Τα ασυνήθιστα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και πώς να τα εντοπίσετε

Τα ασυνήθιστα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και πώς να τα εντοπίσετε

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις μορφές της αρρώστιας που απαντάται συχνότερα. Είναι από τις μορφές εκείνες που αν εντοπιστούν εγκαίρως, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι οι ασθενείς θα μπορέσουν τόσο να την αντιμετωπίσουν με επιτυχία, όσο και να αποφύγουν να ξανανοσήσουν στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου η σωστή ενημέρωση περί των συμπτωμάτων είναι καταλυτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και έγκυρη διερεύνηση. Ευτυχώς, αρκετά συχνά, γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει αναλαμβάνουν να ενημερώσουν το κοινό.

Στην προκειμένη πρόκειται για την Claire Warner, μια μαμά που «ανέβασε» στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του στήθους της αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το κάτω μέρος του στήθους, με το σημάδι από τη βιοψία να είναι εμφανές. Δίπλα του υπάρχει ένα «λακκάκι»: ένα σημάδι που πολλές γυναίκες από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο.

Η Claire δημοσιοποίησε τη φωτογραφία στο διαδίκτυο για να δείξει σε όλες τις γυναίκες πόσο σημαντικό είναι να παρατηρούν σχολαστικά το στήθος τους και να μην αμελούν οποιαδήποτε αλλαγή σ’ αυτό. Όπως αποδεικνύεται και αντίθετα με ό,τι νομίζουμε οι περισσότεροι, οι όγκοι δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου.



Η μαμά αυτή εμπνεύστηκε από μια άλλη γυναίκα που έκανε την αρχή, ανεβάζοντας μια αντίστοιχη φωτογραφία στο Facebook. Η ανάρτησή της ήταν η αφορμή για να καταλάβει η Claire ότι το λακκάκι στο στήθος της σήμαινε κάτι περισσότερο… Τελικά, διαγνώστηκε με καρκίνωμα 14 χιλιοστών τρίτου βαθμού που θα αντιμετωπιστεί με χειρουργείο, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες.

Όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Εθνικού Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, αν και το 90% των όγκων στο στήθος δεν είναι καρκίνοι, δεν πρέπει να αμελούμε τα ραντεβού μας στο γιατρό σε περίπτωση που κάτι μας ανησυχήσει.  

Δείτε με προσοχή τα ύποπτα σημάδια που θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε:

Πηγή: independent.co.uk
 

v