Χοιρινό, γαλοπούλα ή κότσι: 3 γιορτινές συνταγές για να διαλέξεις

Χοιρινό, γαλοπούλα ή κότσι: 3 γιορτινές συνταγές για να διαλέξεις

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και το μενού έχει ήδη ετοιμαστεί-στο μυαλό μας τουλάχιστον! Αν ωστόσο δεν είστε ακόμα σίγουρα για το ποιο θα είναι το κυρίως πιάτο σας δίνουμε 3 πεντανόστιμες συνταγές για να επιλέξετε.

 

Γαλοπούλα με κάστανα

Tι θα χρειαστείτε

Για τη γέμιση

450 γραμμάρια, καθαρισμένα κάστανα

500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά

4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό

Αλατοπίπερο

1 αυγό

Για την γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 4 κιλών

100 γραμμάρια βούτυρο

6 στικ σέλερι, κομμένα στη μέση

6 καρότα καθαρισμένα

100 ml λευκό κρασί ξηρό

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

Τι πρέπει να κάνετε

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ενώ παράλληλα φτιάχνετε την γέμιση. Σ’ ένα μπολ βάζετε τα κάστανα, τα οποία έχετε κόψει στη μέση, τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το σκόρδο και το αυγό. Ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Αφαιρείτε το εσωτερικό της γαλοπούλας και προσθέτετε στο άνοιγμα τη γέμιση. Αλείφετε με μπόλικο βούτυρο το εξωτερικό της.

Σ΄ ένα μεγάλο ταψί βάζετε το σέλερι, τα καρότα και τα κρεμμύδια. Περιχύνετε με το μισό κρασί και το μισό χυμό ζωμού και τοποθετείτε τη γαλοπούλα από πάνω. Ψήστε την περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, χαμηλώστε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και προσθέστε τα ολόκληρα κάστανα, το υπόλοιπο κρασί και ζωμό, καθώς κα το βούτυρο και ψήστε την γαλοπούλα για άλλη 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά ανεβάστε πάλι την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.

Μόλις ψηθεί σερβίρετε με κάστανα και λαχανικά.

Πηγή: cookitsimply.com

Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι

Τι θα χρειαστείτε

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

½ του φλιτζανιού μηλόξιδο

½ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

¼ του φλιτζανιού μέλι

2 κουταλιές της σούπας τσίλι (σε σκόνη)

1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο

1 κουταλιά της σούπας κύμινο

1-1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

4 φιλέτα χοιρινό (χωρίς κόκκαλο)

Τι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα κατσαρολάκι βράζετε τον χυμό πορτοκάλι, το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, το μέλι, το τσίλι, τον κόλιανδρο, το κύμινο και την κανέλα. Σιγοβράστε το μείγμα ακάλυπτα για 45 λεπτά περίπου, έως ότου μειωθεί η ποσότητα σ΄ ένα φλιτζάνι.

Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα και τοποθετείστε τα σε ταψί. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Περιχύνετε το μείγμα με το μέλι χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πηγή: tasteofhome.com

Κότσι χοιρινό με πατάτες

Τι θα χρειαστείτε

3-4 κότσια χοιρινά (χωρίς πέτσα)

4 σκελίδες σκόρδο σε τέταρτα

12 κόκκους μπαχάρι

20 κόκκους πιπέρι

3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (1 για κάθε κότσι)

Ρίγανη

Κόκκινο πιπέρι

Αλάτι

Λίγο λάδι

Για τις πατάτες

10 μέτριες πατάτες

Χυμός από 2 λεμόνια

½ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές μουστάρδα

Αλάτι

Ρίγανη

1 ποτήρι νερό για το ταψί

Τι πρέπει να κάνετε

Αφού πλύνετε και αλατίσετε πολύ καλά τα κότσια, με ένα μαχαίρι κάνετε 3-4 σχισμές στο κρέας. Στην συνέχεια γεμίζετε το κότσι με σκόρδο, μπαχάρι και πιπέρι. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Τέλος, τα αλείφετε με τη μουστάρδα και πασπαλίζετε με πιπέρι και ρίγανη.

Σε μια μεγάλη λαδόκολλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδα, βάζετε το ένα κότσι και το τυλίγετε σε πακέτο. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα και τα τοποθετείτε σε γάστρα ή ταψί με καπάκι.

Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Τις προσθέτετε ανάμεσα στα πακέτα με τα κότσια και ρίχνετε ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζετε το ταψί ή τη γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 2 ώρες. Μετά βγάζετε το καπάκι και ξετυλίγετε τα κότσια. Ψήνετε άλλα 30-40 λεπτά χωρίς καπάκι για να ροδίσουν, ενώ τα γυρνάτε 1-2 φορές. Σερβίρετε!

Πηγή: cookpad.com

v