Οι ιδανικές δραστηριότητες για κορίτσια προσχολικής ηλικίας

Οι ιδανικές δραστηριότητες για κορίτσια προσχολικής ηλικίας

Από την ηλικία των 2 ετών και μετά, το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται πιο δεκτικό στο ομαδικό παιχνίδι και σε νέες εμπειρίες. Συνεχίζει βέβαια να απολαμβάνει ακόμα το τετ-α-τετ παιχνίδι με τη μαμά ή τον μπαμπά, όμως βρίσκει εξίσου μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον σε περισσότερα πρόσωπα και σε πρωτότυπες ασχολίες. Αν θέλετε, λοιπόν, να εμπλουτίσετε τις δραστηριότητες της μικρής σας κόρης και να γεμίσετε κάποιες ώρες της με παιχνίδια ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά και… αθλητικά, αυτές είναι οι καλύτερες ιδέες για την προσχολική ηλικία:

Μουσικοκινητικά εργαστήρια από 3 ετών

Τα μουσικοκινητικά εργαστήρια είναι η πραγματική ορολογία αυτού που ονομάζουμε «μπαλέτο» για μικρά κορίτσια, καθώς το κλασικό μπαλέτο -που είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική μορφή χορού- θα πρέπει να απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 8 ετών. Οι δραστηριότητες αυτές που περιλαμβάνουν μουσική, χορό και ενίοτε θέατρο και τραγούδι, σε συνδυασμό με κάποιες βασικές αρχές του μπαλέτου ως προς το «στήσιμο» του κοριτσίστικου σώματος, αποτελούν ένα ιδανικό προπαρασκευαστικό στάδιο και μία εξαιρετική επιλογή για ψυχαγωγία και σχετική άσκηση. Το κόστος αυτών των μαθημάτων στις σχολές χορού και μπαλέτου ξεκινά από περίπου 60 ευρώ/μήνα, για δύο φορές την εβδομάδα.

Κολύμβηση από… 6 μηνών!Ξεκινώντας από το baby-swimming και συνεχίζοντας σε κανονικά, αγωνιστικά τμήματα, η κολύμβηση αποτελεί την πιο ασφαλή άσκηση για παιδιά, ακόμα και από 6 μηνών. Τα πλεονεκτήματα του αθλήματος είναι άπειρα τόσο ως προς την υγεία (θεωρείται ιδανικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς, του κυκλοφορικού και το αναπνευστικού), όσο και για την εξοικείωση του παιδιού με το νερό. Επιπλέον, πρόκειται για μία δραστηριότητα σχετικά χαμηλού κόστους, περί τα 50 ευρώ/μήνα για 3 φορές την εβδομάδα. Στους αθλητικούς συλλόγους σχεδόν κάθε Δήμου υπάρχει ένα κολυμβητήριο, στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στίβος από… 5 ετών!Ο στίβος δίνει την ευκαιρία στο παιδί να γνωρίσει τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και να εξασκηθεί σε βασικές ασκήσεις του σώματος, όπως τα άλματα, οι ρίψεις και φυσικά το τρέξιμο. Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς μέσω αυτού αποκτά αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, επιμονή και γνωρίζει την έννοια της ευγενούς άμιλλας. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν στίβο ήδη από τα 5 τους χρόνια, ενώ το κόστος στις ακαδημίες των δήμων κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ/μήνα.

