Πώς να οργανώσετε το μπάνιο για να το χρησιμοποιεί ευκολότερα το παιδί

Πώς να οργανώσετε το μπάνιο για να το χρησιμοποιεί ευκολότερα το παιδί

Τα μικρά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για να τα βοηθήσουν. Τα ψηλά ράφια είναι δυσπρόσιτα, ενώ πολλές φορές τα ντουλάπια είναι ο αποθηκευτικός χώρος για δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα, όπως καθαριστικά και απορρυπαντικά.

Ιδανικά, το μπάνιο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος, ο οποίος αφενός θα διατηρεί την επιθυμητή λειτουργικότητα, αφετέρου θα παρουσιάζει τους ελάχιστους κινδύνους για το παιδί. Μια τέτοια διαμόρφωση είναι εύκολη και δυνατή με τις παρακάτω 6 απλές συμβουλές οργάνωσης.

Σκαμπό για το νιπτήρα

Ένα κοινό πρόβλημα των μικρών παιδιών είναι ότι δεν φτάνουν το νιπτήρα του μπάνιου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να σηκωθούν στις μύτες των ποδιών για να πλυθούν, κι αυτό όχι πάντα με επιτυχία. Τοποθετείστε κάτω από το νιπτήρα ένα σκαμπό, το οποίο θα λειτουργήσει ως σκαλί και θα βοηθήσει το παιδί να φτάσει στο κατάλληλο ύψος, ώστε να χρησιμοποιήσει τη βρύση.

Εναλλακτικά: το ειδικό συρτάρι

Το ειδικό συρτάρι είναι μια εναλλακτική λύση για τους γονείς που δεν θέλουν να βάλουν σκαμπό στο μπάνιο. Είναι μια κατασκευή που τοποθετείται κάτω από το έπιπλο του νιπτήρα και αντέχει, συνήθως, μέχρι 40 κιλά βάρος. Θα πρέπει να το παραγγείλετε σε κάποιο μαραγκό, καθώς δεν πωλείται σε καταστήματα στην Ελλάδα. Πιθανότατα, θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, όμως το αποτέλεσμα θα είναι αισθητικά καλύτερο.

Ντουλάπια χωρίς πόρτες

Τα παιδιά κουράζονται να ανοιγοκλείνουν τα ντουλάπια, προκειμένου να πάρουν αντικείμενα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μαγκώσουν το χέρι τους. Επιλέξτε να βάλετε στο μπάνιο ντουλάπια χωρίς πόρτες, στα οποία θα αποθηκεύσετε τα πράγματα που χρησιμοποιεί περισσότερο το παιδί. Έτσι, θα διευκολύνετε την εξυπηρέτησή του και θα μπορεί γρήγορα να βρει ό,τι επιθυμεί.

Χαμηλές κρεμάστρες για πετσέτες

Οι χαμηλές κρεμάστρες βοηθάνε στο να φτάνει το παιδί την πετσέτα δίχως κόπο. Μια καλή ιδέα είναι να βιδώσετε πίσω από την πόρτα μεταλλικές οριζόντιες κρεμάστρες για όλη την οικογένεια, ανάλογα με το ύψος των μελών.

Καθένας τα πράγματά του!

Ο προσωπικός χώρος έχει μεγάλη σημασία για τους γονείς και το παιδί. Οργανώστε το μπάνιο με τρόπο που θα οριοθετείται ο χώρος του κάθε μέλους της οικογένειας. Η μαμά, ο μπαμπάς και το παιδί πρέπει να έχουν τη δική τους πετσέτα, καλάθι απορριμμάτων ή ακόμα και σκαμπό. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μάθει να έχει τα προσωπικά του πράγματα μέσα στο μπάνιο και θα νιώσει αυτόνομο.

Για την οριοθέτηση του χώρου, μια διαφορετική επιλογή είναι τα βαζάκια για την οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα. Δοκιμάστε να κολλήσετε πάνω τους αυτοκόλλητα ή να γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα ονόματά σας.

Χαλάκι και αυτοκόλλητα μπανιέρας

Οι γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί γλιστρήσει στα πλακάκια, όταν κάνει ντους. Η πιο απλή λύση είναι να βάλετε πλαστικά αυτοκόλλητα-βεντούζες μέσα στη μπανιέρα, προκειμένου να μην γλιστράει το δάπεδό της. Έτσι, το παιδί θα είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Επιπλέον, βάλτε ένα χαλάκι στο πάτωμα δίπλα από τη μπανιέρα για να εμποδίσετε τις ολισθήσεις στα πλακάκια, τη στιγμή που το βρεγμένο παιδί βγαίνει από τη μπανιέρα. Τις ημέρες του χειμώνα, το χαλί θα σας κρατάει ασφαλείς, αλλά και.. ζεστούς!

Θήκες αποθήκευσης παιχνιδιών

Σε πολλές περιπτώσεις που το μπάνιο «δυσκολεύει» για τα παιδιά, μια καλή και ταυτόχρονα… διασκεδαστική λύση είναι τα παιχνίδια στο μπάνιο. Για να μην κάνουν τα παιδιά το μπάνιο «μαντάρα» με τα παιχνίδια, μια ιδανική επιλογή είναι να κρεμάσετε θήκες αποθήκευσης στα πλακάκια του τοίχου. Τα παιχνίδια θα είναι τακτοποιημένα και το παιδί θα μάθει να είναι πιο επιμελές.

Πηγή: apartmenttherapy.com

v