Πώς να μεταμορφώσετε το δωμάτιο του παιδιού σε παιδότοπο

Πώς να μεταμορφώσετε το δωμάτιο του παιδιού σε παιδότοπο

Μπορεί ο καιρός να επιβάλλει το παιχνίδι έξω και να προκαλεί τα παιδιά να τον χαρούν, όμως κάποιες φορές οι υποχρεώσεις των γονιών δεν επιτρέπουν τις ανέμελες και συχνές εξόδους με τα παιδιά σε πάρκα, παιδικές χαρές και παιδότοπους. Για να μην μείνουν παραπονεμένα και για να περάσουν το ίδιο καλά στο δικό τους δωμάτιο, θα χρειαστεί να βάλετε την προσωπική σας πινελιά για να το μετατρέψετε στον προσωπικό τους παιδότοπο.

Δείτε τις ιδέες που θα κάνουν το παιδί να μην «ξεκολλάει» απ’ το σπίτι, ή μάλλον να μην βγαίνει καν απ’ το δωμάτιό του!

1. Κουτσό στο πάτωμα

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε κουτσό μέσα στο σπίτι; Για να το φτιάξετε θα χρειαστεί να προμηθευτείτε αυτοκόλλητα ρολά απ’ το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, να τα κόψετε και να τα κολλήσετε στο πάτωμα. Ίσως μπείτε στον πειρασμό να θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια και να εγκαινιάσετε εσείς το παιχνίδι.

2. Παιχνιδιάρικη κουζίνα από παλέτες

Αν στην κόρη σας αρέσει να μαγειρεύει για τις κούκλες της ή ο γιος σας ονειρεύεται ότι είναι σεφ, μια…. κουζίνα στο παιδικό δωμάτιο είναι απαραίτητη. Μία κατασκευή από παλέτες, τις οποίες μπορείτε είτε να βάψετε είτε να αφήσετε στο φυσικό τους χρώμα, θα είναι το βασικό έπιπλο της κουζίνας. Έπειτα, απλώς εμπλουτίστε το με πλαστικά τρόφιμα, βάζα και μαγειρικά σκεύη.

Εναλλακτικά, δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς έφτιαξε αυτή η μαμά μια αυτοσχέδια κουζίνα από χαρτόκουτα και ακολουθήστε το παράδειγμά της.

3. Ένας κανονικός παιδότοπος… σπίτι σας!

Επειδή παιδότοπος χωρίς πολύχρωμες μπάλες δεν νοείται, είναι κάτι που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας. Φουσκώστε την παιδική πισίνα και γεμίστε την με τις μπάλες. Ακόμα και αν είναι μικρή, οι ώρες διασκέδασης που θα περάσει το παιδί «κολυμπώντας» στον αυτοσχέδιο παιδότοπο, θα είναι αμέτρητες.

Εδώ θα βρείτε μια παιδική πισίνα σε λογική τιμή. 

4. Η γωνιά του σινεμά

Φτιάξτε ένα πριβέ σινεμά για να απολαμβάνει το μικρό σας τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια ή ταινίες. Σε ένα μακρόστενο χαρτόκουτο, κάντε μια τετράγωνη τρύπα στην οποία θα τοποθετήσετε το τάμπλετ σας, που θα είναι η… οθόνη του σινεμά! Απλώς υπολογίστε η τρύπα να είναι λίγο μικρότερη απ' το μήκος του τάμπλετ για να στερεωθεί καλά και να μην υπάρξει κάποιο... ατύχημα. Για τον ίδιο λόγο, μην ξεχάσετε, να το τοποθετήσετε στην ειδική θήκη του, που όμως θα διπλώσετε για να μην κρύβει την οθόνη. Στον πάτο του κουτιού βάλτε μαξιλάρια ή ένα μικρό στρωματάκι για άνετη θέαση. Εξωτερικά, διακοσμήστε το με φωτάκια ή με ζωγραφιές των αγαπημένων ηρώων του παιδιού.

5. Γραφείο για… λέγκο

Ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια των παιδιών, που όμως ταλαιπωρεί πολλούς γονείς όταν πρέπει να τα μαζέψουν από κάθε γωνιά του σπιτιού τους ή ακόμα χειρότερα, όταν τα πατάνε. Για ν’ αποφύγετε όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γραφείο αποκλειστικά γι’ αυτά. Μπορείτε να πάρετε δύο οικονομικές συρταριέρες με συρόμενα πορτάκια για να φτιάξετε τις δύο «στήλες» του γραφείου και στο πάνω μέρος τους στερεώστε ένα μεγάλο κομμάτι από πλαστικό ή PVC. Αυτή θα είναι η… επιφάνεια εργασίας του παιδιού.

