Όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα μωρό, τόσο πιο σωστά αναπτύσσεται 

Όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα μωρό, τόσο πιο σωστά αναπτύσσεται

Οι τρόποι για να εκφράσουμε σε ένα μωρό την αγάπη μας είναι πολλοί: καταρχάς με τον τρόπο που το φροντίζουμε και το προστατεύουμε, με το ότι γίνεται η προτεραιότητά μας αλλά και με την πλήρη και απερίσπαστη αφοσίωσή μας. Ωστόσο, ένα μωρό δεν μπορεί να αντιληφθεί την αγάπη μας με όλα τα παραπάνω - την καταλαβαίνει και την αισθάνεται πλήρως, όμως, με την αγκαλιά μας!

Εξάλλου, όπως γράφει και η Αμερικανίδα συγγραφέας για νέους, «Αυτό κάνουν όσοι σε αγαπάνε. Τυλίγουν τα χέρια τους γύρω σου και σε παίρνουν μια αγκαλιά. Σε αγαπάνε ακόμα κι όταν δεν είσαι και τόσο αξιαγάπητος».

Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει από επιστήμονες, αποδεικνύουν πως τα μωρά που έχουν δεχθεί πολλές αγκαλιές: 

Έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό και μεταβολισμό

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Development and Psychopathology», υποστηρίζει ότι η αγκαλιά των γονέων προς τα βρέφη τους, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τα μωρά σε μοριακό επίπεδο και οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γονείς των 94 μωρών κλήθηκαν να κρατούν ημερολόγια των συναισθηματικών και συγκινησιακών συνηθειών τους από τις πέντε πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, καθώς και να καταγράφουν τη συμπεριφορά των βρεφών - ύπνο, κλάμα κ.ο.κ.

Μετά από 4,5 χρόνια ελήφθησαν δείγματα DNA από τα παιδιά για να αναλύσουν μια βιοχημική τροποποίηση που ονομάζεται «μεθυλίωση του DNA». Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές μεθυλιώσεις μεταξύ των παιδιών «υψηλής επαφής» και των παιδιών «χαμηλής επαφής» σε πέντε ειδικές θέσεις DNA, δύο από τις οποίες ήταν εντός γονιδίων: η μια αφορούσε το ανοσοποιητικό σύστημα και η άλλη το σύστημα μεταβολισμού.

Γίνονται πιο έξυπνα

Σύμφωνα με μία έρευνα που είχαμε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό, όσο πιο πολύ αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, τόσο πιο έξυπνα γίνονται! Στην έρευνα συμμετείχαν 125 βρέφη από τα οποία κάποια είχαν γεννηθεί πρόωρα. Ο εγκέφαλος των μωρών που δέχθηκαν στοργή και πολλές αγκαλιές, ανταποκρινόταν στα εξωτερικά ερεθίσματα πιο έντονα και άμεσα απ’ ότι στα βρέφη που οι γονείς ή οι το προσωπικό του νοσοκομείου φερόντουσαν με οργή και λιγότερη σωματική επαφή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως όταν το μωρό έχει επαφή με το δέρμα μας ή το λικνίζουμε απαλά στα χέρια μας, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του.

Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Nathalie Maitre «η έκφραση στοργής είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Γι' αυτό πάρτε αγκαλιά τα μωρά σας όσο περισσότερο μπορείτε - και μην ξεχάσετε να κάνετε share αυτή την είδηση για να μάθουν κι άλλοι πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε την αγάπη μας στα παιδιά μας».

Καλύτερη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Εκτός από τα οφέλη σε γενετικό επίπεδο όμως, τα μωρά που δέχονται με γενναιοδωρία την αγκαλιά των γονιών τους μεγαλώνουν με περισσότερη συναισθηματική και ψυχική υγεία. Νιώθουν αγαπητά ακόμα κι αν κάνουν λάθη, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους ενώ αισθάνονται άξια να αγαπηθούν από τους ανθρώπους γύρω τους. 

Το αποτέλεσμα είναι να εξελίσσονται σε ανθρώπους που τολμούν να ρισκάρουν, να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, να δουλέψουν με πείσμα τους στόχους τους και να εμπιστευθούν τους ανθρώπους.

Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιείς και ισορροπημένους ενήλικες. 

Αποκτούν ισχυρότερο δέσιμο με την μαμά και τον μπαμπά

Η μαμά και ο μπαμπάς που εκφράζουν την αγάπη τους χωρίς ενδοιασμούς και αγκαλιάζουν συνεχώς το μωρό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασφαλείς δεσμούς εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. Φυσικά δεν αρκούν οι αγκαλιές, αλλά αποτελούν ένα πρώτο βήμα.

Οι γονείς που είναι συναισθηματικά δεμένοι με τα παιδιά τους, ακόμα κι αν κάνουν λάθη ή αστοχίες στην διαπαιδαγώγησή τους, έχουν πάντα την ευκαιρία και το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη και να διορθώσουν το λάθος τους. Έτσι, δημιουργείται μεταξύ τους μια ασφαλής σχέση που θα λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών. 

Στις αναποδιές ή τα παραστρατήματά τους, τις δυσκολίες και τις ανησυχίες τους, θα τρέξουν να μιλήσουν και συμβουλευθούν τους γονείς τους χωρίς να φοβούνται την απόρριψη.  Κι οι γονείς με τη σειρά τους, θα μπορούν να τα νουθετούν, να τα συμβουλεύουν και να τα καθοδηγούν σωστά. 

v