Πώς μερικές φορές τα λόγια μας πληγώνουν τις άλλες μαμάδες

Πώς μερικές φορές τα λόγια μας πληγώνουν τις άλλες μαμάδες

Υπάρχουν φορές που εμείς οι μαμάδες κρίνουμε αυστηρά η μία την άλλη και λέμε λόγια που μπορεί να πληγώσουν. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε προσωπικά μια άλλη μαμά, μεταξύ μας πρέπει να κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη. Το κείμενο αυτής της μαμάς αποδεικνύει μια φορά ακόμα ότι πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά πριν εκφράσουμε τις απόψεις μας.

 

 

«Πριν δύο ημέρες που είχα πάει στην παιδική χαρά τον γιο μου, άκουσα μια μαμά να λέει με δυνατή φωνή σε μία άλλη: '' Μα καλά, πώς αντέχεις με τρία παιδιά!'' και η μαμά με τα τρία παιδιά χαμογέλασε ευγενικά και χωρίς να πει τίποτα πήρε τον δρόμο του γυρισμού.

Είμαι σίγουρη ότι αυτό το άκομψο σχόλιο δεν περιείχε ίχνος κακίας, ωστόσο ήταν πολύ χοντροκομμένο και έφερε σε δύσκολη θέση την μαμά με τα τρία παιδιά. Δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ τί θα έκανα στη θέση της. Τί θα απαντούσα. Όποιος έχει παιδιά βρίσκει έναν τρόπο να τα βγάζει πέρα. Ακόμη κι αν έχεις ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι έχεις την υπομονή και την αντοχή να το μεγαλώσεις, αλλά προσπαθείς. Το ίδιο κάνεις όταν έχεις δύο και τρία παιδιά.

Θυμάμαι κάποτε μια μαμά-η οποία είχε τέσσερα παιδιά- να μου λέει ότι όσα παιδιά κι αν έχεις δίνεις το 100% του εαυτού σου καθημερινά. Είτε ένα παιδί, είτε τέσσερα δίνεις όλο σου το είναι, γιατί αυτό κάνουν οι μαμάδες.

Σκέφτομαι λοιπόν πως αντί για ''Μα καλά, πώς αντέχεις!'' θα μπορούσε να είχε πει ''Μπράβο που τα καταφέρνεις με τρία παιδιά!''. Πιστεύω ότι μια τέτοια φράση θα έδινε πολύ κουράγιο σε αυτήν την μαμά και θα την γέμιζε με αισιοδοξία, μιας και μια άγνωστη αναγνώριζε τον κόπο της. Τόσο απλά.

Γιατί να θυμίσεις σε αυτήν την γυναίκα πόσα κομμάτια του εαυτού της θυσιάζει για το κάθε της παιδί, πόσο δοκιμάζονται οι αντοχές της καθημερινά ενώ μπορείς να της υπενθυμίσεις ότι κάθε προσπάθειά της μετράει. Τα παιδιά της είναι οι θησαυροί της και όχι μια βαριά αποσκευή που πρέπει να αντέξει το βάρος της.

Είμαστε μαμάδες και πρέπει να αλληλοστηριζόμαστε και όχι να αλληλοσπαραζόμαστε!»

Πηγή: popsugar.com

 

 

v