Μετά το lockdown: πώς θα ανοίξει η αγορά – πώς θα ψωνίζουμε με «click-away»

Μετά το lockdown: πώς θα ανοίξει η αγορά – πώς θα ψωνίζουμε με «click-away»

Κι ενώ το lockdown δείχνει να παρατείνεται για μια πιο αποτελεσματική ανάσχεση της μετάδοσης του ιού, όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα είναι η ζωή την επόμενη μέρα. Ένας τομέας που δεν μπορεί να μένει κλειστός επ’ αόριστον είναι και το λιανεμπόριο για το οποίο μίλησαν δύο στελέχη της κυβέρνησης, δίνοντας κάποιες πρώτες διευκρινίσεις για καταστηματάρχες και καταναλωτές.

Πότε και πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

«Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων – από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα – όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown», διευκρίνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως θα συνεχίσουν να ισχύουν αυστηρότατοι κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε. Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός. Για οποιοδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και θα έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη».

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητηθεί σε επόμενη φάση και πως το μείζον τώρα είναι ο έλεγχος της πανδημίας, συμπληρώνοντας ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα πει πότε θα ανοίξει, αφού η ιχνηλάτηση έχει δείξει ότι η εστίαση έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού.

Πώς θα ψωνίζουμε με τη μέθοδο «click-away» 

Για το ίδιο θέμα, μίλησε στην τηλεόραση και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Είπε πως το lockdown αναμένεται να παραταθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου και πως «θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ό,τι θα έχουμε χτίσει με το υπάρχον lockdown. Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μέθοδος «click-away» είναι μια διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των φυσικών καταστημάτων, αλλά και των μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές μας θα γίνονται σε 3 πολύ απλά βήματα:

  • Η παραγγελία του προϊόντος γίνεται ηλεκτρονικά.
  • Ακολουθεί η εξόφληση του προϊόντος με κάποια απ’ τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές μεθόδους.
  • Ο καταναλωτής παραλαμβάνει ο ίδιος το προϊόν (με το αποδεικτικό πληρωμής) από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Αναμένουμε,  να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

v