Στα θετικά του συγκαταλέγονται τα συρτάρια που λειτουργούν σαν χώροι αποθήκευσης των lego!

6. Ελεύθερη ζωγραφική στον τοίχο για μικρούς καλλιτέχνες

Γι’ αυτή την κατασκευή, θα χρειαστείτε τη βοήθεια του καλού σας, εκτός αν «πιάνει» το χέρι σας. Στερεώστε ένα ρολό με χαρτί του μέτρου στον τοίχο, βάζοντας και στο κάτω μέρος του μια ευθεία γραμμή που θα συγκρατεί το χαρτί για να μην «παίζει». Έτσι, το παιδί ζωγραφίζει και όποτε θέλει να δημιουργήσει το επόμενο έργο του, απλώς τραβά το χαρτί.

Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε με το γραφείο του.

Ή να κολλήσετε στον τοίχο ένα αυτοκόλλητο ρολό μαυροπίνακα αν το παιδί προτιμά τις κιμωλίες.

7.  Τέντα για… παραμυθένιες νύχτες

Αφιερώστε μια γωνία του δωματίου στα… παραμύθια! Θα χρειαστείτε τέσσερις μακρόστενες ξύλινες τάβλες και μια στρογγυλή, ξύλινη ράβδο που θα τις ενώσει όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Μετά απ’ αυτό, τα πράγματα είναι απλά. «Ντύστε» τον κορμό με ένα πολύχρωμο σεντόνι και βάλτε στον πάτο της τέντας μαξιλάρια. Για τον φωτισμό της, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια θα κάνουν καταπληκτική δουλειά!

Για ν' αποφύγετε αυτή την «μπελαλίδικη» δουλειά, μπορείτε να κάνετε κάτι αντίστοιχο με μια κουνουπιέρα που θα κρεμάσετε από ένα γαντζάκι στο ταβάνι. 

Αν, πάλι, θέλετε ν' αποφύγετε κάθε ταλαιπωρία με μαστορέματα, αγοράστε μια έτοιμη παιδική σκηνή που θα ενθουσιάσει το παιδί. 

8.  Μια κούνια μέσα στο δωμάτιο!

Φέρτε την παιδική χαρά στο παιδικό δωμάτιο με μια αυτοσχέδια κούνια. Αρχικά, στερεώστε δύο γάντζους στον τοίχο, υπολογίζοντας την απόσταση έτσι ώστε να αντιστοιχεί στο μήκος της παλέτας που θα χρησιμοποιήσετε ως κάθισμα. Έπειτα, δέστε προσεκτικά δύο κομμάτια χοντρού σκοινιού στους γάντζους και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το σκοινί και τα γαντζάκια στην παλέτα. Στο τέλος, τοποθετήστε ένα άνετο μαξιλάρι για κάθισμα.

9.  Λαβύρινθος από μακαρόνια πισίνας

Αν υπάρχει αρκετός χώρος στο δωμάτιο, μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα έναν λαβύρινθο ή δρόμο με εμπόδια από μακαρόνια πισίνας, που είναι πολύ εύκολο να «επεξεργαστείτε» αφού είναι φτιαγμένα από αφρώδες υλικό, ακίνδυνο για τα παιδιά.

Δώστε τους ό,τι σχήματα θέλετε ή απλώς τοποθετήστε τα σε σχήμα μισοφέγγαρου στο πάτωμα.

10. Ένα ξεχωριστό κουκλοθέατρο

Ο βασικός του σκελετός θα γίνει πανεύκολα από ένα μεγάλο χαρτόκουτο. Στη συνέχεια, μπορείτε να το εμπλουτίσετε με πολύχρωμα σεντόνια ενώ για την κουρτίνα ένα παλιό πουκάμισο του μπαμπά θα κάνει την καλύτερη δουλειά.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες στο παρακάτω βίντεο:
Αντί για τις κλασικές κούκλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «χαρούμενες» κουτάλες, στις οποίες θα ζωγραφίσετε τα πρόσωπά τους.

Αλλιώς, αν επιμένετε... κλασικά, τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε είναι παλιές κάλτσες, βαμβάκι, λαστιχάκια. Δείτε αναλυτικά εδώ:

v