Η χώρα που επιτρέπει στα παιδιά να αγκαλιάζουν τους παππούδες τους

Η χώρα που επιτρέπει στα παιδιά να αγκαλιάζουν τους παππούδες τους

Πλέον μετράμε ώρες για να βγούμε από την καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και όλοι ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε. Πιο πολύ όμως, ανυπομονούμε να αγκαλιάσουμε ξανά τους γονείς και τους παππούδες μας, πράγμα που μάλλον δεν θα αργήσει να γίνει.  Και το παράδειγμα μας το  δίνει πρώτη η Ελβετία! 

Η Ελβετία, όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας, βρίσκεται μία εβδομάδα μετά την Ελλάδα. Έχει βγει από το γενικό lockdown, έχουν ανοίξει βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ανθοπωλεία και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικού εμπορίου. 

Με λίγα λόγια, επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα και οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι, τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, μπορούν να έχουν φυσική επαφή - έστω και σύντομη - με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αφού «Τα παιδιά δεν έχουν πρακτικά μολυνθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό».

Μια απόφαση με την οποία συμφωνούν ειδικοί σε άλλες χώρες, αλλά αμφισβητεί η Βρετανία.

«Τα παιδιά νοσούν πολύ σπάνια και δεν μεταδίδουν τον ιό», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ντάνιελ Κοχ.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για παιδιά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας και είναι μικρότερα των δέκα ετών. Για τα μεγαλύτερα εγγόνια, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους παππούδες να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με την πρόταση των Ελβετών ειδικών συμφωνούν και Γάλλοι εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι «τα παιδιά μπορεί να μην αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης αυτού του νέου ιού».

Πηγή: BBC

 

v