6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη φυλλικού οξέως

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη φυλλικού οξέως

Το φυλλικό οξύ, γνωστό ως φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, καθώς βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη, καθώς προστατεύει το έμβρυο από νευρικές ανωμαλίες. Γι’ αυτό συστήνεται από πολλούς γιατρούς να λαμβάνεται είτε μέσω τροφών, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής σε καθημερινή βάση, διαφορετικά η έλλειψη της Β9 μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σώμα μας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σταδιακά, όμως, μπορεί να είναι πολύ έντονα και δεν πρέπει να τα αμελήσετε.

Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα

To φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αν ο οργανισμός έχει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση, αλλά και διαταραχές στη διάθεση. Σύμφωνα με τον νευρολόγο Ε.H Reynolds, υπάρχει κίνδυνος για την ανάπτυξη σοβαρών νόσων, όπως η άνοια και το Alzheimer.

Ωχρή επιδερμίδα

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη του αίματος, καθώς ευθύνεται για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους ιστούς του σώματος. Όταν υπάρχει  ανεπάρκεια φυλλικού οξέως,  ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα .

Στομαχικές διαταραχές

Από τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέως, είναι οι διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η ναυτία, ο στομαχικός πόνος και η διάρροια, έπειτα από την κατανάλωση φαγητού. Μάλιστα, σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος της ανορεξίας.

Πρήξιμο και πληγές στη γλώσσα

Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται, όταν υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια φυλλικού οξέως και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Το πρήξιμο και η έντονη ερυθρότητα εμφανίζονται στην άκρη της γλώσσας και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι τιμές των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλές, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στην κατάποση ή  να προκληθεί ακόμα και στοματίτιδα.

Κούραση και αδυναμία

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι νιώθετε περισσότερη κούραση και αδυναμία, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας, τότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε έλλειψη φυλλικού οξέως.

Πονοκέφαλοι

Η έλλειψη φυλλικού οξέως μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες του να πρήζονται και να προκαλούν πονοκέφαλο.

Aν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει. Στο χέρι σας, όμως, είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να συμπεριλάβετε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β9, όπως όσπρια, λαχανικά και αυγά.

v