Η καραντίνα είναι δύσκολη, αλλά είναι το μόνο όπλο για να προστατέψουμε την οικογένειά μας

Η καραντίνα είναι δύσκολη, αλλά είναι το μόνο όπλο για να προστατέψουμε την οικογένειά μας

Βρισκόμαστε στα μισά του 2ου lockdown της ζωής μας και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να φροντίζεις την οικογένεια σου κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Οι καθημερινές ανάγκες έχουν υπερδιπλασιαστεί (με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία), τα πάγια έξοδα είναι ακόμη πιο αβάσταχτα (λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας) και η συμβίωση στο σπίτι είναι πιο ζόρικη από ποτέ (εξαιτίας του εγκλεισμού). Παρ’ όλ’ αυτά, η καραντίνα είναι το μόνο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε.

Η τηλεργασία επιμηκύνει το καθημερινό ωράριο

Όσοι βρέθηκαν να δουλεύουν απ’ το σπίτι, αλλά και οι νοικοκυρές που είδαν τους άντρες τους να μεταφέρουν τη δουλειά τους στο σαλόνι ή την κουζίνα, ξέρουν καλά ότι η νέα συνθήκη μόνο πιο εύκολη δεν ήταν. Σε πολλές περιπτώσεις, το ωράριο έγινε ιδιαίτερα ελαστικό με άμεσο αντίκτυπο στο οικογενειακό πρόγραμμα, αλλά και τη συμβίωση, αφού τοσπίτι δεν είναι επ ουδενί ο καλύτερος χώρος για να δουλεύει κανείς εντατικά.

Η τηλεκπαίδευση δοκιμάζει τις αντοχές μας

Αν και οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και μαζί και τα προτεινόμενα μέτρα, η είδηση της λειτουργίας των σχολείων στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν ανακουφιστική. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι ανέφικτη, αλλά το μεγάλο βάρος της αποτελεσματικότητάς της πέφτει συχνά σε μας τις μαμάδες. Σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα και τις ντε φάκτο ελλείψεις υποδομών για πολλά σπιτικά, είναι μια καθημερινή αβαρία που δυσκολεύει κι άλλο την καθημερινότητα.

Ο εγκλεισμός ρίχνει κατακόρυφα την ψυχολογία μας

Κακά τα ψέματα, ακόμη κι αν δεν ήμασταν πολύ του έξω πριν τα lockdown, η υποχρεωτική απομόνωση μας αφαιρεί από την επιλογή να εκτονωθούμε όποτε νιώσουμε πιεσμένοι. Όχι με μια απλή βόλτα, αλλά με μια κανονική έξοδο, μόνοι ή με φίλους. Όσο για τα παιδιά μας, εννοείται πως είναι σαν τα θηρία στο κλουβί και όλος αυτός ο εξαναγκασμός δεν κάνει καλό στην ψυχολογία κανενός μέσα στην οικογένεια.

Η ανασφάλεια ενισχύει τους χειρότερους φόβους μας

Η διαρκής παράταση της ξαφνικής οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας, δεν αφήνει κανέναν να νιώσει ασφαλής επαγγελματικά και οικονομικά, είτε πλήττεται ευθέως είτε όχι. Και για δύο γονείς, το μέλλον των παιδιών τους εξαρτάται άμεσα απ’ τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες. Ο χειρότερος φόβος μας είναι να μην μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στα παιδιά μας και η καραντίνα τον γιγαντώνει μέρα με τη μέρα.

Αλλά η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα

Παρ’ όλ’ αυτά, ο λόγος που μένουμε σπίτι αυτές τις μέρες, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών, δεν είναι αμελητέος. Η υγεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό και το πρώτο που ευχόμαστε να έχουμε εμείς, όσοι αγαπάμε, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος. Και οι ευχές που ξεστομίζουμε κάθε τόσο, θα έμοιαζαν με λόγια του αέρα αν δεν τα στηρίζαμε με πράξεις. Τώρα που μετράει πιο πολύ από ποτέ.

Αν η καραντίνα είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να προστατέψουμε την οικογένειά μας, αλλά και τους γύρω μας, τότε δεν έχουμε παρά να κάνουμε υπομονή και να προσπαθήσουμε να βγει το καλύτερο δυνατο από μια πραγματικότητα που είναι δύσκολη για όλους.

v