Δημητρακόπουλος: Η αποπλάνηση ανηλίκου πρέπει να διώκεται ποινικά μέχρι τα 18

Δημητρακόπουλος: Η αποπλάνηση ανηλίκου πρέπει να διώκεται ποινικά μέχρι τα 18

Με αφορμή την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφέρθηκε αναλυτικά τί ισχύει στις περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως ο νόμος που ισχύει μέχρι τώρα, το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους δεν είναι αδίκημα, εκτός κι αν συντρέχει ειδική σχέση όπως, για παράδειγμα, αυτή μεταξύ δασκάλου - μαθητή, σοφρωνιστικού υπαλλήλου - κρατούμενου κ.ο.κ.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος στους ανηλίκους η ποινική προστασία είναι μέχρι τα 15 χρόνια:

  • Αν κάποιος «πειράξει» παιδί χωρίς τη θέλησή του μέχρι 12 ετών προβλέπονται ποινές εώς 15 έτη ενώ 
  • Αν κάποιος «πειράξει» παιδί χωρίς τη θέλησή του από 12 εώς 14 ετών, ο νόμος προβλέπει κάθειρξη 10 έτη. 
  • Για κάποιον που αποπλανήσει παιδί ηλικίας από 14 εώς 15 ετών, προβλέπεται ποινή εώς 5 χρόνια.

Πότε υπάρχει ποινική δίωξη για περιπτώσεις  από 15 έως 18 χρονών

Ωστόσο όπως εξήγησε, ο κ. Δημητρακόπολος, για περιπτώσεις από 15 εώς 18χρονών υπάρχει ποινική προστασία με ειδικές, όμως, προϋποθέσεις. Πρόκειται για την λεγόμενη κατάχρηση με τα παιδιά και ισχύει αν ο δράστης ήταν καθηγητής ή γυμναστής του παιδιού και τον είχαν εμπιστευθεί οι γονείς του για να φυλάει τον ανήλικο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενήλικας που θα πειράξει το παιδί θα πάει φυλακή μέχρι 5 χρόνια. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σχέση δασκάλου και μαθητή, τότε η ποινική προστασία ανηλίκου είναι μέχρι 15 χρόνια. 

«Πρέπει να αλλάξει ο νόμος»

Ο γνωστός δικηγόρος, τόνισε πως για να καταδικαστεί ο ενήλικας που «πείραξε» ένα παιδί από 15 έως 18 ετών, πρέπει να αποδειχθεί αυτή η σχέση εμπιστόσυνης μεταξύ τους. Αν δεν αποδειχθεί, τότε δεν θεωρείται αδίκημα. Η πρότασή του, λοιπόν, ήταν ξεκάθαρη: «Η κοινή αποπλάνηση πρέπει να πάει μέχρι τα 18 χρόνια». Σε αυτή την περίπτωση, η αποπλάνηση ανηλίκου θα διώκεται ποινικά είτε υπάρχει σχέση καθηγητή - μαθητή ανάμεσα στον ενήλικα και το ανήλικο θύμα του, είτε όχι. 

Πηγή: ethnos.gr

v