Οι τροφές που κάνουν τον μεταβολισμό να λειτουργεί καλύτερα

Οι τροφές που κάνουν τον μεταβολισμό να λειτουργεί καλύτερα

Αν και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να «κάνει θαύματα» όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, υπάρχουν ωστόσο  κάποιες τροφές που έχουν ευεργετικό και ενισχυτικό ρόλο στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού με τελικό αποτέλεσμα την καύση λίπους. Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές!

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα, τόνος κ.ά. Μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό μας χάρη στα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στον καταβολισμό του λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα.

Στραγγιστό γιαούρτι

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα η πρόσληψη 1200-1300mg ασβεστίου καθημερινά είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα που προσλάμβαναν λιγότερο ασβέστιο καθημερινά. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη, αυξάνει τον μεταβολισμό μας λόγω της διαδικασίας της πέψης. Το γιαούρτι, επιπλέον, βοήθα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας, έτσι αποτελεί μια «super» τροφή για το μεταβολισμό μας.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για όσους από εσάς δεν τρώτε κρέας, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, τα όσπρια παρέχουν ένα τέλειο μεταβολικό περιβάλλον για την απελευθέρωση και τον μεταβολισμό λιπαρών οξέων.

Τα όσπρια βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και είναι μια τροφή που καίει το λίπος μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού. Βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και μειώνουν τη λαιμαργία για φαγητό.

Μήλο

Ένα μήλο την ημέρα, δεν κάνει μόνο το γιατρό πέρα, αλλά και τα… κιλά. Η υψηλή περιεκτικότητα του μήλου σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μας μετά την κατανάλωση του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα. Γενικά τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, έτσι είναι απαραίτητα στη καθημερινή μας διατροφή για να κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τον μεταβολισμό μας.

Σπανάκι

Η μεγάλη περιεκτικότητα του σπανακιού σε φυτικές ίνες είναι αυτή που αυξάνει το μεταβολισμό μας. Γενικά, η συχνή κατανάλωση σαλάτας φτιαγμένη από ωμα λαχανικά μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας γιατί ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες για να μεταβολίσει τα ωμα λαχανικά σε σχέση με τα βρασμένα ή σοταρισμένα, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Έτσι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι, τα λαχανικά Βρυξελλών, το μπρόκολο αλλά και τα καρότα αποτελούν ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας.

Βρώμη και πλιγούρι βρώμης

Η σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης και φυτικών ινών που χαρακτηρίζει τη βρώμη, την κάνει μια από τις «αγαπημένες» τροφές του μεταβολισμού. Δοκιμάστε, πολτό βρώμης για πρωινό, με λίγα μούρα ή άλλα φρούτα για λίγη περισσότερη γεύση και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Ξηροί καρποί

Λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων καίνε τα κορεσμένα λιπαρά που παίρνουμε από τη διατροφή. Οι ξηροί καρποί, γενικότερα, περιέχουν και τα λιποτροπικά θρεπτικά συστατικά ινοσιτόλη και μεθειονίνη. Η ινοσιτόλη διεγείρει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους. Η μεθειονίνη βοηθά το συκώτι να επεξεργαστεί τα λίπη και έτσι να μην τα αποθηκεύει. Είναι επίσης και ένα υγιεινό σνακ. Επιλέξτε για σνακ μια μικρή χούφτα με άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς, καθώς επιφέρουν μεγάλο κορεσμό, ενισχύουν το μυϊκό ιστό, συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και προάγουν την απώλεια βάρους.

Οι καυτερές πιπεριές

Η καψακαϊνη είναι μια ουσία που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές και ευθύνεται για την αίσθηση καύσου που νιώθουμε όταν τις τρώμε. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες από τον οργανισμό μας. Έτσι εάν δεν έχουμε γαστρεντερικές διαταραχές μπορούμε να τις προσθέτουμε στο φαγητό μας και να δίνουμε με αυτόν τον τρόπο μια «ώθηση» στο μεταβολισμό μας.

Καφές

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά το αγαπημένο σας ρόφημα μπορεί όντως να βοηθήσει τον μεταβολισμό σας να πάρει στροφές και να χάσετε βάρος.

 

 

v