Ρυθμική και ενόργανη γυμναστική από 4 ετώνΤα περισσότερα κορίτσια λατρεύουν αυτές τις μορφές άσκησης, γιατί συνδυάζουν μουσική, χορευτικές κινήσεις και… τούμπες! Τι καλύτερο για την υπερδραστήρια μικρή σας που τρελαίνεται να χοροπηδά και να χορεύει. Σαφώς η ρυθμική διαφέρει από την ενόργανη, η οποία μάλιστα στις μικρές ηλικίες δεν περιλαμβάνει όργανα, για τα οποία το μικρό κοριτσίστικο σωματάκι δεν είναι ακόμα έτοιμο, ωστόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να μεταπηδήσει από το ένα άθλημα στο άλλο. Το δε κόστος μίας τέτοιας δραστηριότητας κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ/μήνα για δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια/χώροι δημιουργικής απασχόλησης από 2 ετώνΑμέτρητοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης «ξεπετάγονται» ο ένας μετά τον άλλον σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι σκοπό έχουν να εξοικειώσουν το παιδί με όλα αυτά που μπορεί να φτιάξει με τα χεράκια του, να δώσουν φτερά στη φαντασία του, αλλά και να απολαύσει τις χαρές της ομαδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στους χώρους αυτούς σχηματίζονται τμήματα για παιδιά ηλικίας από 2-2,5 ετών που μπορούν, επιτέλους, να βάψουν, να κόψουν, να κολλήσουν, να πλάσουν… χωρίς να ανησυχεί η μαμά ότι θα της κάνουν το σπίτι άνω κάτω! Το μηνιαίο κόστος διδάκτρων στα εργαστήρια αυτά κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή της Αθήνας, από 50 ευρώ έως 100 ευρώ/μήνα, για μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Εργαστήρι μουσικής από βρεφικές ηλικίες


Καθώς ένα παιδί δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει κανονικά μαθήματα ωδείου ή κάποιου μουσικού οργάνου, αν δεν μπορεί να γράφει και να διαβάζει, τα μεγάλα ωδεία της Ελλάδας έχουν φροντίσει να εισάγουν τα μικρά παιδιά στον μαγικό κόσμο της μουσικής, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα εργαστηριάκια. Σε αυτά, πολλά εκ των οποίων απαιτούν και τη συμμετοχή του γονέα, τα μωρά και τα νήπια γνωρίζουν τα μικρά οργανάκια, εξοικειώνονται με τον ρυθμό και το τραγούδι και… επί της ουσίας διασκεδάζουν παρέα με τους γονείς τους! Το κόστος της συμμετοχής στα εργαστήρια αυτά κυμαίνεται στα 60 ευρώ/μήνα, για μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Εργαστήρι θεάτρου από 2 ετών

Σε ποιο παιδί -και δη κορίτσι- δεν αρέσουν τα παραμύθια; Πόσο μάλλον αν μπορεί να «μπει» μέσα στο παραμύθι, να πρωταγωνιστήσει σε αυτό… ίσως και να του αλλάξει λίγο την τροπή! Τα πιο αξιόλογα εργαστήρια θεάτρου διοργανώνονται από θέατρα και θιάσους που φιλοξενούν χρόνια τώρα σημαντικές παιδικές σκηνές (π.χ. Θέατρο Πόρτα, Εθνικό Θέατρο, Κάρμεν Ρουγγέρη κ.ο.κ.), στα οποία το μάθημα παραδίδουν έμπειροι και καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου. Σε πολλά από αυτά τα εργαστήρια απαιτείται και η συμμετοχή του γονιού, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Το κόστος της συμμετοχής ξεκινά κατ’ελάχιστον από 50 ευρώ/μήνα, συνήθως για μία φορά την εβδομάδα.

Σαββατοκύριακα σε μουσεία και χώρους πολιτισμού από 3 ετών

Όλα τα παιδικά μουσεία (και όχι μόνο τα παιδικά) και σχεδόν όλοι οι χώροι πολιτισμού (βλέπε Ελληνικός Κόσμος, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.ο.κ.) έχουν κάθε χρόνο να προτείνουν άκρως ενδιαφέροντα προγράμματα για παιδιά ηλικίας από 3 ετών, τα οποία λαμβάνουν χώρα κατά κανόνα τα σαββατοκύριακα. Πρόκειται για προγράμματα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα οποία επικεντρώνονται σε πάσης φύσεως τομείς, π.χ. στις τέχνες, στις επιστήμες, στη φύση, στην ιστορία, και εξελίσσονται συνήθως μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολύ παιχνίδι. Ανάλογα με το κάθε πρόγραμμα και την ηλικία του παιδιού πιθανώς να απαιτείται και η συμμετοχή του γονιού. Το δε κόστος τους, το οποίο καταβάλλεται είτε ανά επίσκεψη είτε ανά μήνα, ξεκινά από 25 ευρώ/μήνα για συμμετοχή μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο κυμαίνεται ανάλογα με τον χώρο που θα επιλέξετε.

v