Βροχή οι καταγγελίες για κακοποίηση: αποκαλύψεις και για τον Π. Φιλιππίδη

Βροχή οι καταγγελίες για κακοποίηση: αποκαλύψεις και για τον Π. Φιλιππίδη

Μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική βία που είχε υποστεί η ίδια πριν 30 χρόνια, αλλά και μία 11χρονη αθλήτρια πριν εννέα μόλις χρόνια, οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας! Οι αποκαλύψεις μεταφέρθηκαν γρήγορα από τον χώρο του αθλητισμού στον χώρο της τέχνης, με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και συνθέτες να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως θύτες. 

Πέτρος Φιλιππίδης

Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη ήταν αυτή για τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον οποίο κατήγγειλαν χθες το βράδυ για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά τρεις γυναίκες ηθοποιοί: η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη. Η καταγγελία έγινε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και οι τρεις γυναίκες ζητούν τη διαγραφή του συναδέλφου τους από το Σωματείο.

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, ακούγεται πως ακολουθούν άλλες 17 καταγγελίες γυναικών. 

Χαρακτηριστικά, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους δήλωσε σε εκπομπή τα εξής: 

«Ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά τον σάλο περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του θεάτρου και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμη απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες και καταγγελίες σε βάρος του, είχε στείλει μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του εξώδικο στα ΜΜΕ, με το οποίο απαγόρευε την οποιαδήποτε αναφορά στο άτομό του τις επόμενες ημέρες. Λίγες μέρες μετά υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και έκτοτε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Υγεία». 

Γιώργος Κιμούλης

Ωστόσο, η αρχή στον χώρο του θεάτρου έγινε με την καταγγελία της Ζέτας Δούκα η οποία κατηγόρησε δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και άσκηση ακραίας ψυχολογικής βίας. Η κ. Δούκα βρήκε μεγάλη συμπαράσταση τόσο από τους συναδέλφους της όσο κι από τον κόσμο, ενώ ακολούθησαν το παράδειγμα της κι άλλες γυναίκες ηθοποιοί που είχαν συνεργαστεί με τον Γ. Κιμούλη. 

Η κατερίνα Παπουτσάκη, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, η Φαίη Ξυλά και Κατερίνα Γερονικολού προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες, κάνοντας λόγο για αφόρητη ψυχολογική βία, τρομοκρατία και χυδαίες ύβρεις. 

Κώστας Σπυρόπουλος

Το όνομα του Κώστα Σπυρόπουλου ακουγόταν από στόμα σε στόμα ως εκείνο που θα ακολουθήσει το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων, η φήμη απλώθηκε σε όλη την πόλη, μέχρι που έγινε γεγονός. Η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά κατήγγειλαν τον γνωστό ηθοποιό για προσβολή γεννητήσια πράξης, ενώ οι λεπτομέρειες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας ήταν ανατριχιαστικές. 

Και οι τρεις κοπέλες είπαν πως συνάντησαν τον Κώστα Σπυρόπουλο σε μικρή ηλικία, μόλις είχαν αποφοιτήσει από τη σχολή, σε οντισιόν. Ο γνωστός ηθοποιός τις πήγε στο γραφείο του, κλείδωσε την πόρτα, τις έβαλε να χορέψουν και αυτοϊκανοποιήθηκε. 

Κώστας Ζάπας 

Για την τραυματική εμπειρία που είχε με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα, πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήταν νέος  στον καλλιτεχνικό χώρο, μίλησε ο ηθοποιός Λευτέρης Γκιωνάκης, εγγονός του αείμνηστου Γιάννη Γκιωνάκη. Επιπλέον,  οι ηθοποιοί Ερρίκος Μηλιάρης, Χάρης Τζωρτζάκης και Γιάννης Νιάρρος καταγγέλλουν ονομαστικά στο Facebook τον σκηνοθέτη για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Δήμος Μούτσης

Ένα ακόμα τεράστιο όνομα, αυτή τη φορά από τον χώρο της μουσικής,κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από την Λυδία Σέρβου. Η κ. Σέρβου είχε περιγράψει με λεπτομέρειες την κακοποίηση που είχε υποστεί πριν αρκετά χρόνια από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. 

Πάνω από 1000 καταγγελίες για παρενόχληση στο ΣΕΗ

Ο ηθοποιός πασχάλης Τσαρούχας, ως πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πάνω από 1000 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία. 

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έρχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες! Είναι πάνω από 1000 αυτή τη στιγμή. 10 με 1 είναι κάποιος από εμάς στο Πειθαρχικό στο Σωματείο. Η καταγγελία πρέπει να γίνεται έγγραφα. Λειτουργούν οι επιτροπές και με τους δικηγόρους και με τους ψυχολόγους για καθοδήγηση και στήριξη των φερόμενων ως θυμάτων. Από εκεί και πέρα να μη φοβούνται τα παιδιά να έρθουν, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. Κάθε μέρα προστίθενται καταγγελίες για 3-4 ακόμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα αυτά, έχει ξεκινήσει μια έξαρση αιτημάτων από εχθές το βράδυ… Να έρθουν να μιλήσουν, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Καθηγητές στο ΑΠΘ

Εκτός από τον χώρο του θεάματος, όμως, έγιναν πάνω 100 καταγγελίες από φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από από καθηγητή του Πανεπιστημίου. «Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν» δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, απόφοιτη του ίδιου τμήματος.

Γνωστός Δημοσιογράφος

Οι καταγγελίες έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στον χώρο των ΜΜΕ, με το όνομα γνωστού δημοσιογράφου και παρουσιαστή να αμαυρώνεται για απόπειρα βιασμού και εκφοβισμού. Η καταγγελία για τον ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ανάρτηση του κ. Μαρκέλλου, ο οποίος μετέφερε λεπτομερώς την ανατριχιαστική εμπερία του θύματος και κατονόμασε τον θύτη.

v