«Η 19 μηνών κόρη μου δεν περπατάει ακόμα και κουράστηκα να με ρωτάνε γιατί»

«Η 19 μηνών κόρη μου δεν περπατάει ακόμα και κουράστηκα να με ρωτάνε γιατί»

Δυστυχώς γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο χαίρονται με το να ασκούν σκληρή κριτική στις μαμάδες, αλλά και στα ίδια τα παιδάκια. Ασχολούνται με το τι μπορούν ή όχι να κάνουν, ποια αναπτυξιακά ορόσημα έχουν κατακτήσει και λένε αφιλτράριστα τη γνώμη τους πληγώνοντας έτσι πολλές φορές τον συνομιλητή τους. Αυτή η μαμά κουράστηκε να απαντάει σε όσους «καταδικάζουν» το παιδί της επειδή δεν περπατάει σε ηλικία 19 μηνών - και εμείς συμφωνούμε μαζί της.

«Τον τελευταίο καιρό έχω την ίδια συνομιλία με αγνώστους που βλέπουν την κόρη μου να περπατά στα γόνατά της και όχι κανονικά:

"Δεν περπατά ακόμα;"

"Όχι..."

"Ω ... πόσο χρονών είναι;"

"Είναι σχεδόν 19 μηνών"

Βλέπω την έκφραση στο πρόσωπό τους και δεν χρειάζεται να πουν κάτι παραπάνω για να καταλάβω τι σκέφτονται. Αλλά ειλικρινά, βαρέθηκα. Όχι, η κόρη μου δεν περπατά ακόμα και ναι, είναι σχεδόν 19 μηνών. Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι υγιής και τα ισχία της λειτουργούν μια χαρά. Ναι, την ενθαρρύνω αλλά όχι εμμονικά. Και ναι, γνωρίζω ότι έχει αργήσει σε σχέση με άλλα παιδάκια.

Όχι, δεν ανησυχώ και όχι, δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα παραπάνω. Γιατί δεν σας αφορά...

Ένα πράγμα που έμαθα από τότε που έγινα μητέρα είναι ότι οι ξένοι αγαπούν να κρίνουν όχι μόνο κάθε κίνηση που κάνουν οι μαμάδες, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Τι μπορούν ή όχι να κάνουν!

Δεν με πειράζει να μιλάω γι 'αυτό με τους φίλους και την οικογένειά μου αλλά κουράστηκα να δίνω εξηγήσεις στον καθένα. Και όσο συνεχίζω να λέω στους ανθρώπους "δεν ανησυχώ" - τόσο δημιουργείται μια αίσθηση άγχους μέσα μου.

Κάποιες μέρες αναρωτιόμουν... έχω κάνει κάτι λάθος; Της πήρα λάθος παπούτσια; Δεν είναι αρκετά δυνατή; Τρώει αρκετά; Μήπως δεν κοιμάται όσο πρέπει; Ευτυχώς, ο σύζυγος και οι φίλοι μου μού υπενθυμίζουν ότι δεν φταίω. Κι αν δεν ήταν αυτοί οι δυσάρεστοι άγνωστοι δεν θα αμφισβητούσα τον εαυτό μου ή την κόρη μου.

Πότε θα καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό; Γεννιούνται διαφορετικά και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους.

Ένας από τους φίλους της κόρης μου άρχισε να περπατά πριν από ένα χρόνο, σε ηλικία 10 μηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με την κόρη μου ή ότι δεν είναι τόσο έξυπνη. Και τα δύο είναι έξυπνα, όμορφα παιδιά που μαθαίνουν να εξερευνούν τον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό. Κάποια άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας λένε 10 λέξεις ενώ η κόρη μου λέει περίπου 200 λέξεις. Έχει σημασία αυτό; Όχι, απολύτως όχι.

Σταματήστε να κρίνετε και κοιτάξτε τα δικά σας παιδιά! Τα λόγια και τα αγενή σας βλέμματα πονάνε τη μαμά που ήδη προσπαθεί για το καλύτερο. Εάν έχετε πρόβλημα με το πώς κάποιος μεγαλώνει το παιδί του ή το πώς συμπεριφέρεται κρατήστε τις άσχημες σκέψεις σας στον εαυτό σας γιατί πραγματικά δεν θέλουμε να τις ακούσουμε.»

Πηγή: kidspot.com.au

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v