνωρίζει αυτά που είναι αρνητικά και ανθυγιεινά. Επίσης, ελέγξτε τις δικές σας αντιδράσεις σε μηνύματα που έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα και την προσωπική αξία, αλλά και στους όρους «χοντρός» και «άσχημος». Μήπως το παιδί σάς ακούει να συμφωνείτε με αυτά τα μηνύματα ή να χρησιμοποιείτε αυτές τις λέξεις;

Ενισχύστε την πίστη του παιδιού στην αξία του
Βεβαιωθείτε ότι παιδί σας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι «βγαίνουν» σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και ότι ο τελικός στόχος είναι η υγεία και όχι ένας συγκεκριμένος τρόπος εμφάνισης, αναφέρει η Ward. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το παιδί έχει διαφορετικό σωματότυπο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Θυμηθείτε…
Το να βελτιώσετε τη διατροφή και να το κάνετε πιο δραστήριο, είναι μόνο ο μισός δρόμος για να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να έχει θετική εικόνα για την εμφάνισή του. Εντέλει, αυτό που θέλετε είναι να του θυμίσετε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που είναι εκτός από ένα «σώμα», όπως το ότι είναι φιλικό, δυνατό ή έξυπνο. «Ως γονείς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να εστιάζουμε στα θετικά και ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το πόσο αξιόλογο είναι ένα άτομο, δεν εξαρτάται από το βάρος του», καταλήγει η Stone.

Πηγή: WebMD

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v