«Ένα τριαντάφυλλο δε συγχωρεί τη βία. Αν σε χτυπήσει, φύγε αμέσως!»

«Ένα τριαντάφυλλο δε συγχωρεί τη βία. Αν σε χτυπήσει, φύγε αμέσως!»

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Στοιχεία που πονάνε και σοκάρουν. Ποσοστά υψηλά που, όμως, δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα η οποία είναι ακόμη πιο ζοφερή, αφού πολλά από τα θύματα - γυναίκες δεν δηλώνουν την φρίκη που βιώνουν. 

Συχνά, ο θύτης κατηγορεί για τη βίαιη συμπεριφορά του το θύμα: είναι που σ' αγαπάω τόσο πολύ, ζήλεψα, ήμουν κουρασμένος, δίνεις αφορμές, φταίει το παιδί, φταίνε τα ρούχα που φοράς... Ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα, δυο δακρυσμένα μάτια και μια μισή συγνώμη συχνά αρκούν για να τον συγχωρήσουμε. Δεν πρέπει όμως... Φύγε πριν είναι αργά! Και μάθε και στην κόρη σου να φεύγει, να μην ανέχεται, να μην υπομένει αυτό που δεν της αξίζει!

Ή, όπως περιγράφει το παρακάτω κείμενο: 

«Όχι. Δεν είναι πως ήπιε. Πως μέθυσε. Πως έχασε τη δουλειά του. Πως απολύθηκε. Πως έμεινε άνεργος. Πως δεν είχε να πληρώσει τους λογαριασμούς. Πως τζόγαρε στα χαρτιά κι έχασε στο παιχνίδι. Πως έχασε η ομάδα του και δεν του αρέσει να χάνει. Πως τσακώθηκε με το αφεντικό του. Πως έκανε «φασαρία» το παιδί του. Πως φόρεσες κοντή φούστα. Πως φάνηκε το στήθος σου από τη μπλούζα σου. Πως μίλησες στο τηλέφωνο με τις φίλες σου κι ήθελε ησυχία. Πως κοίταξες έναν άγνωστο. Πως βρέθηκες σε λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Πως προκάλεσες. Πως ήταν η κακιά στιγμή. Πως ήταν το πάθος και η κούρασή του. Πως θα έρθει το συγγνώμη και τα λουλούδια και το μετάνιωσε.

Όχι. Δεν είναι. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι η βία του πάνω σου. Η βία του πάνω σου.

Επειδή είπες όχι. Επειδή αντιστάθηκες ή επειδή τον φοβήθηκες γιατί σε έμαθε έτσι να είναι. Να τον φοβάσαι. Επειδή θεωρεί πως εσύ και το σώμα σου, του ανήκετε. Επειδή θεωρεί πως είναι ο ισχυρός με τη μυική δύναμη. Επειδή νομίζει πως μπορεί να σε κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Επειδή του αρέσει να σε πονάει. Να σε εξουσιάζει. Να σε τραυματίζει. Επειδή σε θεωρεί κτήμα του.

Όχι. Δεν βρέθηκες σε λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Βρέθηκες εκεί που ήθελες, κοίταξες όποιον ήθελες, μίλησες με όποιον ήθελες και φόρεσες αυτά που ήθελες. Δεν ήταν πάθος. Ήταν έγκλημα. Δεν ήταν απλά τα νεύρα του. Δεν ήταν η ώρα η κακιά. Η αγάπη δεν τραυματίζει, δε φοβερίζει, δεν πονά. Η αγάπη αγαπά. Δεν ήταν η αγάπη του. Ήταν η κακοποίησή σου. [...]

Όχι. Μη μείνεις. Ναι. Φύγε. Ζήτησε βοήθεια. Μίλησε σε φίλους και ειδικούς. Τηλεφώνησε. Προστάτευσε τον εαυτό σου. Μείνε ασφαλής. Γίνε ασφαλής. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ασκεί πάνω σου οποιαδήποτε μορφή βίας. Λεκτική, σεξουαλική, σωματική, συναισθηματική. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε προσβάλει, μειώνει, βρίζει, χτυπά, εκμεταλλεύεται ερωτικά. Φύγε. Γίνε ασφαλής. Μείνε ασφαλής. Ζήσε. Η αγάπη δεν πονά.

Θυμήσου. Δεν ανήκεις σε κανένα.
Δεν είσαι σάκος του μποξ.
Δεν είσαι σκεύος ηδονής.

Είσαι γυναίκα. Είσαι άνθρωπος.»

Κείμενο: Gianna Kouka
Πηγή: facebook.com

v