«Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς»: ένα υπαρκτό και πολύ επικίνδυνο πρόβλημα υγείας

«Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς»: ένα υπαρκτό και πολύ επικίνδυνο πρόβλημα υγείας

Συχνά ακούμε (ή χρησιμοποιούμε) τη φράση «ράγισε η καρδιά μου», για να περιγράψουμε το αποτέλεσμα μιας στενόχωρης και στρεσογόνας κατάστασης που βιώσαμε. Το ότι το λέμε μεταφορικά, όμως,  δεν αλλάζει το γεγονός ότι η καρδιά μπορεί όντως... να ραγίσει. Πρόκειται για το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς»που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής και ο κίνδυνος είναι μεγάλος, κυρίως για τις γυναίκες.

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ονομάζεται και σύνδρομο Takotsubo και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στον θώρακα και δύσπνοια. Πρόκειται δηλαδή για μια μυοκαρδιοπάθεια που, όμως, οφείλεται σε συναισθηματική καταπόνηση και όχι μπλοκαρισμένες αρτηρίες.

Η ονομασία Takotsubo είναι ιαπωνική και σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και αυτό γιατί το σύνδρομο κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνήθως νιώθουν έντονους πόνους στο στήθος, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ξαφνική εξασθένηση του καρδιακού μυός. Εκτός, όμως, από αυτό ταλαιπωρούνται από δύσπνοια αλλά τάσεις για λιποθυμία.

Αν και το σύνδρομο εκτιμάται ότι είναι προσωρινό και η κατάσταση του ασθενή βελτιώνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, αφού φαίνεται να προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην καρδιά.

Τι το προκαλεί

Όπως διαβάσαμε και σε άρθρο του iatronet.gr: «Οι αιτίες του συνδρόμου Takotsubo δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ότι η αντίδραση ενός ανθρώπου σε σωματικά ή συναισθηματικά στρεσογόνα γεγονότα προκαλεί έκκριση ορμονών του στρες, που προσωρινά μειώνουν την ικανότητα άντλησης της καρδιάς οδηγώντας την σε λιγότερο αποτελεσματική συστολή.»

Μερικοί πιθανοί και στρεσογόνοι παράγοντες που μπορούν ενεργοποιήσουν το σύνδρομο είναι:

  • Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
  • Μια τρομακτική ιατρική διάγνωση
  • Η ενδοοικογενειακή βία
  • Μια δημόσια ομιλία
  • Η απώλεια θέσης εργασίας ή οι οικονομικές δυσκολίες
  • Ένα δύσκολο διαζύγιο
  • Φυσικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως για παράδειγμα η καραντίνα λόγω Covid-19

Σε τι διαφέρει από την καρδιακή προσβολή

Ενώ η καρδιακή προσβολή προκαλείται από πολύ μπλοκαρισμένες αρτηρίες, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνήθως προκαλείται από στρεσογόνα γεγονότα και αφορά την ξαφνική εξασθένηση του καρδιακού μυός.

Επιπλέον, η σημαντική διαφορά είναι ότι με άμεση θεραπεία το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» διαρκεί λίγο και είναι πλήρως αναστρέψιμο, σε αντίθεση με την καρδιακή προσβολή που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε κάποιο τμήμα της καρδιάς.

Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες;

Έρευνα ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ασθενείς με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ήταν νεότεροι και πιο πιθανό να είναι γυναίκες.

Παράλληλα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), έδειξε πως την ημέρα μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου ανθρώπου ο κίνδυνος του συνδρόμου «ραγισμένης καρδιάς» ή και εμφράγματος σε γυναίκες είναι 21 φορές υψηλότερος. Με το πέρασμα των ημερών ο κίνδυνος μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλός έως ότου περάσει ο πρώτος μήνας του πένθους.

v