«Μαμά, μου δίδαξες πώς να είμαι καλή μητέρα και γι'αυτό σου είμαι ευγνώμων»

«Μαμά, μου δίδαξες πώς να είμαι καλή μητέρα και γιαυτό σου είμαι ευγνώμων»

Η σχέση μητέρας κόρης είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Οι μαμάδες μας είναι το πρότυπό μας και χάρη στις πράξεις και τις συμβουλές τους, βρισκόμαστε εδώ που είμαστε σήμερα, προσφέροντας και φροντίζοντας τα παιδιά μας. Μας μάθανε να είμαστε μανάδες και γι' αυτό τους αφιερώνουμε αυτό το κείμενο.

«Μου έμαθες να είμαι μαμά. Καλή μαμά...

Από την πρώτη στιγμή που με έφερες από το μαιευτήριο και με φρόντισες σαν να ήμουν ότι πιο πολύτιμο είχες, μέχρι το επίπονο διαζύγιό μου. Τότε που ο κόσμος που κατάρρεε και δεν ήξερα τι να κάνω.

Πλέον ξέρω ότι την πρώτη φορά που πήγα στο νηπιαγωγείο, έκλαψες στα κρυφά στο αυτοκίνητο πριν με αφήσεις. Και προσευχήθηκες να πάνε όλα καλά.

Πλέον ξέρω ότι τότε που μου σκούπιζες τα δάκρυα όσο έκλαιγα για την πρώτη μου αγάπη, σκεφτόσουν τη πρώτη δική σου ερωτική απογοήτευση. Ήθελες να πάρεις τον πόνο μου μακριά γιατί δεν μπορούσες να βλέπεις την κορούλα σου να υποφέρει.

Ξέρω ότι όταν έχασες τους γονείς σου μέσα σε ένα χρόνο, έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου. Η ορφάνια σε έκανε να αναρωτηθείς ποια είσαι και τι θα κάνεις στο εξής.

Όταν απέβαλα δεν έσπασα μόνο η δική μου καρδιά σε χίλια κομμάτια, αλλά και η δική σου. Γνώριζες καλά αυτό τον πόνο, αλλά ήσουν δυνατή για μένα. Έπρεπε να με στηρίξεις όσο καλύτερα μπορούσες για να μην βουλιάξω στο πένθος.

Πλέον ξέρω ότι όλες τις φορές που μου είπες ''όχι'' το έκανες για να με προστατέψεις. Έβλεπες μακριά, όσα δεν μπορούσα να δω εγώ λόγω απειρίας. Προστάτευσες το κοριτσάκι σου με νύχια και με δόντια.

Όταν έφυγα για να σπουδάσω, έκλαψες περισσότερο από μένα. Όσο εγώ διασκέδαζα με τους φίλους μου απολαμβάνοντας την ελευθερία μου, εσύ καθόσουν μόνη σου και σκεφτόσουν εμένα. [...]

Ξέρω ότι στέρησες στον εαυτό σου καινούρια ρούχα και κοσμήματα, γιατί δεν ήθελες να μου λείψει τίποτα. Έβλεπες άλλες γυναίκες να βάζουν τον εαυτό τους προτεραιότητα, να κάνουν ταξίδια και να αγοράζουν ότι θέλουν, όμως εσύ ήσουν χαρούμενη να προσφέρεις στο παιδί σου.

Ξέρω πόσες φορές προσευχήθηκες για την ασφάλεια και την ευτυχία μου. Πόσες φορές ευχήθηκες να είμαι δυνατή στη ζωή μου ανεξάρτητα από το αν είσαι δίπλα μου ή όχι.

Η αγάπη που νιώθει μια μάνα για τα παιδιά της δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στον κόσμο. Είναι ένας δεσμός που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Μια φανταστική σχέση τρυφερότητας, που λάμπει φωτεινότερα από κάθε αστέρι.

Όλα αυτά τα γνωρίζω επειδή εσύ είσαι η μαμά μου και μου τα δίδαξες με τις πράξεις σου. Το νιώθω κάθε φορά που κοιτάζω τα αγόρια μου. Τα αγαπάω όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

Πλέον ξέρω ότι ήταν γραφτό μου να γίνω μητέρα. Επειδή με αγάπησες τόσο πολύ, μπορώ να αγαπήσω τα παιδιά μου έτσι που κανείς άλλος δεν θα το κάνει ποτέ

Eλεύθερη μετάφραση: herviewfromhome.com

v