Η εύθραυστη ψυχολογία της γυναίκας στην εμμηνόπαυση (και πώς να νιώσετε καλύτερα)

Η εύθραυστη ψυχολογία της γυναίκας στην εμμηνόπαυση (και πώς να νιώσετε καλύτερα)

Η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ σημαντική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν την επηρεάζουν τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Εκτός από τις εφιδρώσεις, τις εξάψεις και την διακοπή της περιόδου, μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση παλεύει σχεδόν καθημερινά και με τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία της.

Σ' αυτό το σημείο της ζωής της μπορεί να νιώθει εύθραυστη, όμως, υπάρχουν τρόποι για να νιώσει καλύτερα!

Kατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες βιώνουν μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές και μεταπτώσεις. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι νιώθουν πως η περίοδος που διανύουν είναι το τέλος της νιότης τους. 

Πολλές μάλιστα εμφανίζουν συμπτώματα έντονου άγχους ακόμη και κατάθλιψης. Μερικά απ'αυτά είναι η έντονη θλίψη, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και τα ξεσπάσματα σε φωνές ή κλάματα.

Η έναρξη και η συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η πτώση των ορμονών (οιστρογόνων και ανδρογόνων), που έχει ως συνέπεια αλλαγές στον οργανισμό μας, οι οποίες επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό.

Ακόμη, πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η περίοδος αυτή σηματοδοτεί και το τέλος της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Αυτή η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει μείωση της ερωτικής επιθυμίας και να προκαλέσει θλίψη, αλλά και ευερεθιστότητα.

Μια γυναίκα, σ΄αυτή τη φάση της ζωής της χρειάζεται συμπαράσταση και κατανόηση από τους γύρω της, κυρίως όμως απ' τον σύντροφό της. Έτσι ώστε να βρει τα πατήματά της και να απολαύσει την ηλικία της και αυτήν την νέα περίοδο στη ζωή της.

Είναι απαραίτητη όμως και η επίσκεψη στον γιατρό καθώς μπορεί να βοηθήσει σε συμπτώματα που οφείλονται στη διαταραχή των ορμονών καθώς και κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες που θα την κάνουν να νιώσει καλύτερα.

Σωματική άσκηση

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα λειτουργεί αντικαταθλιπτικά!Εκατοντάδες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το έντονο, καθημερινό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Η ενέργεια του ατόμου που ασκείται αυξάνεται, ο χρόνος που περνάει με τον εαυτό του βελτιώνει τη διάθεση και περιορίζονται οι πιθανότητες υποτροπής.

Προσοχή στη διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στην εμμηνόπαυση. Τότε είναι που αλλάζει η σύσταση του σώματος, δηλαδή μειώνεται η μυϊκή μάζα και παράλληλα αυξάνεται του ο λιπώδης ιστός, κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Η αλλαγή στη σύσταση σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων. Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς, η αύξηση της περιφέρειας μέσης εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, αφού είναι γνωστό ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ξεκούραση και αρκετός ύπνος

Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι απαραίτητα συστατικά για την καλή διάθεση. Ο επαρκής ύπνος, όμως, είναι ουσιώδης και για την υγεία, αλλά και για τον μεταβολισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα στον ύπνο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα θετικά του.

Χόμπι και χρόνος για τον εαυτό της

Είναι σημαντικό σ' αυτή τη φάση της ζωής της μια γυναίκα να βρει χρόνο για τον εαυτό της, να αποκτήσει χόμπι που απολαμβάνει και τη βοηθούν να ξεχνιέται-ακόμη κι αν πρόκειται για έναν εβδομαδιαίο καφέ με τις φίλες της. 

 

v