10 χρήσιμα tips για να κοιμίσετε το μωρό

10 χρήσιμα tips για να κοιμίσετε το μωρό

Η ζωή μετά το μαιευτήριο, είναι ταυτόχρονα μαγική και εξαντλητική. Οι ανάγκες του καινούριου μέλους της οικογένειας, υποχρεώνουν τους νέους γονείς σε ένα αρκετά… σκληρό πρόγραμμα ύπνου –ή, καταλληλότερα, αϋπνίας. Το μωρό κοιμάται λίγο ή δεν κοιμάται καθόλου ή δεν κοιμάται εύκολα γιατί πονάει, πεινάει, σας θέλει κοντά του, φοβάται, κρυώνει, ζεσταίνεται… Υπάρχουν ορισμένα tips που θα βοηθήσουν τις νέες μαμάδες να κοιμίσουν εύκολα τα μωρά τους.

Αποφύγετε την οπτική επαφή

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να ανεβάσετε τους τόνους και να κάνετε το μωρό σας να ενθουσιαστεί. Τόσο η έντονη και διαρκής οπτική επαφή, όσο και τα κλεφτά βλέμματα, θα δραστηριοποιήσουν το μωρό σας –και δεν το θέλετε. Επομένως, αποφύγετε την οπτική επαφή ή δοκιμάστε να κλείσετε και εσείς τα μάτια μεταδίδοντας το προσδοκώμενο κλίμα νύστας.

Χαδάκια

Όταν ξαπλώσετε το μωρό σας στην κούνια του, δοκιμάστε να ακουμπήσετε το χέρι σας στην κοιλιά, τα χέρια και το κεφαλάκι του και να το χαϊδέψετε ελαφρά. Οι επαναλαμβανόμενη, μαλακή σας κίνηση θα λειτουργήσει "νανουριστικά" και η αίσθηση της παρουσίας σας θα δημιουργήσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται το μωρό σας για να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα!

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη

Ο ύπνος του μωρού σας διαταράσσεται απ’ την υπερβολική ζέστη και από το κρύο, ακριβώς όπως ο δικός σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου.

Στη μπανιέρα δυο-δυο

Ένα ζεστό μπάνιο συνδυασμένο με τα απαραίτητα χάδια είναι ο κατάλληλος τρόπος για να χαλαρώσει ο καθένας. Προφανώς, πλαστικά παπάκια και παιχνίδι με τις μπουρμπουλήθρες δεν έχουν θέση στο νανουριστικό μπάνιο του μωρού σας. Κρατήστε τον τόνο της φωνής σας και τις κινήσεις του σώματός σας σε χαμηλούς τόνους.

Κλείστε τα φώτα

Για να βοηθήσετε το μικρό σας να καταλάβει ότι έχει έρθει η ώρα του ύπνου, αλλά και για να του εξασφαλίσετε έναν υγιή, ξεκούραστο και βαθύ ύπνο, σβήστε τα φώτα στο δωμάτιό του. Όσο το μωρό σας είναι ακόμη μικρό και δεν έχει αναπτύξει φοβία για το σκοτάδι, δεν χρειάζεται να αφήνετε κάποιο μικρό φωτάκι ανοιχτό. Είναι σημαντικό να ανοίγετε τα φώτα –ή τις κουρτίνες αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της ημέρας- όταν το μωρό σας ξυπνάει. Διαφοροποιώντας τις συνθήκες ύπνου-ξύπνιου, κάνετε την πριν-το-κρεβάτι διαδικασία πιο εύκολη.

Αδειάστε την κούνια

Καλό είναι στην κούνια να μην βρίσκεται τίποτα άλλο εκτός απ’ το μωρό σας. Πανάκια, μαξιλάρια, αρκουδάκια και λοιπά αντικείμενα αυξάνουν τις πιθανότητες ασφυξίας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, παιχνίδια και κουκλάκια ενδέχεται να τρομάξουν το μωράκι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ώρα έχει σημασία

Είναι σημαντικό να θεσπίσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το ακολουθήσετε. Η συνέπεια στην ρουτίνα που θα φτιάξετε για τον ύπνο του μωρού σας θα το βοηθήσει να καταλάβει πότε… «πρέπει» να νυστάξει. Σύμφωνα με την Νancy M. Silva, μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων, η καταλληλότερη ώρα να βάλετε το παιδί σας για βραδινό ύπνο είναι μεταξύ 6.30 και 7 το απόγευμα.

Τραγουδήστε ένα νανούρισμα

Το μωρό σας, πριν ακόμη βγει από τη μήτρα σας, ήταν εξοικειωμένο με τη φωνή σας. Η φωνή της μαμάς, σε ήπιο, χαλαρωτικό τόνο, μπορεί να βοηθήσει το μωρό να δει όνειρα γλυκά, γνωρίζοντας ότι η μαμά είναι δίπλα του! Το τραγούδι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσετε το μωρό σας. Πείτε του ένα νανούρισμα ή ένα τραγούδι που αγαπάτε επιστρατεύοντας την πιο γλυκιά φωνή σας –θα σας ηρεμίσει και τους δυο.

Ελαφρύ μασάζ

Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί χαρίζοντάς του ένα 15λεπτο μασάζ πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, τα βρέφη που απολαμβάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ, κοιμούνται πιο γρήγορα απ’ τα υπόλοιπα. Δείτε εδώ, ποια είναι τα οφέλη του μασάζ και πώς θα το κάνετε σωστά.

Δώστε σημασία στις προτιμήσεις του

Το μωρό σας έχει άποψη για τι το βοηθάει να κοιμηθεί. Όταν όλα τ’ άλλα αποτύχουν, τότε ένα νανούρισμα στην αγκαλιά σας, μια βόλτα (μέσα στο σπίτι) με το καρότσι ή ακόμη και μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Οι συμβουλές προέρχονται από το parenting.com.

v